Dimpotriva, mi se pare ca ar trebui sa poata propune proiecte toti artistii romani care doresc asta, eventual ghidati de o tematica, dar nu neaparat. Si da, daca selectia proiectelor va fi onesta si profesionista, daca finantarile vor fi bine calculate, daca evenimentele culturale vor fi bine promovate, atunci, in timp, se poate crea o traditie, asa cum s-a intimplat in cazul „capitalelor culturale europene”. Sigur, sint cam multi acesti „daca”, dar pentru asa ceva chiar e nevoie de incredere totala si de putina nebunie, macar la inceput. Altfel, daca luam in calcul doar sansele reale, in conditiile actuale ale dezvoltarii mediului artistic si calitatea initiativelor culturale de la noi, atunci punem stop de la bun inceput.
Mie mi se pare ca ar trebui sa plecam de la „precedentul Sibiu”, care a demonstrat ca un oras se poate transforma sub ochii tai plecind de la premise culturale. Asta implica desigur si investitii in infrastructura, de asta cred ca este esentiala o buna echilibrare a lucrurilor. Cei 5 milioane de euro promisi de Guvern (si sper ca asta nu e doar o promisiune pre-electorala!) ar trebui impartiti in functie de nevoile orasului respectiv: poate un oras sta mai bine din punct de vedere al infrastructurii si atunci investesti mai mult in proiect, sau poate lucrurile stau exact invers, nu cred ca ar trebui creat un calapod comun, ci pastrata o deschidere si o flexibilitate care sa faca sa functioneze cu adevarat aceasta idee buna. Altfel riscam sa o aruncam si pe ea in cosul cu idei bune esuate lamentabil, care e deja plin la noi, la romani.
Cit despre intrebarea ultima (in argument, invitatii nostri au fost rugati sa spuna daca au auzit de proiectul „Iasi 600”, posibil precursor al „Capitalei Culturale a Romaniei” – n.r.), imi pare rau sa spun ca nu am habar ce inseamna proiectul „Iasi 600”. Acum, ca m-ati intrebat, am dat un search pe google si am gasit doar doua referiri in limba engleza la acest subiect. Din care n-am inteles deloc despre ce e vorba (si nu pentru ca erau in engleza, ci pentru ca erau referiri indirecte). Asta apropo de idei (poate) bune aruncate la cos!