Coaliţia PSD-PNL a reînviat celebra ordonanţă 13. Senatul a adoptat miercurea trecută pe nepusă masă un proiect de modificare a Codului Penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.
Ce înseamnă de fapt proiectul votat în Senat? Un cadou pentru baronii PSD şi PNL. Exact ce şi-a dorit Dragnea. Fostul lider PSD nu şi-a putut desăvârşi opera pentru că românii au ieşit masiv în stradă. Mizeria PSD şi PNL n-a mers de data asta, chiar dacă autorii faptei au crezut că societatea civilă nu e atentă şi că nimeni nu va reacţiona. N-a mai fost dată ordonanţă noaptea ca hoţii, ci totul s-a petrecut ziua în amiaza mare, în Parlamentul României.
După ce spiritele s-au inflamat, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că a depus un amendament la proiectul adoptat de Senat prin care propune ca pragul valoric să fie de 9.000 lei. Liderii Coaliției Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au postat pe Facebook că susțin propunerea ministrului Justiției. Adică totul va reveni la normal. PSD şi PNL îşi închipuie că trăsnaia va fi uitată, iar scandalul va fi îngropat. Social-democraţii şi liberalii îi iau pe români de proşti. Lasă frate, oamenii au alte preocupări. În regiune e război mare, inflaţia încă nu s-a domolit, iar în general lumea nu pare vigilentă. Dacă atitudinea PSD nu mai miră pe nimeni, ceea ce face PNL sună a îngropăciune cu premeditare.
Anul viitor vor fi patru rânduri de alegeri, ba chiar unii vorbesc că am putea avea alegeri parlamentare anticipate. Greu de crezut că vom merge mai repede la urne, dar chiar şi fără anticipate, alegerile la termen nu sunt atât de departe. Cu cât se apropie momentul scrutinului, cu atât lumea e mai atentă la detalii. Şi de regulă nesimţirea politicienilor, dacă aceasta există, este aspru pedepsită.
PNL nu e la prima abatere. Partidul a făcut un şir lung de compromisuri în ultimii 30 de ani. Inclusiv la Iaşi, PNL este formaţiunea care în dese rânduri a frânat dezvoltarea oraşului. PNL a contribuit la alegerea lui Gheorghe Nichita de la PSD ca primar (vă amintiţi anunţul surpriză din vremea lui Fenechiu că PNL îl susţine în turul doi pe Nichita?), la fel cum liberalii sunt cei care l-au adus pe Mihai Chirica în partid doar pentru niscaiva avantaje electorale pentru Costel Alexe la Consiliul Judeţean.
PNL e un partid care n-a încasat niciodată pedeapsa pe care o merită. Ba a fost Dragnea care a umflat procentele liberalilor, ba a fost adus Klaus Iohannis de la Sibiu pe post de salvator.
Nimeni nu ştie cât de mare va fi nota de plată la PNL în 2024. Cam toţi stau ascunşi, pentru că tuturor le convine să îşi vadă de treburi şi să nu fie ulterior pedepsiţi. Ba ulterior să mai iei şi voturi cu duiumul şi să rămâi în continuare la guvernare.
Printre puţinii din PNL care au ridicat glasul s-a numărat europarlamentarul Rareş Bogdan.
„A fost cea mai ruşinoasă zi de când am intrat în nenorocita asta de politică, în urmă cu patru ani“, a tunat Rareş. „Nu credeam că voi trăi să văd cum OUG 13 este reinventată cu concursul propriului meu partid, PNL. O mizerie fără seamăn!“, a precizat liberalul. Rareş Bogdan adaugă că aşteaptă să scoată capul de la cutie adevăraţii promotori şi iniţiatori, să îşi ceară scuze sau pur şi simplu să îşi explice demersul. E cam singurul care spune lucrurilor pe nume la PNL, dar izolarea sa în partid e tot mai vizibilă.
Scriam săptămâna trecută că PNL se află în pragul unei decizii capitale. Ori se duce în braţele PSD, cu consecinţe dramatice pentru partid pe termen lung, ori încearcă să meargă pe drumul propriu, care poate însemna şi ruperea de Ciolacu şi de stânga.
Întâmplarea de miercuri cu instituirea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu grăbeşte într-un fel lucrurile. Momentul clarificării la liberali este aproape. Baza partidului îşi doreşte, cel mai probabil, continuarea mariajului cu PSD.
Că nu va fi alianţă electorală cu stânga, ci doar o coaliţie guvernamentală post-alegeri, nici nu mai contează. Ciolanul trebuie să rămână aproape.
Mai e şi varianta a doua: despărţirea apelor şi ruperea de PSD. Există o grupare în partid care îşi doreşte asta, dar e în minoritate. Soluţia a doua presupune ca liberalii să-şi întoarcă faţa spre electorat şi să nu mai mimeze că fac politică. Dar care lider PNL din teritoriu ar mai avea chef de bătălii politice pe bune când curg miliardele de euro de la buget şi de la Uniunea Europeană?