Bazilica ce enervează comuniștii
Ministerul francez al Culturii a clasat bazilica Sacré-Cœur ca monument istoric, considerând că este un „martor arhitectural și urban semnificativ în istoria complexă a sfârșitului de secol XIX“ și subliniind că Sacré-Cœur a devenit un monument emblematic al Parisului, cunoscut în întreaga lume, „cel mai vizitat după catedrala Notre-Dame“. Consilierii comuniști s-au opus, fără succes, acestei clasări, un ecou al controverselor care au însoțit construcția acestei bazilici. Sacré-Cœur a fost ridicată pe colina Montmartre la finalul secolului al XIX-lea, șantierul debutând la trei ani de la ocuparea Parisului de către prusaci (1870) și la doi ani de la reprimarea sângeroasă a Comunei din Paris (1871). Construcția bazilicii, justificată de Adunarea Națională conservatoare drept „o ispășire pentru Comună, dar și pentru toate revoluțiile de la 1789 încoace“, nu a putut decât să încingă spiritele într-un Paris deja scindat între cei care simpatizau cu comunarzii, socialiștii și revoluționarii, și cealaltă tabără, reprezentată de catolici și regaliști. „O biserică a ridicolului!“, a decretat, în cursul unei dispute, Émile Zola. Această dispută pare să nu se fi stins nici după secole, comuniștii considerând clasificare de acum drept „un afront“ adus celor 32.000 de comunarzi uciși în 1871.
Marele concert virtual
Formația The Rolling Stones a anunțat organizarea unui uriaș concert virtual „imersiv“ la care vor participa numeroase vedete, printre care Lady Gaga, Bruce Springsteen, The Black Keys și alții. Concertul are ca scop promovarea ultimului album Rolling Stones, GRRR Live! și va putea fi urmărit pe 2 februarie pe site-ul rollingstonesnewark.com. Grrr Live! este un triplu album și un concert video ce a fost înregistrat în cursul turneului 50 & Counting care a debutat în 2012 pentru a marca jumătate de secol de activitate a formației. Materialul live difuzat online permite fanilor nu numai să urmărească aceste concerte extraordinare, ci chiar să participe la „experiență” postând selfie-uri video care să fie urmărite de toți spectatorii.
De ce râde J.K. Rowling
Creatoarea lui Harry Potter a devenit în ultima perioadă obiectul urii pentru activiștii woke, după ce a refuzat public să accepte așa-zisa filosofie „trans“. „Anulată“ aparent după ce a râs public de nebuniile woke ce au cuprins Vestul și după ce a declarat că actuala „manie a genurilor“ este „cea mai misogină perioadă“ din viața ei, Rowling spune că prigoana la care a fost supusă nu a făcut decât ca vânzările cărților ei să crească. „Dar de ce râd văzând asta? Nici nu-mi vine să cred că spun așa ceva. Dar trebuie să râzi de astfel de persoane. Nu mă consider anulată“, afirmă Rowling într-un interviu acordat lui Suzanne Moore. Scriitoarea, care se declară feministă, spune: „Nu-mi plac ideologiile de nici un fel.
N-am întâlnit încă un ideolog care să nu vrea să suprime o parte din adevăr. (…) Mi se pare că astăzi ducem un război cultural între o tabără a autoritarienilor și una a liberalilor care trece dincolo de vechea prăpastie dintre stânga și dreapta“.
Mândra lume nouă
Tonje Gjevjon, cineastă și artistă din Norvegia care este lesbiană, riscă trei ani de închisoare în urma unei postări pe Facebook. Gjevjon a comentat afirmațiile activistei transgender Christine Jentoft, un bărbat devenit femeie, care s-a identificat public drept „o mamă lesbiană“. „Este pur și simplu imposibil pentru un bărbat să devină lesbiană, așa cum este imposibil pentru un bărbat să fie însărcinat“, a scris Tonje Gjevjon. Prin această postare, ea a încălcat legea anti-defăimare norvegiană ce a fost actualizată în 2020 pentru a include și protecție pentru „identitatea de gen“. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea pe care o riscă în baza legii, Tonje Gjevjon spune că, de la momentul postării ei, a „devenit o paria în comunitatea artistică“.
Solidaritate literară
Tânăra autoare Chelsea Banning s-a pomenit, spre surpriza ei, transformată în vedetă „virală“ după ce s-a plâns pe Twitter că nimeni nu a venit la ședința de autografe organizată pentru lansarea romanului ei de debut. Banning a fost extrem de surprinsă când postarea ei a primit răspunsuri de la o serie de mari scriitori precum Stephen King, Margaret Atwood, Neil Gaiman sau Jonathan Coe care au povestit experiențele similare. „Când am lansat Salem’s Lot a venit un singur puști care m-a întrebat unde sunt cărțile naziste“, a povestit King, în vreme ce Margaret Atwood a relatat o lansare la care s-a prezentat un singur om care voia să bea scotch. Aceste manifestări de solidaritate nu numai că au emoționat-o pe Banning, dar au și ajutat la sporirea vânzărilor cărții.
Cronica neagră
– Manuel Göttsching (70 de ani). Muzician german, chitarist și compozitor, unul dintre fondatorii cunoscutei formații Ash Ra Tempel, unul dintre cele mai reprezentative grupuri ale genului kraut-rock, la începutul anilor ’70.
– Angelo Badalamenti (85 de ani). Muzician american cunoscut în întreaga lume pentru lunga sa colaborare cu cineastul David Lynch pentru ale cărui filme a compus mai multe coloane sonore. Badalamenti și Lynch s-au întâlnit în 1986, când regizorul căuta un compozitor pentru muzica din Blue Velvet. Melodia Twin Peaks Theme a fost un mare hit la începutul anilor ’90 și a fost recompensată cu un Grammy.