„Bok & Bibliotek” a inceput in 1985, cu 5.000 de vizitatori, si a ajuns, la editia din acest an, la peste 100.000. Prestigiul tirgului a crescut treptat, in primul rind datorita invitatilor. „Bok & Bibliotek” se poate lauda cu prezenta a 18 laureati Nobel de-a lungul timpului.
Letonia a fost tara invitata in acest an si a adus la tirg peste 100 de scriitori, furnizind o buna parte din evenimente. Standul, realizat exclusiv din carton (pina si scaunele tot din carton erau), o reproducere a cladirii Bibliotecii Nationale a Letoniei aflata in prezent in constructie, a atras vizitatorii ca un magnet, mai ales ca nimeni nu pleca de aici cu mina goala: puteai alege dintre sute de cartoline, cele mai multe reproduceri ale ilustratiilor din cartile pentru copii realizate de artisti letoni, in timp ce pasionatii literaturii contemporane puteau pleca de la standul Letoniei cu un brat de carti de versuri si proza. Totul gratis si, mai ales, in engleza!
Iar acum urmeaza surpriza: presa suedeza a scris ca, tinind cont de valoarea invitatilor romani la „Bok & Bibliotek”, Romania ar fi meritat statutul de tara invitata, iar nu Letonia.
Adevarul este ca, pentru prezenta Romaniei, inca de la inceput au fost semne bune. Vineri dimineata, pe 26 septembrie, deci in a doua zi a tirgului, in cotidianul „Dagens Nyheter” a aparut un articol mare despre evenimentele romanesti la tirg, cu trimitere pe prima pagina, iar in interior, acesta era insotit de fotografia lui Mircea Cartarescu. „Idolul, eroul, semizeul pe care vrem sa-l ascultam cu totii”, scria in acest articol Martina Lowden, referindu-se desigur la Cartarescu, care a lansat la tirg o carte de poeme in traducerea lui Dan Shafran, dar care are deja traduse primele doua volume din Orbitor si Nostalgia, urmind sa apara si Aripa dreapta. Mircea Cartarescu a participat la mai multe seminarii, unde a vorbit despre literatura si despre cit de importanta ramine pentru el poezia, despre imaginea Romaniei, despre politie secreta si rezistenta. Scriitorul a participat si la lansarea celui mai recent numar al revistei „Lyrikvanen” – cea mai cunoscuta si veche revista de poezie din Suedia – a carui tema a fost: Romania. Cartarescu semneaza un studiu introductiv pentru acest numar in care apar traduceri din mai multi poeti romani, de la avangardisti la scriitori ai noii generatii.
Live cooking – activitate la moda in tirgul de la Goteborg
Mircea Cartarescu si Herta Muller au fost vedetele incontestabile cu care Romania s-a prezentat la cel mai mare tirg de carte din Scandinavia si nu ar fi deloc exagerat sa spun ca au fost vedetele tirgului. La lecturile sau simpozioanele la care au participat au venit sute de oameni, iar intr-un reportaj despre Herta Muller, difuzat pe 27 septembrie in emisiunea literara „Babel” a televiziunii suedeze, realizatorul Daniel Sjolin a spus fara ezitare: daca ar trebui ca noi sa alegem Premiul Nobel, atunci i l-am da Hertei Muller.
Cam tot ce a fost romanesc s-a bucurat de succes la Goteborg. Seminarul despre Dracula si despre cit de pregatita a fost si este Romania sa isi asume un simbol cu o atit de mare incarcatura, la care a participat, alaturi de specialisti suedezi si britanici, si Adina Bradeanu, specialista in filmul documentar, a avut sala plina, la fel cum s-a intimplat si la lecturile de poezie romaneasca – desigur, cu traduceri in suedeza –, fie ca a fost vorba de Dan Sociu, Adela Greceanu, Claudiu Komartin, fie de Nichita Stanescu, Gabriela Melinescu, Denisa Comanescu.
Standul Romaniei, conceput de ICR Stockholm, a beneficiat de o pozitie grozava, aflindu-se chiar la intrarea in tirg. ICR Stockholm a editat si un catalog impresionant, realizat in stil retro, cu fotografii ale scriitorilor romani semnate de Cato Lein si Lutfi Ozkok, cei mai cunoscuti fotografi din lume specializati in portrete de scriitori. O parte din aceste fotografii, in format mare, au fost expuse intr-una din cafenelele tirgului.
Inchei cu o gluma, spunind ca de la standul Romaniei a lipsit doar live cooking, cea mai la moda, am observat, „activitate literara” la „Bok & Bibliotek” de la Goteborg.