Guvernul lucrează la un plan de măsuri pentru a reduce cheltuielile bugetare. Probabil planul reformist cu numărul 100 din ultimii zece ani. Nu ies la socoteală niște miliarde bune la bugetul de stat, iar guvernul e nevoit să caute soluții. Nu vor fi probabil tăieri de salarii, pentru că, deh, se apropie anul electoral și nu dă bine să fii comparat cu PDL și Traian Băsescu. Cică Ministerul de Finanțe mai are puțin și termină planul, iar peste câteva zile minunata coaliție va lua o decizie. Nu ne bate nimeni în Europa la planuri, ba chiar tot îmbunătățim tehnicile birocratice de la un an la altul.
Purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria, Dan Cărbunaru, spune că guvernul e conștient că ANAF trebuie să își îmbunătățească nivelul de colectare și că digitalizarea ar fi soluția. Lozinca oficială sună cam așa: vor putea fi urmărite mai eficient veniturile, astfel încât să ajungem cu taxele și impozitele cât mai aproape de media europeană. Nu ducem lipsă de bune intenții, mai greu cu treaba propriu-zisă.
În realitate, ne învârtim în loc. În România se tot vântură proiecte, dar se rostesc și vorbe mari despre reforme. Au fost ani buni în care statul a cheltuit bani în neștire, fără a da vreo socoteală. Cifrele însă nu mint. Deficitul bugetar tot crește, iar banii la buget vin tot mai greu. Nu suntem într-o criză ca în 2008-2009, dar sunt atâtea incertitudini, încât se simte o ușoară oboseală în economie. În orice caz, creșterea economică a încetinit, iar specialiștii se întreabă dacă pe 16 mai, când vor fi prezentate cifrele oficiale pentru primul trimestru, vom fi pe plus, fie și cu zero și ceva la sută.
Până una-alta, statul român culege bani de unde poate. Fie se împrumută la dobânzi exorbitante, fie se orientează către cei care produc. De la 1 ianuarie a fost schimbat modul de taxare a microîntreprinderilor. Coaliția a considerat că este prea mult huzur în această zonă, astfel că echipa PNL-PSD a decis că ar fi cazul înăspririi regimului fiscal. Microîntreprinderile fără nici un angajat plătesc impozit de profit de 16 la sută, iar plafonul de un milion de euro a fost redus la 500.000 de euro. Firmele care trec de jumătate de milion de euro plătesc și ele impozit pe profit de 16 la sută.
Creșterea taxării pentru microîntreprinderi a avut efecte imediate. 11.000 de mici antreprenori s-au mutat pe PFA-uri în primele luni din 2023. Este cel mai ridicat nivel trimestrial atins în ultimul deceniu.
E ușor să te duci și să iei bani de la antreprenori, e cea mai simplă soluție pentru orice guvern. De ani buni se tot cască prăpastia între mediul privat și zona bugetară. Avem un stat tot mai obez, cu instituții stufoase și o administrație ineficientă. La Iași ca să îți faci pașaport trebuie să aștepți trei luni. Sigur că sunt multe cauze, cum ar fi avalanșa de cereri, dar nu e normal să aștepți 90 de zile pentru a primi acest document. Și tot la Iași avem prea mulți pasageri pentru un aeroport care se dovedește neîncăpător. Sigur că un nou terminal e în lucru și că ni se promite că va fi mult mai bine de anul viitor. Dar unde e noul drum dinspre oraș către aeroport? De ce nu s-a construit deja noua cale de acces? Pentru a nu bloca de tot zona din fața aeroportului, din 8 mai mașinile vor avea acces doar până în zona parcărilor publice de la Ciric, iar de acolo pasagerii vor avea la dispoziție autobuze. Din nou vorbim de aceeași delăsare și nepăsare.
E o boală care se manifestă generalizat când vine vorba de autorități și de stat. Instituțiile sunt populate cu tot felul de politruci și cu oameni incompetenți care habar n-au pe ce lume trăiesc. Preocuparea nu e îndreptată către cetățean, ci are ca scop conservarea propriilor poziții. Abia când se apropie alegerile oamenii ăștia își aduc aminte că nu sunt veșnici, încercând să mai păcălească o dată.
Sigur că nu putem generaliza. Cunoaștem teoria că peste tot apar și uscături. Partea proastă e că în prea multe locuri vedem uscături chiar la vârf. Și în instituții, dar și în partide. Sunt oameni care prin incompetența lor amână sau chiar blochează proiectele. Eliminați uscăturile, faceți curat, iar în final vor veni și mai mulți bani către buget.