Argumentarea proiectului de instituire a capitalelor culturale romanesti prin comparatie cu modelul de succes al capitalelor europene mi se pare nepotrivita. Se cunoaste faptul ca alegerea unei capitale europene presupune o selectie minutioasa dupa criterii bine reglementate, la care adaugam, fireste, si lobbyingul. Se stie, de asemenea, ca desemnarea unei capitale culturale europene se face cu multi ani inainte, ceea ce lasa timp pentru o buna organizare, pentru o cheltuire judicioasa a fondurilor acordate, pentru a evita esecurile. Daca proiectul capitalelor europene e acum „un model de succes”, asta e tocmai pentru ca a fost bine gindit, fara hei-rup-isme aparute peste noapte. Pe de alta parte, sa nu uitam ca sint voci si impotriva proiectului capitalelor europene.
Ideea ministrului Iorgulescu pare dificil de pus in aplicare pentru ca sint multi factori care trebuie avuti in vedere. Inainte de toate, ma gindesc la momentul de debut al proiectului: cind va fi desemnata prima capitala culturala romaneasca? In 2009? Probabil ca domnul ministru s-a gindit la un proiect asumat politic de o viitoare guvernare, astfel ca lucrurile ar putea sa se precipite. Asadar, pe ce baza se va face atit de repede selectia, cine o va face si cum vor fi atribuite cele 5 milioane de euro? Ce tipuri de proiecte vor fi prezentate? Ma intreb cum vor fi alcatuite criteriile de selectie pentru a da sanse egale unui oras cu resursele culturale ale Bucurestiului si altuia ca Romanul, de exemplu. Probabil ca cea mai rapida solutie de cheltuire a fondurilor – daca se merge pe ideea „cum sa cheltuim niste bani de la stat” – o reprezinta investitiile in infrastructura. Dar pentru asta nu ar mai fi nevoie de un proiect al „capitalelor culturale”, ci de un amplu program national de investitii al Ministerului Culturii. E limpede ca rangul de „capitala culturala” presupune mai mult decit un teatru sau un camin cultural dat la cheie.
Suma promisa viitoarelor „capitale” este imensa! 5 milioane de euro inseamna aproape dublul sumei prevazute de municipalitatea ieseana pentru programul „Iasi 600”, care, pina acum cel putin, este un fiasco! Peste 110 miliarde de lei vechi, adica peste 3 milioane de euro, sint cheltuite la Iasi in cadrul unui program fara coerenta, vizibilitate si impact national. Esecul s-a datorat in mare parte faptului ca „Iasi 600” a fost anuntat de primarul PSD Gheorghe Nichita doar cu un an inaintea alegerilor, fiind gindit din start ca un proiect cu roade electorale, beneficiile pentru comunitate contind, se pare, mai putin. Este exact acelasi pericol care ameninta si proiectul ministrului Adrian Iorgulescu.