Ei bine, adunatura se numeste Jackass, nici una dintre activitatile de mai sus nu este cascadorie, iar colectia lor de auto-tortura creativa, reunita sub numele unui film – Jackass the movie 2 –, tocmai a ocupat locul I in box-office-ul american.
Incredibil. Pina la urmatoarea scena
Niciodata expresia „nu incercati asta acasa” nu s-a potrivit mai bine decit pe ecranele cinematografelor care au rulat in America Jackass the movie 2. Reluind ideea unei mai vechi emisiuni de pe MTV, dar impingind totul pina la limite pe care putini le credeau tangibile, filmul prezinta tot felul de farse suportate total voluntar, extrem de dureroase, de obicei obscene, netrucate, care in mod normal ar fi trebuit sa o tachineze pe doamna cu coasa. Iar daca cele prezentate la inceput v-au scandalizat, aflati ca ispravile au fost selectate pe sprinceana, cit sa nu alunge cititorul de la primul paragraf. Scenele au mai inclus infierarea benevola a celei mai sensibile zone de pe corpul unui membru al echipei, plonjarea intr-un lac cu o bicicleta propulsata de o racheta care a si explodat de vreo citeva ori la filmari si generozitatea altuia, care si-a infipt un cirlig de pescuit in falca si s-a coborit pe o undita pentru a servi drept momeala rechinilor care misunau in jur. Restul sint prea ne-ortodoxe pentru a fi mentionate aici, implicind cam toate orificiile corpului si diverse productii organice ale unor animale.
Rezultatul? O sala plina de spectatori care, atunci cind nu au vomitat, au ris tinindu-se de burta. Socul si convingerea ca nimic nu mai poate intrece scena de dinainte au durat doar pina la urmatoarea scena, cind au revenit mai puternice.
Arta din durere
Doar primul film cu marca Jackass a mai primit cronici atit de radicale si de polarizate ca Jackass 2. De la cronicarul de la „New York Times” care a scris despre film ca se bazeaza pe un impuls de a „nega super-ego-ul si a privi universul, cu toate laturile lui dure si apele sale infestate de rechini, ca un loc de joaca imens si uniform”, pina la cronici din reviste precum „Variety”, in care „dezgustator” si „infantil” sint cuvintele de ordine.
Associated Press a analizat productia din patru puncte de vedere si aproape ca i-a dat verdictul „arta”. Criticul de la „Boston Globe” apreciaza ca Jackass 2 „distileaza comedia fizica, pina la esenta”. Probabil ca s-a gindit la chestia asta cit Johnny Knoxville, capul rautatilor, purta o conversatie cu o anaconda care, nepoliticoasa, l-a intrerupt brusc muscindu-l de obraz.
De altfel, Jackass agita spiritele inca de la difuzarea primului show de acest gen, pe MTV, in anul 2000. In urma unor presiuni politice, MTV-ul a decis sa difuzeze emisiunea doar dupa ora zece noaptea, pentru a refuza apoi sa o dea in reluare. Echipa Jackass a incheiat show-ul doi ani mai tirziu, in semn de protest.
A urmat filmul Jackass, realizat in acelasi spirit si atit de periculos, incit echipa de productie a angajat juristi pentru a inlatura scenele in care filmul ar fi putut fi acuzat de tentativa de omucidere.
Iar la sfirsitul fiecarui episod sau al celor doua filme nimeni nu se poate impiedica sa se intrebe, asemenea mamei uneia dintre vedete, care contempla nedumerita semnul de identificare a vitelor imprimat pe un organ foarte sensibil al fiului ei: „Si de ce ai facut asta?”.
„Pentru ca e amuzant”, a raspuns el. Ha-ha.