Avem un an de guvernare PNL-PSD. Din punct de vedere politic n-a fost prea mare zbucium, dar în această toamnă tensiunile au început să iasă la iveală, semn că anul 2024, cu patru rânduri de alegeri, se apropie.
Întrebarea e ce lasă în urmă pentru cetățeanul de rând guvernarea liberalo-social democrată după primul an de conviețuire? Dacă ne referim la realizări, nu mare lucru. Dacă vorbim de nivelul de trai, în mod cert asistăm la o deteriorare vizibilă, cauzată în principal de nivelul sufocant al inflației.
De la 1-2 la sută cât am avut în anii trecuți, în care scumpirile erau în cel mai rău caz de câțiva zeci de bani la un produs, inflația a săltat binișor de 15 la sută. În realitate, produsele de bază au cunoscut scumpiri galopante, unele alimente dublându-și prețul.
Sectorul privat are de suferit cel mai mult. Nici vorbă în această zonă de majorări de salarii, mai degrabă se pune problema păstrării locurilor de muncă. Prețul insuportabil al energiei mușcă serios din profituri, iar mulți antreprenori se întreabă dacă în acest ritm vor putea trece cu bine iarna.
Există o nervozitate generală în societate, care nu se vede în stradă, prin proteste pe străzile marilor orașe, dar încrâncenarea se simte peste tot, în magazine, la muncă, în trafic sau în discuțiile cu rudele și prietenii. Sunt prea multe crize care vin peste noi una după alta, oamenii sunt bombardați cu tot felul de informații. Când există atâtea nenorociri, atunci apar și dezinformările.
Doi ani de pandemie au pus nervii tuturor la încercare, dar a venit războiul din Ucraina, care a tensionat și mai mult atmosfera. Chiar dacă șansele ca războiul să se extindă sunt mai mici ca la început, există o stare de tensiune, pentru că vorbim totuși de un conflict militar în regiune.
Revenind la primul an de guvernare PNL-PSD, marile proiecte ale României au fost ratate unul după altul. Nu a început construcția nici unui spital regional nou, iar Moldova continuă să fie văduvită de autostrăzi. E adevărat că niscaiva tronsoane sunt în lucru pe A7, dar va mai dura ceva timp până vom vedea primii kilometri de autostradă. Dacă ne referim la zona Iașului, dopul de la Podu Iloaiei continuă să dea bătaie de cap șoferilor în fiecare weekend, iar trecerea munților rămâne un calvar.
Nici în privința PNRR nu stăm mai bine. Proiectele se derulează într-un ritm extrem de lent, iar termenul limită 2026, până la care putem lua banii europeni, ne dă deja frisoane.
Din punct de vedere politic, dacă ne gândim la câștigurile celor doi actori importanți din arcul guvernamental, ultimul an a fost favorabil mai degrabă pentru PSD. Sondajele arată că partidul condus de Marcel Ciolacu stă de luni bune la peste 30 la sută, în timp ce liberalii sunt mult în urmă. Iar șansele revenirii PNL pe cai mari sunt minime.
Interesant, PSD a omorât toate temele care îi erau defavorabile pe vremea când partidul era condus de Dragnea. Acum nu mai există emoție în societate pe nici un subiect.
Despre tema anti-corupție se vorbește în surdină, iar noua conducere a PSD a avut grijă să normalizeze relația cu frații socialiști de la Bruxelles și să pozeze în partidul pro-european și pro-NATO. În prezent, AUR e partidul nefrecventabil, în timp ce PSD e curat și uscat, numai bun de scos în lume.
Cât privește PNL, partidul condus de Nicolae Ciucă nu trece printr-un moment favorabil. PSD reușește să transfere bună parte din pasivul guvernării înspre PNL, liderii social-democrați pozând în oamenii cei buni care vor să facă lucruri minunate, dar nu reușesc din cauza liberalilor.
Guvernarea a ajuns un concurs de frumusețe în care fiecare încearcă să smulgă aplauze din partea spectatorilor. E cunoscută grija PSD față de chestiunea pensiilor, hop a ieșit PNL cu propunerea majorării cu 15 la sută.
În final s-a convenit 12,5 la sută, procent oricum nesemnificativ în raport cu galopul scumpirilor din ultima perioadă. Bilanțul guvernului la un an de la instalare nu este nici pe departe unul mulțumitor.
E adevărat că au existat destule lebede negre în aceste ultimele 12 luni, însă am avut cu toții așteptări mult mai mari din partea unei coaliții cu un sprijin solid în Parlament.
Cu cât ne apropiem de momentul alegerilor, cu atât guvernarea va fi mai șubredă.
În plus, momentul rotativei din primăvara anului viitor va amplifica tensiunile între cele două partide. PSD și PNL vor rămâne însă împreună, pentru că altfel, vorba lui Ciolacu, s-ar deschide cutia anticipatelor. PSD va prelua poziția de premier, iar din acel moment se va accelera căderea liberalilor.