Este noul Avatar: The Way of Water un film bun? Va fi un mare succes de casă? Ce contează, bine că există, par a spune fanii universului imaginat de James Cameron care, în sfârșit, pot spera că mica lor comunitate are șansa să crească.
„Avatar, filmul, este subiectul unui uluitor paradox pop-cultural“, este de părere ziarul francez „Le Monde“. Un adevărat eveniment la lansarea sa din 2009, cu un buget uriaș și cu încasări colosale, de aproape 3 miliarde de dolari, este, cel puțin teoretic filmul cel mai de succes din istorie. „Cu toate acestea, la 13 ani de la lansarea a ceea ce a constituit un fenomen cinematografic și industrial, amprenta lui culturală rămâne deosebit de discretă, mai ales online“, spune „Le Monde“. De exemplu, pe platforma Reddit, un loc tradițional de întâlnire pentru comunitățile de fani, secțiunea dedicată filmului Avatar numără doar 21.000 de abonați în vreme ce Star Wars, de exemplu, se laudă cu 2,6 milioane de „redditori“, iar Harry Potter cu 1,5 milioane. Până și secțiunea dedicată serialului Firefly din 2002 are 136.000 de membri.
„Comunitatea noastră e modestă“, recunoaște Kelsey Rawn care, sub pseudonimul Payì’i, administrează secțiunea Avatar. Ea crede că, vinovată de această slabă participare este „lipsa de conținut“ Avatar, care se reduce doar la povestea spusă de primul film și atât. „Sunt mirată că n-au făcut măcar un serial. Faptul că am așteptat atâția ani o continuare, o poveste nouă, îmi pare un act ratat“, spune Rawn.
Situația este aceeași și pe alte spații online dedicate fanilor Avatar, dar numărul lor mic este compensat, se pare, prin dorința lor de a se dedica universului planetei Pandora. De exemplu, există mai multe resurse care permit doritorilor să învețe limba Na’vi, vorbită de eroii extratereștri ai filmului.
Limbajul Na’vi a fost creat pentru primul film de către Paul Frommer, profesor la universitatea Southern California, care are un doctorat în lingvistică. La lansarea Avatar, limbajul era limitat la un vocabular de 1.000 de cuvinte, iar gramatica era cunoscută doar autorului ei. De atunci însă, Frommer a extins vocabularul la 2.600 de termeni și a publicat gramatica, venind în ajutorul celor care vor să învețe această limbă.
„Unele aspecte ale limbajului Na’vi sunt dificile, mai ales când ești vorbitor originar de engleză, dar cu ceva exercițiu poți să atingi un nivel primar de conversație în 2-3 luni“, spune Seth Wright, alias Mako, administrator al resursei online Kelutral. „Are asemănări cu limba maori, cu spaniola și cu unele limbi orientale, mai ales în felul în care cuvintele se așază în cadrul unei propoziții. Dar, în realitate, nu există un echivalent al acestei limbi pe Pământ.“
Din 2020 încoace, Kelutral.org este unul dintre site-urile care îi ajută pe cei ce doresc să învețe Na’vi. Seth Wright, care studiază din 2010, spune că a avut nevoie de șase ani pentru a vorbi fluent.
Însă această limbă fictivă reprezintă doar unul dintre puținele „componente“ ale universului Avatar cu care fanii pot lucra. De aceea, comunitatea Avatar așteaptă noul film cu înfrigurare, sperând că, după atâta timp, James Cameron va dezvălui o parte mult mai substanțială a universului său, mai multe personaje și mai multe povești de pe planeta Pandora. Apropierea premierei Avatar: The Way of Water a reușit să activeze și mulți fani vechi care de-a lungul vremii au abandonat comunitatea, aflată acum în continuă creștere. „În ianuarie eram 11.000, azi am trecut de 21.000“, spune Rawn.
Va fi The Way of Water succesul la care speră fanii, dar și regizorul James Cameron? Primele indicii ar da de înțeles că noul film va atrage publicul în săli, nu se știe dacă în măsura în care să îi asigure și rentabilitatea (are nevoie, se pare de două miliarde pentru a amortiza costurile) și cât să asigure un viitor francizei. Un Avatar 3 este deja filmat și va fi lansat anul viitor. Dar episoadele 4 și 5, aflate în lucru, depind de The Way of Water pentru a vedea sau nu lumina marilor ecrane.
Este el un film bun, a meritat să fie așteptat atâția ani? Primele cronici spun că Avatar: The Way of Water (care din 16 decembrie poate fi urmărit și în România) descriu cam aceeași poveste ca în cazul primului film, cel din 2009. Avatar 2 este foarte lăudat pentru efectele vizuale, „ambiția tehnică“, regia lui James Cameron și felul amănunțit în care este construită lumea planetei Pandora. Pe de altă parte, nu puțini critici dau de pământ cu scenariul și dialogurile „infantile“ semnate de Cameron și alți doi scenariști. „Un screensaver de un trilion de dolari, plicticos și sentimental“, spune criticul Peter Bradshaw care, spre deosebire de mulți alții, nu s-a lăsat fascinat de impresionanta lume vizuală imaginată de James Cameron.