O generație întreagă se poate bucura: muzica cu care a crescut, ieșită din modă, pare a se bucura în ultima perioadă de o resurgență în atenția publicului.
Subgen al heavy metalului alternativ, combinând elemente din muzica grunge, metal, alternativ, hip-hop și industrial, nu metal a devenit foarte popular la sfârșitul anilor ’90, schimbând complet fața muzicii rock prin uriașul succes al unor formații precum Korn, Limp Bizkit, Linkin Park sau Papa Roach și având un impact cuvârșitor asupra unei întregi generații. Este momentul în care, de exemplu, albumul de debut al trupei Linkin Park, Hybrid Theory, lansat în 2000, s-a vândut mai bine decât discurile unor uriașe vedete ale vremii precum Britney Spears, Backstreet Boys sau N*Sync. Pe la jumătatea următoarei decade însă, popularitatea nu metalului a început să scadă și, în câțiva ani, mulți au constatat declinul complet al acestui subgen.
„Multă vreme nu metalul a fost în mare parte uncool. Cu adevărat uncool“, notează revista britanică „The Face“. „Numai că genul s-a strecurat în vârful picioarelor din nou în atenția publicului în ultimii câțiva ani.“ O nouă generație descoperă muzica și moda de acum două decade. „Am constatat o creștere a numărul de fani foarte tineri, ceea ce este o nebunie, având în vedere că noi cântăm de peste 30 de ani“, spune Chino Moreno, vocalistul formației Deftones.
Nu este o surpriză prea mare pentru cei care urmăresc trendurile muzicale și popculturale, care au remarcat că, de mai mulți ani, au apărut multe formații care combină soundul nu metal cu alte genuri sau că artiști pop, de mare succes azi la publicul foarte tânăr, integrează acest sound în muzica lor sau în alegerile lor vestimentare. „E timpul să scoateți din dulap pantalonii lăsați și șepcile cu cozorocul la spate, pentru că nu metalul e din nou o chestie tare“, comentează revista „Metal Hammer“, referindu-se la caracteristicile vestimentare cu care nu metaliștii de ieri au influențat moda pentru tineri.
Dincolo de o simplă părere, spune „Metal Hammer“, revenirea nu metalului în lumina reflectoarelor este dovedită cu cifre, adică datele scoase la iveală de către Google Trends și care arată că acest gen muzical a atins cel mai mare nivel al popularității din ultimii 20 de ani, adică din 2004 încoace.
Conform analizelor comparative realizate de Google Trends, interesul publicului a început să scadă progresiv din 2009 până în 2020, moment în care, brusc, publicul a început să fie din nou interesat de această muzică.
Prin urmare, spune „Metal Hammer“, „se poate vorbi de un soi de renaștere, de un nu wave al nu metalului» care a adus la iveală formații noi precum Spiritbox, Wargasm, Tallah sau Tetrarch ce duc mai departe sonoritățile specifice genului. În plus, veterani precum Limp Bizkit, Papa Roach sau Mudvayne fie s-au reunit, fie au lansat discuri noi, fie și-au descoperit o nouă popularitate grație unor platforme precum TikTok, ceea ce a făcut ca nu metalul să fie descoperit de o nouă generație“.
De asemenea, publicația britanică notează și felul în care acest gen a fost adoptat în cercurile muzica mainstream. „Suntem în plină renaștere“, susține „The Face“, care notează succesul actual al trupei Limp Bizkit (care a marcat recent un concert sold-out pe Wembley Arena) sau un uriaș festival, Sick New World, care va avea loc în mai la Las Vegas și care va reuni veterani ca Deftones, System Of A Down și Korn cu trupe tinere inspirate de muzica nu metal.
„Pentru tinerii care descoperă acest gen astăzi este poate greu să înțeleagă cât de stigmatizat a fost cândva nu metalul, o etichetă care, în culmea gloriei genului, îi făcea să se jeneze până și pe cei mai de succes reprezentanți ai lui“, spune „The Face“. Revista amintește că, de exemplu, cei de la Korn, considerați a fi primii „instigatori“ ai genului, au fost foarte reticenți în a recunoaște oficial eticheta de „nu metal“, la fel ca alte trupe ce au fost cel puțin pe alocuri asociate fenomenului de către alții, precum Rage Against The Machine, System Of A Down sau Slipknot.
De ce rezonează nu metalul cu o nouă generație de public exact în acest moment?, se întreabă „The Face“. Revista ia în calcul și „vechea teorie a unui ciclu de 20 de ani care se înregistrează în cultura populară“ și arată, ca exemplu, marele succes înregistrat recent de relansarea aniversară a albumului Meteora de Linkin Park.
Pe de altă parte, publicația britanică îl citează pe Sam Matlock, membru al formației Wargasm, care crede că nu metalul a devenit prima dată foarte popular grație unui climat socio-politic tot mai neliniștitor care apăsa societatea americană la finalul anilor ’90, referindu-se la masacrul de la liceul Columbine, la președinția lui George W. Bush și la atacurile de la 11 septembrie. Poate fi comparat acel climat cu cel al anilor 2020? „Ei bine, există impresia generală că totul se duce naibii“, admite Sam Matlock. „Nivelul de anxietate este extrem de ridicat în întreaga lume. Nu e de mirare că publicul vrea acum o muzică mult mai agresivă și mult mai supărată.“