Acest subgen cinematografic, thrillerul erotic, extrem de popular în anii ’80 și ’90, a dispărut aproape fără urmă la începutul noului mileniu. Un descendent modern al filmului noir, destul de greu de definit exact („thriller având la bază o poveste de dragoste ilicită sau o fantezie erotică“, sintetizează Wikipedia), thrillerul erotic a fost propulsat spre gloria aprecierii publicului (și, nu de puține ori, a criticii) de succesul filmului Fatal Attraction (1987) și și-a continuat drumul triumfal în următoarea decadă, încasând nu numai sute de milioane la box-office (de exemplu Basic Instinct sau Disclosure), dar atrăgând și nominalizări la Oscar. Spre finalul decadei însă, el și-a pierdut forța, filme precum Showgirls sau Jade au fost eșecuri atât de mari încât au dat de înțeles studiourilor că acest gen devine toxic pentru încasări. Odată cu trecerea în noul mileniu, thrillerul erotic a dispărut, practic, de pe agenda producătorilor.
Deseori, în cursul ultimilor ani, mulți s-au întrebat dacă el poate fi reînviat. Astăzi se pare că, fără ca multă lume să realizeze, thrillerul erotic a revenit, cel puțin pe micile ecrane.
Recent, postul Showtime a lansat seria American Gigolo, remake al cunoscutului film din ’80, cu Jon Bernthal în rolul deținut cândva de Richard Gere. Luna trecută, Paramount+ a prezentat primele imagini din remake-ul Fatal Attraction, care va avea premiera în aprilie. Tot la TV se lucrează la o nouă versiune a filmului lui David Cronenberg Dead Ringers, de data aceasta cu Rachel Weisz în rolul dual deținut cândva de Jeremy Irons. În acest timp, Netflix readaptează Damage, romanul lui Josephine Hart, deja transformat într-un film de Louis Malle în 1992, cu Jeremy Irons și Juliette Binoche. Nu lipsește nici Apple TV+ cu Presumed Innocent, un alt remake al unui thriller din 1990, care îl avea pe Harrison Ford în rolul principal.
În ultimele decenii, mulți s-au întrebat ce anume a dus la moartea thrillerului erotic și ce anume l-a împiedicat să revină în atenția publicului. Un motiv, se spune, care a dus la decesul lui, a fost explozia internetului de la finalul anilor ’90 și accesul extrem de ușor la pornografie. În același timp, genul a fost pur și simplu sufocat de abundența producțiilor de serie B, cu bugete mici, care au saturat piața. Totodată s-a schimbat peisajul cultural (în special american) care îi asigurase până atunci succesul. Regizorul Paul Verhoeven punea, de exemplu, eșecul filmului Basic Instinct 2 (2006) pe seama faptului că America acestei decade „era mult mai conservatoare“.
Publicația „Collider“ identifică și ea două elemente importante care au împiedicat revenirea thrillerelor erotice. Unul este dispariția treptată a scenelor de sex din filmele de marile ecran produse la Hollywood, care s-a înregistrat în ultimele decade. Al doilea este schimbarea moravurilor noilor generații de spectator, mult mai deschise sexual decât părinții lor. „Ceea ce era considerat erotic și transgresiv în 1989 s-ar putea să nu mai fie un tabu ispititor în 2023“, scrie „Collider“. Ca exemplu, publicația americană dă Deep Water, filmul cu care un maestru al genului, Adrian Lyne, a revenit în 2022: „Construit clar în tiparele filmelor de pe vremuri, Waters a fost perceput mai degrabă ca plicticos decât ca o lovitură șocantă îndreptată contra normelor sexuale în cinemaul mainstream“.
Și totuși tocmai argumentele expuse mai sus par a lucra acum în favoarea revenirii thrillerului erotic spre o nouă viață, cel puțin la TV unde există clar un interes în resuscitarea acestui tip de produs. „E un pas natural“, crede Kate Hagen, vicepreședinte al platformei The Black List. „Thrillerul erotic se înscrie perfect în categoria filmelor cu buget mediu și, la fel ca alte filme din această categorie, și el și-a găsit o nouă casă la televiziune.“ Un alt motiv indicat de Hagen, într-un interviu acordat ziarului „The Guardian“, este faptul că mulți dintre cei care lucrează în TV au crescut în vremea în care thrillerul erotic avea mare priză la public. „Acele filme au avut un impact semnificativ asupra noastră, fiindcă ne-au făcut să simțim ce este tabu sau ilicit în epoca de dinainte ca sexul să fie la o distanță de doar două clicuri“, spune Hagen.
În fine, un alt atu al acestui tip de filme este tocmai asexualizarea filmelor de pe marile ecrane. Hagen atrage atenția asupra faptului că, în 2019, numărul scenelor de sex în filme a fost cel mai scăzut din ultimii 50 de ani.
Dar acest lucru nu este valabil și în cazul televiziunii, fiindcă astăzi „ceea ce consideram a fi permis pe vremuri numai în producțiile pe cablu este aproape normă în producțiile tuturor rețelelor“.
„Sexul va continua să prospere la TV“, spune scenarista Justine Peres Smith. „Dacă aceste noi serii vor reuși să mențină un echilibru între a fi interesante din punctul de vedere al publicului de astăzi și să fie sexy dintr-un punct de vedere strict carnal, asta rămâne de văzut. Un lucru este sigur: revoluția thrillerului erotic va fi televizată.“