TikTok, rețeaua socială dezvoltată și deținută de o companie chineză, ByteDance, amenință să devină în 2023, cu un an mai devreme decât se prognoza, rețeaua socială dominantă la nivelul planetei.
În foarte multe state deja este platforma cea mai importantă pe care se stabilesc trenduri și se transmit informații, în formatul de video scurt care a devenit sinonim cu „a face un TikTok“, chiar dacă alte platforme îi spun „reel“ (Meta, cu Facebook și Instagram) sau „shorts“ (Youtube). Dintr-un punct de vedere, atâta vreme cât toate rețelele sociale majore s-au transformat pentru a ține pasul cu noile gusturi generate în materie de consum, asistăm de ceva timp la „tiktokizarea“ întregului internet. Inițial, produsul chinezesc a prins la cei mai tineri utilizatori, de la majoritatea minorilor și până la cei până în 25 de ani. Media de vârstă este însă în creștere continuă.
Dacă Instagram sau Facebook pierd în continuare atenția utilizatorilor, TikTok are cea mai mare rată de retenție, cu cele mai multe minute petrecute de o singură persoană pe zi aici dintre toate rețelele sociale. Aceasta pentru că, pornită ca o rețea unde-și încărcau dansatorii clipurile, a păstrat ideea de entertainment/ stare de bine. Lucrurile au evoluat spectaculos, astfel că ne îndepărtăm tot mai mult de era în care oricine putea deveni o mare vedetă peste noapte. Mai este posibil și azi, însă spațiul devine tot mai aglomerat, pe măsura adopției în masă la nivel planetar a TikTok-ului. Conținutul postat nu se mai rezumă la clipuri haioase filmate tremurat cu telefonul și cu un sunet nu tocmai grozav. Creatori de astfel de conținut, care făceau și zeci de milioane de vizualizări înainte, abia dacă mai ating niște sute de mii sau chiar mii în prezent, deoarece și pretențiile consumatorilor au tot crescut (e adevărat, impulsionate și de algoritmul frecvent modificat). Acolo unde Meta, cu Facebook și Instagram, a eșuat, a reușit TikTok: să personalizeze extraordinar de bine conținutul pe care îl primești în feed. Dacă ești pasionat de manele și de ultimele bârfe, bineînțeles că asta vei primi, dar dacă ai pasiuni de nișă, atunci vei descoperi că există creatori de conținut cu doar câteva zeci de mii de urmăritori care fac exact clipuri pe subiectele care te interesează.
Am făcut introducerea de mai sus deoarece sunt conștient că majoritatea celor din generația mea și, cu atât mai mult, mai în vârstă, refuză încă să creadă că Facebook se transformă încet-încet într-o relicvă a trecutului și că noua realitate se numește TikTok. Mai mult decât atât, sunt conștient de reticența la utilizarea aplicației, în urma unor experiențe horror, de începători, când algoritmul AI încă neantrenat v-a livrat cel mai popular conținut de pe aria noastră geografică și ați dezinstalat urgent aplicația. Pe medie, cam ăia suntem ca națiune, cei din clipurile care v-au speriat. Mai faceți o încercare, căci oricum tot acolo, pe TikTok sau o aplicație asemănătoare vom ajunge cu toții. Personal, în urmă cu un an eram oripilat de TikTok și mă încadram în tabăra negaționiștilor. Astăzi, la destul de puțin timp diferență, sunt în tabăra lui it is what it is.
Și acum ajungem la partea politică
Și, iată-ne, într-o lume tot mai polarizată, cu extremele SUA și China, o rivalitate care tinde să escaladeze, în situația în care TikTok riscă să fie interzis nu doar de pe dispozitivele mobile guvernamentale, ci chiar pe scară largă în America și chiar în Uniunea Europeană. Săptămâna trecută, CEO-ul TikTok a fost pus la rotisor de congresmenii americani, iar prestația sa nu a fost una deloc convingătoare. Teza cu care operează blocul vestic democratic este aceea că, de fapt, TikTok este calul troian al Chinei în influențarea, prin conținut, a opiniei publice occidentale. Și, la fel de grav, prin TikTok guvernul chinez are acces la datele tuturor utilizatorilor, între care 150 de milioane doar americani. Este unul din rarele subiecte asupra cărora democrații și republicanii s-au pus de acord și asupra căruia până și Trump și Biden ar putea avea o discuție în urma căreia să nu se ia la bătaie în spatele școlii. Discursul politic de peste ocean poate avea multe nuanțe și fațete, dar legislativul și executivul din SUA, într-o acțiune rară bipartizană, sunt decise să-i vină de hac rețelei sociale. Se duc în spatele ușilor închise inclusiv negocieri prelungite privind vânzarea companiei care deține TikTok către o companie americană, în caz contrar urmând ca aplicația să fie interzisă pe teritoriul SUA. În Europa sau în Australia ori Noua Zeelandă discuțiile despre interzicerea TikTok sunt și ele avansate. India deja l-a interzis.
