Întoarcerea lui Rushdie
La patru luni de la atacul care era cât pe ce să îl coste viața. Salman Rushdie publică în „The New Yorker“ un extras din viitorul lui roman, Victory City, ce va apărea în librării la începutul lunii februarie, anul viitor. Cartea, se spune, relatează „povestea epică a unei femei“ din secolul al XIV-lea, într-o regiune din actuala Indie. Publicarea fragmentului, intitulat „A Sackful of Seeds“, a fost anunțată pe Rushdie pe contul lui de Twitter, în prima postare pe care celebrul scriitor o face din 9 august încoace. Pe 12 august, la o conferință în statul New York, Rushdie avea să fie rănit grav de un atentator, atac în urma căruia scriitorul în vârstă de 75 de ani și-a pierdut un ochi. Prietenii lui însă susțin că Rushdie și-a păstrat intact optimismul și simțul umorului. „E capabil să facă glume pe seama stării sale cu zâmbetul pe buze“, spune unul dintre ei, Alan Yentob, în „The Sunday Times“. Și scriitorul Ian McEwan confirma, în noiembrie, că a făcut schimburi de mesaje cu Salman și că „simțul umorului îi este intact, ceea ce mă face să cred că și restul este la fel“.
O cafenea resuscitată
O replică a legendarei Rick’s Café din filmul Casablanca devine una dintre cele mai mari atracții turistice din capitala economică a regatului marocan. În celebrul film romantic realizat în urmă cu opt decenii, în plin război mondial, Rick’s Café, barul lui Rick Blaine, era teatrul romantic al poveștii de dragoste dintre personajele interpretate de Humphrey Bogart și Ingrid Bergman. Ironia sorții face ca nici o scenă din melodrama lui Michael Curtiz să nu fi fost turnată în Maroc, filmul fiind în întregime realizat în studiourile Warner Bros din California. Dar în 2004 o fostă diplomată americană, Kathy Kriger (care a murit în 2018) a avut ideea de a recrea cunoscutul local de noapte chiar în Casablanca, iar succesul a fost imediat. „Nu e chiar o replică exactă a localului din film. Dar ce a fost reprodus cu fidelitate este spiritul lui“, explică Issam Chabaa, care coordonează restaurantul și este pianistul localului.
Corto Maltese, versiunea Sin City?
Unul dintre cei mai populari eroi de benzi desenate europene, Corto Maltese, ar putea trece în sfârșit în lumea filmului sub bagheta unui foarte popular autor american de comics. StudioCanal a anunțat că i-a dat misiunea de a realiza o serie TV Corto Maltese lui Frank Miller, autorul benzilor desenate Sin City și 300, aduse deja pe ecrane cu mare succes de către Robert Rodriguez, respectiv Zack Snyder. Miller, creator vizionar al albumului Batman Dark Knight, a devenit și regizor când s-a ocupat, alături de Rodriguez, de Sin City. Ca autor solo de cinema, însă, a înregistrat un mare eșec cu The Spirit, adaptarea unei alte celebre benzi desenate, creată în anii ’40 de către Will Eisner. Miller și StudioCanal vor să realizeze o serie de șase episoade pe baza aventurilor desenate și imaginate de venețianul Hugo Pratt, sub atenta monitorizare a moștenitorilor acestuia.
Re-Titanic
Profitând de premiera noului Avatar, dornice să bată fierul cât e cald, studiourile Disney au anunțat relansarea în cinematografele americane, în februarie anul viitor, al Titanic-ului lui James Cameron, care va putea fi văzut acum în versiune remasterizată 4K. James Cameron, prea ocupat, nu a profitat de ocazie pentru a retușa detalii din film. În 2012, cu ocazia unei relansări în săli a filmului, Cameron a decis să repare „o eroare“ care îl deranja încă de la premieră: poziția stelelor pe cer, în film, nu corespundea cu cea din noaptea dramei, 14 spre 15 aprilie 1912.
Neuromantul, o nouă încercare
Abia ce s-a terminat difuzarea pe Prime Video a adaptării romanului The Peripheral, că Apple TV+ a anunțat o nouă încercare de adaptare a capodoperei lui William Gibson, Neuromantul, romanul care, practic, a inventat genul cyberpunk la mijlocul anilor ’80. Apple TV vrea ca în rolul principal, cel al hackerului Case, să apară tânărul actor Miles Teller, văzut recent în ultimul Top Gun, în vreme ce seria va fi produsă și scenarizată de Graham Roland, veteran al seriilor Lost și Jack Ryan. De-a lungul deceniilor, în ciuda imensei popularități a cărții și a mijloacelor investite, nici o încercare de a aduce Neuromantul pe marile sau micile ecrane nu a reușit până acum.
Cronica neagră
– Dominique Lapierre (91 de ani), scriitor filantrop, autor de bestselleruri, printre care La Cité de la joie (1985) după al cărui succes autorul a donat o parte considerabilă din încasări „dezmoșteniților sorții“ care i-au inspirat cartea.
– Irene Cara (63 de ani), cântăreață și actriță americană, cunoscută mai ales pentru interpretarea melodiei oscarizate What a Feeling de pe coloana sonoră a filmului Flashdance.
– Mylène Demongeot (87 de ani), actriță franceză, celebră pentru rolurile din Bonjour tristesse, Camping sau seria Fantômas.
– Christine McVie (79 de ani), vocea și unul dintre membrii cei mai importanți ai legendarei formații Fleetwood Mac, alături de Stevie Nicks și Lindsey Buckingham.