Ospățul continuă în coaliția de guvernare PSD-PNL, dar liderii celor două partide știu că timpul petrecut la masă se apropie de final și că e cazul să tocmească un nou festival culinar pentru alți patru ani.
Pentru asta, social-democrații încearcă să-i ademenească pe liberali să vină la o cină de taină în care să stabilească meniul guvernamental pentru următorii patru ani. Bucate vor fi cu duiumul. România va derula investiții de zeci de miliarde de euro până prin 2028-2030, așa că și ospățul politic se anunță unul pe măsură. Deocamdată sondajele nu arată rău, suma scorurilor celor două partide fiind undeva în jurul a 50 de procente. Cu o mobilizare bună în campanie, dar și cu eventuale redistribuiri, PSD plus PNL ar putea însemna binișor peste 55 de procente. O bornă liniștitoare pentru o guvernare braț la braț încă patru ani.
PSD și PNL nu au luat o decizie privind modul cum vor merge în alegeri. Se anunță un 2024 infernal din punct de vedere politic, astfel că și riscurile unor rezultate surprinzătoare sunt pe măsură.
Chestionat zilele trecute la Digi24 dacă se vede candidând la președinția României, în tandem cu Nicolae Ciucă premier, Marcel Ciolacu a spus că nu este exclus nici acest scenariu. Este pentru prima dată când Ciolacu admite că ar putea fi candidat la președinție, dar cu susținere PNL.
„Nu e exclus, dar nu este simplu, în primul rând pentru că un partid mare precum PNL nu ar accepta să nu aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale. Vom analiza cum mergem mai departe împreună. Ce este sigur e că pentru România a fost cea mai bună această coaliție“, a comentat Marcel Ciolacu.
Sună a invitație oficială către PNL pentru a demara discuții ferme privind o alianță de tipul USL. Ciolacu stabilește și termenii: PSD dă candidatul la președinție, iar PNL ia premierul. La prima vedere, pentru PNL sună tentant, dar poate fi și un măr roșu otrăvit. PSD tânjește după funcția de la Cotroceni. Au fost patru rânduri de alegeri în care stânga a fost răpusă la prezidențiale. Iar cine ocupă fotoliul de președinte al țării dictează și majoritatea politică pentru guvernare. Să admitem că PNL acceptă trocul PSD, iar Ciolacu ajunge președinte al țării. Evident că din acel moment datele problemei se schimbă, iar PSD va dori să ocupe întreg terenul. Adică să preia și guvernarea. Nimic nu îi împiedică pe social-democrați ca după un an de conviețuire cu liberalii să trântească guvernul. Caz în care nimic nu mai garantează că PSD nu va încerca să formeze o nouă majoritate, eventual cu ceva oaste de strânsură de la AUR.
Ce a răspuns actualul lider liberal Nicolae Ciucă la propunerea lui Ciolacu?
„Absolut orice decizie în PNL se va lua în urma unei analize la nivelul forului de conducere. Ne vom consulta filialele și, în final, pe orice decizie, vom avea susținerea de la nivelul fiecărei filiale“, spune Nicolae Ciucă. „Nu are rost să speculăm“, a continuat. Întrebat dacă, după experiența USL, „ar mai risca PNL o alianță cu PSD“, Ciucă a spus: „Nu vă pot răspunde acum“.
În esență, Nicolae Ciucă nu exclude nimic pentru că nu poate angaja discuții cu PSD fără a avea acordul PNL. Liberalii au primit așadar oferta PSD și au de făcut propriile analize interne. Ciucă ar fi interesat de propunerea lui Ciolacu, dar nu poate acționa de capul său. În joc va interveni în mod sigur și Klaus Iohannis, care încă are un cuvânt important de spus în PNL. Probabil că Iohannis și Ciucă vor împărtăși același punct de vedere, dar în final lucrurile se vor tranșa în interiorul partidului.
O primă poziționare a venit deja, din partea prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan, foarte vocal de altfel în ultima perioadă. „PNL va avea candidat la prezidențiale în anul electoral 2024 în proporție de 100%. Acesta va fi și viitorul președinte al României pentru următorii zece ani“, a declarat Rareș Bogdan pentru G4Media.ro.
E o declarație nu neapărat pentru public, nici măcar pentru Ciolacu, ci pentru propriul partid. Vor fi vizibile cât de curând două curente în PNL: unul care să dorească apropierea de PSD, eventual prin formarea unei alianțe cu social-democrații, iar celălalt care să vizeze calea proprie. A doua variantă presupune candidat propriu la prezidențiale, dar și o independență față de PSD, ba chiar asumarea unui posibil conflict cu social-democrații. Îi vom cunoaște așadar în următoarele săptămâni pe adepții celor două curente din PNL.
Însă nu e vorba aici doar de strategia electorală a partidului pentru 2024, ci asistăm și la începutul bătăliei de putere în interiorul PNL.