Cind am vazut filmul, toata lumea facea ca la Tirgul Mosilor, inclusiv subsemnata. Daca s-a chicotit, s-a ris (ca descarcare nervoasa), n-am vazut pe nimeni sa dea cu mina sa atinga pasarea albastra care ne zbura la citiva centimetri de ochi sau capul lui Brendan Frazer cind s-a aplecat sa faca nu stiu ce. Desi bag mina-n foc, pe toti ne-a tentat.
Prima experienta Real 3D e atit de spectaculoasa incit ai putea sa vezi orice film. Cadrul are profunzime, personajele par foarte apropiate, iar tu te simti inghitit de film. Te ia cu ameteala cind un personaj pluteste pe roci magnetice deasupra neantului sau cind te dai odata cu eroii intr-un fel de montagne-russe, ori cazi in extaz cind oceanul interior din centrul Pamintului, ciupercile uriase si roiul de pasari atit de albastre incit par translucide iti par aproape reale si cu totul senzationale. (Fireste, ai putea si sa le iei drept reale. Cite lucruri n-ai crezut ca sint reale si s-a dovedit ca erau reale doar pentru tine? Sau altora le erau evidente, doar tie nu?)
Filmul nu e propriu-zis o ecranizare
Filmul lui Eric Brevig, realizat dupa romanul lui Jules Verne, a fost conceput special pentru Real 3D. De aici tot felul de gaselnite al caror scop e sa te faca sa savurezi tehnica. Dar filmul este si simpatic in sine, desi – evident – fara trei dimensiuni n-ar fi fost la fel. Cele trei personaje sint interpretate de trei actori intre care alchimia functioneaza. Brendan Frazer, islandeza Anita Briem si adolescentul Josh Hutcherson sint Trevor Anderson (om de stiinta), ghidul montan Hannah Asgeirsson, respectiv Sean, nepotul lui Trevor. Impreuna ajung in centrul Pamintului si, dupa ce verifica toate chestiile pe care Jules Verne le scrisese deja in cartea lui, descoperind si urmele fratelui lui Trevor (tatal lui Sean), reusesc sa si iasa la lumina.
Aventura lor – care se intinde pe durata a 90 de minute (desi ti-ai fi dorit sa fie mai lunga) – e presarata, normal, cu multe pericole, cu scurte momente de reverie sau de tachinare intre Trevor si islandeza, cu o secventa nostalgica (fiul amintindu-si de tatal disparut), dar mai ales cu secvente de aventura pura. Oare ce fata ar fi facut Jules Verne sa vada un film bazat pe cartea sa, in care toata „floarea imaginatiei” lui sa para atit de reala? Faptul ca filmul nu e propriu-zis o ecranizare si ca urmareste niste personaje care verifica romanul lui Verne e o punere in abis care ar putea fi continuata in alte filme. Lucru care cred ca se va fi intimpla.
Calatorie spre centrul Pamintului/Journey to the Center of the Earth.
Regia: Eric Brevig. Cu: Brendan Frazer, Josh Hutcherson, Anita Briem