Cine a câștigat anul acesta Oscarurile? Ce mai contează… La o săptămână la cea de a 94-a ediție a celor mai celebre premii cinematografice, aproape nimeni nu pomenește despre filmele și artiștii din competiție. În schimb, toată lumea vorbește numai despre palma pe care Will Smith i-a dat-o prezentatorului și actorului Chris Rock. Oscarurile, o instituție deja în derivă în ce privește interesul public, a fost aproape complet eclipsată de un incident de tabloid. Până și premiul de interpretare primit de Smith este discutat tot în contextul acestui incident.
E drept, palma lui Will a retrezit un oarecare interes al publicului pentru Oscar și, de aceea, ceremonia de anul acesta se poate lăuda că a avut un rating mai mare decât cea precedentă. Oscarurile de anul trecut au fost urmărite de 10 milioane de telespectatori, o cădere abisală, de 50%, față din cele din 2020. La rândul lor, o cădere abisală față de recordul din 2014. De atunci, însă, Oscarurile au început să își piardă constant și sigur audiența.
Conform datelor, palma lui Smith a dus la o creștere a audienței pe finalul ceremoniei. O dovadă este că incidentul, devenit instantaneu viral, a generat o creștere de 139% a activității publicului în social media. Însă ratingul ceremoniei televizate este departe de ceea ce și-ar dori Disney care, se pare, plătește Academiei americane de film un miliard pentru drepturile de transmisie. Însă, dincolo de baletul cifrelor, nimeni nu are chef să discute despre ceea ce se vorbește cu adevărat legat de Oscar.
Cu toate acestea, lumea încă își mai aduce aminte de un timp nu foarte îndepărtat când fiecare ceremonie Oscar provoca discuții aprinse din cu totul alte motive, în cea mai mare parte legate, așa cum era normal, de film. A meritat un film sau un actor premiul? Erau alții care ar fi meritat mai mult? Nu cu mult timp în urmă, un film care câștiga Oscarul atrăgea atenția publicului larg, dar în același timp era un film pe care o parte din acest public deja îl văzuse. De exemplu, acum numai 18 ani, în medie, filmele nominalizate aveau deja încasări de peste 100 de milioane de dolari.
Declinul ratingului pare a fi tot mai mult o reflecție a crizei profunde cu care se confruntă industria americană de film, criză accelerată de streaming și de pandemie. Și, de asemenea, agravată de practicile marilor conglomerate corporatiste care produc astăzi divertisment la Hollywood (și care nu fac decât să recicleze „conținutul“) și de politizarea extremă a divertismentului, într-un divorț tot mai evident de public. Pentru că, de-a lungul ultimilor ani, definiția a ceea ce înseamnă „un film de Oscar“ s-a schimbat, iar astăzi, în opinia unor critici prea puțini dispuși să susțină un scenariu „oficial“, votanții filmelor sunt mai interesați să arate „cât de woke sunt“, în loc să aprecize arta cinematografică.
De ce Oscarurile (și filmele) nu mai atrag publicul? „Sunt câteva explicații evidente pentru această cădere catastrofală“, rezumă Darragh McManus de la „Spiked Online“. „Filmele, astăzi, nu mai reprezintă o parte esențială a culturii populare. Luați în calcul popularitatea crescândă a YouTube și TikTok. Creșterea divertismentului în streaming. A audienței jocurilor video. Obiceiuri de consum mult mai fracturate care au distrus ideea mersului la cinema și, în cazul Oscarurilor, a ideii de eveniment televizat ce trebuie vizionat în comun.“
Există o legătură între această cădere și politic, pe care Hollywoodul încă refuză să o vadă în adevărata ei lumină. „Căderea ratingului Oscarurilor este constantă și accelerată din momentul în care Trump a câștigat alegerile. Asta fiindcă atât Hollywoodul, cât și Academia s-au simțit obligați să se alăture «rezistenței» și s-au folosit de orice instituție culturală aflată la dispoziție pentru a se bate cu Trump, alienând jumătate din țară, care a votat cu el“, scrie „Awards Daily“.
„A reușit să alieneze însă și o mare parte a votanților anti-Trump, care s-au săturat, de exemplu, ca orice decernare de premii să fie un moment politic. Pentru Hollywood, era o necesitate. Publicul larg a ajuns la concluzia că Hollywoodul a devenit prizonier în propria lui bulă.“
Însă palma lui Will Smith n-a avut nimic politic în ea. Gestul însă vorbește din plin despre o altă problemă cu care Hollywoodul nu vrea încă să se confrunte: decăderea statutului unui star de cinema. Prinse între presiuni politice și între nevoia de a fi relevante și apreciate într-un univers social media controlat de corporații implicate politic și propriile lor limitări, vedetele de astăzi nu mai seamănă cu cele de pe vremuri. „Marele motiv al căderii Oscarurilor este acesta: starurile erau zei și zeițe sexy și cool. Erau prezențe elegante și misterioase, imense. Erau întruchipările strălucitoare ale viselor create de cinema. Astăzi, starurile sunt plicticoase, enervate și cam deplorabile. Jumătate sunt niște plicticoși ipocriți care nu fac decât să îți țină predici despre cauzele lor preferate. Cealaltă parte sunt narcisiști care nu fac decât să se plângă de probleme lor. Nu numai că starurile hollywoodiene nu mai sunt zei și zeițe, nu mai sunt nici cool și nici misterioase. Nici măcar nu mai sunt interesante. Sunt niște bebeluși plicticoși și ipocriți“, scrie „Spiked Online“.
Încă o posibilă dovadă: imediat după palma lui Smith, toată lumea s-a repezit să vadă cum a comentat incidentul actorul Ricky Gervais (spre marele amuzament al acestuia).
Pentru că Ricky Gervais, în anii în care a prezentat premiile Globurile de Aur, și-a creat reputația de om care aruncă în față Hollywoodului exact ceea ce acesta nu vrea în ruptul capului să audă.