Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a cerut colegilor din Guvern să nu îl lase singur, că sunt „multe puști pe el“. Reacția vine în urma scandalului legat de cerealele din Ucraina.
„Vă cer sprijin, stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur! O pot duce, dar…“, a spus Petre Daea.
„Presupun că până acum nu v-ați simțit singur. Nici de-aci înainte, domnule ministru, nu o să fiți singur. Nu vă lăsăm“, a răspuns premierul Ciucă. Reacția premierului extrem de prietenoasă față de un ministru PSD aflat la ananghie nu e privită cu ochi buni de mulți liberali aflați în forul de conducere al partidului.
„Păi să nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine. Sănătate, domnule premier!“, a adăugat ministrul Petre Daea.
Pe de altă parte, dialogul Daea-Ciucă dezvăluie starea de spirit de la Palatul Victoria, exact cu o lună înaintea rotativei premierilor. Scapă cine poate, altfel nu poate fi explicată panica în care a intrat ministrul Agriculturii. De data asta, de vină nu mai sunt hulpavii cormorani care înfulecă peștii din Deltă. Sperietura lui Daea e cauzată de tranzitul cerealelor din Ucraina, care a provocat furia fermierilor români.
Aripa dură din PNL proclama recent că nu există iubire între liberali și PSD, dar Ciucă pare să contrazică teoria, jucând cu stângăcie sceneta îndrăgostitului din interes. Întrebarea este ce mai poate oferi Nicolae Ciucă în acest moment liberalilor? Actualul premier este de departe una din cele mai șterse figuri din istoria PNL, abilitățile sale politice fiind cu mult depășite de mulți șefi de organizații comunale din țară.
Dar ce va mai reprezenta Ciucă pentru liberalii de rând după ce se va face rocada la Palatul Victoria? La întrebarea asta meditează cu siguranță și strategii PSD, care se gândesc dacă nu cumva e mai profitabil ca Nicolae Ciucă să fie ținut aproape cu forța premier decât să se deschidă calea pentru un alt lider PNL, mult mai pragmatic și evident mai periculos pentru social-democrați. Unii șefi de organizații PSD au spus-o deja cu subiect și predicat că rocada s-ar putea face abia în iulie, în momentul rectificării bugetare. O ciudățenie fără margini, pentru că PSD nu preia abia acum guvernarea. PSD e bine înfipt la putere, așa că nu prea ține povestea proiectelor noi care dintr-o dată ar necesita finanțare.
Cu o lună înainte de înscăunarea lui Ciolacu ca premier nu se știe cu exactitate dacă rocada se va mai produce. PSD are toate motivele să îl țină aproape pe Nicolae Ciucă. În acest fel PNL rămâne un partid anesteziat, cu simț critic tocit. Un partid previzibil în raport cu PSD. Ba mai mult, o eventuală candidatură a lui Ciucă la prezidențiale ar fi taman ce își dorește Ciolacu. Ar spori șansele PSD să intre în turul doi cu George Simion de la AUR. Jocul ar fi unul riscant pentru țară, dar e cam singura variantă pe care PSD o vede posibilă pentru a câștiga Cotroceniul, după ce electoratul de dreapta a spulberat iluzia stângii de fiecare dată când au fost alegeri prezidențiale.
Revenind la chestiunea cu rocada premierilor, calculele sunt simple. PSD ar câștiga mai multă putere acum, prin plantarea lui Ciolacu la Palatul Victoria, dar partidul s-ar expune și ar risca să piardă puncte taman în anul electoral 2024.
Probabil că în aceste săptămâni se decide nu doar guvernarea pentru următorul an, ci se hotărăște arhitectura politică pentru următorul mandat. Unele surse politice afirmă că totul e pus pe masă și că s-ar purta negocieri inclusiv pentru liste comune la alegerile viitoare. E complicat de ajuns aici, pentru că în fiecare partid există oameni influenți care vor să se meargă separat.
Pentru Ciolacu și Ciucă soluția listelor comune ar fi o ușurare. Alianța electorală nou constituită ar câștiga alegerile parlamentare, iar guvernarea ar continua în aceeași formulă. Totodată, cele două partide ar avea candidat comun la prezidențiale.
Însă pentru democrația din România o asemenea variantă n-ar fi una grozavă. Ba dimpotrivă. Când se unesc două partide mari înainte de alegeri, confruntarea politică dispare. Colosul va strivi aproape totul în picioare, fie că vorbim de presă, de societate civilă sau de opoziție. Nu de alta, dar multor lideri PSD și PNL ar putea să le placă ideea unui USL pe viață.