Parlamentul trebuie sa decida, asa este cel mai normal, asa este cel mai sigur. Nu vad cine ar putea respinge un astfel de proiect de lege, ba, mai mult, eu cred ca va fi asumat in totalitate. Sint insa liberal si doresc ca proiectul sa fie clar asezat in dreptul doctrinei liberale, din aceasta cauza am admis ca poate fi adoptat prin H.G.
Proiectul meu prevede ca in fiecare an o capitala de judet poate deveni Capitala Culturala a Romaniei. Interesul meu este ca fiecare judet sa poata beneficia de investitia propusa si sa aiba ca obiectiv principal lansarea brandului cultural al comunitatii respective. Admit ca este posibil, pentru a grabi finantarea aceasta, sa avem anual doua capitale culturale, dar din zone diferite.
Sint sceptic ca putem impune o contributie de 5 milioane de euro
Eu am propus o finantare de 2 milioane de euro dupa cum urmeaza: 1 milion prin intermediul Ministerul Culturii si Cultelor (un comisariat ales pe 3 ani va decide) si care sa aiba in vedere infuzia de produs cultural dinspre Bucuresti si celelalte centre culturale ale tarii catre capitala aleasa – este vorba de turnee de teatru, concerte, expozitii, simpozioane, carte etc. – si 1 milion care va fi atribuit primariei municipiului respectiv si va fi folosit pentru reabilitarea infrastructurii si sprijinirea institutiilor culturale locale. La aceasta suma, administratia locala trebuie sa vina cu propria contributie, care nu poate fi mai mica de 3-500.000 de euro. Acesta este si un criteriu de selectare a ofertelor venite dinspre judete chiar daca, pina la urma, absolut toate vor deveni capitale. Faptul ca ministrul propune 5 milioane ma bucura, raportul ar trebui sa fie de 2 pentru MCC si 3 pentru orasele respective, ar trebui sa realizam niste norme de folosire a acestor bani, pentru ca nu doresc sa se foloseasca decit in spatiul cultural si nu aiurea. Sint insa sceptic ca putem impune o contributie de 5 milioane de euro anual timp de 42 de ani sau 21 de aici inainte. Ar fi bine sa fim rationali si sa vedem si dincolo de momentul alegerilor, cind generozitatile sint mai frecvente. Investitia in cultura nu trebuie sa presupuna pomana. Cultura are nevoie de oameni hotariti, profesionisti si buni gospodari.
Oamenii din judete au dreptul la infuzia de cultura
Consider ca municipiile resedinta de judet vor trebui si vor face eforturi pentru a fi la inaltimea unei confruntari la urma urmelor. Unele vor fi mai bune, altele mai slabe, dar fiecare are valori, fiecare are dreptul la promovare (eu vad in proiectul de lege introducerea unei anume obligativitati pentru Societatea Romana de Radio si de Televiziune in sensul mediatizarii si a realizarii unor evenimente in spatiile respective), fiecare are ceva de spus, si, in orice caz, fiecare are dreptul sa primeasca dinspre Bucuresti si celelalte centre culturale valoroase substanta culturala de calitate. Realizati ca nu este vorba numai de capacitatea proprie, ci si de sprijinul din afara. Oamenii din judetele respective au dreptul la infuzia de cultura si eu tin enorm la asta.
Modelul capitalelor culturale europene este corect, in sensul ca el ne ajuta in orice caz sa trecem peste prima organizare. Ulterior, vom avea experienta si vom putea gasi formule poate originale. In orice caz urmarim: importul de act cultural si impunerea semnului cultural specific fiecarei regiuni, atit dpdv potential cultural, cit si organizatoric.
Cit priveste propunerea mea ca primul oras care intra in program sa fie Botosaniul, eu cred ca el merita acest lucru. Acolo s-au nascut cele mai multe si mai importante personalitati definitorii pentru cultura romaneasca. Proiectul este al meu, eu sint din Botosani, candidatura Botosanilor nu se discuta. Este conditia pe care o impun. Daca se doreste sa pornim de la inceput cu doua capitale nu am nimic impotriva, dar Botosaniul este una dintre ele. Altfel, nu ati vazut scandal mai sanatos. Capacitatile orasului si ale judetului sint uluitoare. Doua teatre, o filarmonica, un Centru Cultural National (Ipotesti), doua ansambluri folclorice de alura internationala, un Liceu de Arta, enorm de multi artisti plastici de mare valoare, scriitori, muzicieni, sintem multi botosaneni artisti, sint multi altii, actori, muzicieni de mare valoare care s-au format la Botosani, cel putin 20 de fanfare taranesti, licee de mare traditie si un suflet fabulos. Pot sa sustina acest pariu, iar daca nu, vor ramine macar cu ceea ce le aducem de aici si infuzia de cultura nu a daunat niciodata. Dar ei vor si veti vedea ca in citeva zile se vor afirma din acest punct de vedere.
„Este un proiect pe termen lung, cinstit si drept”
Eu cred ca trebuie un dram de intelepciune. A propune acum o suma uriasa inseamna a sacrifica practic proiectul, caci guvernarea viitoare, daca nu va fi liberala, nu-l va pastra, sau, oricum, nu in forma actuala, iar eu doresc sa creez disensiuni. Toata lumea primeste la fel, unii au mai multe de aratat, altii mai putine, dar, din experienta pe care o am, orasele mai amarite vor putea ajunge la un liman cu sumele astea si nu vom mai avea atit de mari discrepante intre judete, din punct de vedere cultural. Este un proiect pe termen lung, cinstit si drept. Trebuie sa privim serios problema, totusi cresterea economica nu este chiar asa de mare, nevoile sint multe si eu nu vreau si nu pot sa mint.
La adresa http://malaimare.wordpress.com/2008/08/04/proiect-cultural-capitala-culturala-a-romaniei/ gasiti postarea facuta pe 4 august 2008 de deputatul PNL Mihai Malaimare, in care propune proiectul Capitalei Culturale a Romaniei