Înainte de a reveni la situația particulară a TikTok și la viitorul acestei aplicații, ar trebui să ne reamintim că și Mark Zuckerberg a fost pus la rotisor în Congresul american, ca să fie tras la răspundere măcar public, dacă nu și legal, pentru faptul că a scăpat hățurile, iar rețelele sociale ale Meta, în special Facebook, au devenit arme în mâna Federației Ruse din punctul de vedere al dezinformării și al unor entități precum Cambridge Analytica, care se foloseau de datele utilizatorilor și preferințele lor adunate de aplicație pentru a influența rezultatele unor alegeri în diverse țări de pe glob. Evident, în cazul Meta, republicanii mai aveau și propria problemă, legată de faptul că algoritmii Facebook păreau să fie mai mult decât prietenoși cu progresiștii și ceva mai restrictivi cu conservatorii. Interzicerea lui Trump pe Facebook, Twitter și YouTube la vremea insurecției de la Capitoliu a fost cireașa de pe tortul republican.
Există o mare diferență între speța Meta/ Twitter și TikTok. Primele sunt companii americane, iar cea din urmă o companie 100% cu capital chinez. În mod evident, nu s-a pus niciodată problema închiderii Facebook sau Twitter, ci doar a „disciplinării“. Mult mai simplu este de gândit și rostit „interzicere“ atunci când aplicația social media este emanația rivalului incontestabil al SUA, China.
Aceasta cu toate că rețeta răspândirii de fake news, a discursului urii, a cantonării utilizatorilor exclusiv în bule, camere de rezonanță ale propriilor concepții, a fost brevetată de companii americane. Armele dezinformării în masă au fost construite, așadar, de americani, transformate în arme electorale de ruși și de samsari de date de ocazie, iar mai apoi americanii au fost bătuți de chinezi cu o copie de social media, perfecționată până a ajuns să fie mai populară decât originalul.
De ce pare totuși abia acum să reacționeze și chiar să acționeze politicul împotriva TikTok, din care vrea să facă un exemplu și să meargă până la interzicerea lui totală? Pentru că abia acum au înțeles, cu mare întârziere, și Washingtonul, și Bruxellesul, că lumea s-a schimbat și puterea începe să se mute în mâinile unor privați sau că riscă să fie subminată serios de guvernul chinez. Au scăpat puterea printre degete, în această brave new world a web 2.0 dominat de rețelele sociale! O membră a congresului american spunea la audierea CEO-ului TikTok de săptămâna trecută că rețelele sociale au ajuns la fel de nocive pentru tineri, prin puterea uriașă de a-i influența, precum drogurile și alcoolul. Este adevărat, dar asta se întâmplă de foarte multă vreme. Ar fi fost la fel de dispuși să ia măsuri și să vorbească de interzicere totală dacă ar fi fost vorba doar despre banii făcuți de big tech-ul american, și nu de rivalul geopolitic chinez?
Aladin a părăsit însă de mult timp lampa și cu greu mai poate fi vârât înapoi. Și dacă TikTok este interzis, mapamondul a fost deja tiktokizat, chinezii și-au făcut treaba. Logoul aplicației este mai puțin important după ce peisajul a fost deja radical schimbat. Obiceiurile de consum social media au fost alterate ireversibil de TikTok, iar oamenii vor căuta, ca pe un drog, același tip de conținut și în același format.
P.S. Și când te gândești că formatul de video scurt și prezentat fix cât e ecranul telefonului, adică mai mult înalt decât lat, a izvorât din lenea oamenilor de a mai întoarce ecranul telefonului atunci când se uită la un clip! Să fi avut frații Lumière smartphone… Orice fenomen disruptiv pleacă de la preferințe și nevoi primare ale oamenilor, nu de la strategii geopolitice. Cine înțelege asta, conduce lumea.