Greva se îngroașă
Finalul de săptămână a fost așteptat cu foarte multă teamă la Hollywood, după ce sindicatul actorilor a anunțat posibilitatea de a se alătura și el grevei scenariștilor, care paralizează începând din mai munca la marile studiouri de film și televiziune. Cei peste 160.000 de actori care fac parte din sindicat și care negociază în prezent cu reprezentanții studiourilor cer și ei salarii mai bune și garanții serioase în ce privește utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială (IA), mai ales în ce privește dublajul vocal. Membri ai sindicatului au declarat că au avut parte de „negocieri foarte productive“. Dar peste 700 de personalități, printre care vedete precum Glenn Close, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Ben Stiller sau Liam Neeson, au adoptat o linie mai dură. „Nu este momentul să ne mulțumim cu un compromis, nu este exagerat să spunem că ochii istoriei sunt ațintiți în acest moment asupra noastră“, se arată într-un comunicat comun adresat conducerii sindicatului. Dacă și actorii s-ar alătura grevei, atunci întreaga activitate, deocamdată încetinită, a Hollywoodului, ar fi paralizată. Deja, din mai încoace, s-a oprit lucrul la mai multe filme și seriale TV, iar multe dintre filmele ce urmează să fie lansate în acest sezon nu se bucură de campanii de publicitate pe măsură. Din cauza acestei situații, se fac simțite reprecusiuni severe asupra economiei Hollywoodului, fiind afectate multe afaceri colaterale, precum florării, catering, furnizori de costume și altele asemenea. Economiștii spun că e încă devreme pentru a măsura adevăratul impact al grevei, dar, dacă se repetă situația de la precedenta grevă, din 2007, atunci întreaga economie californiană ar putea fi afectată. În 2007, o grevă de 100 de zile a costat California 37.700 de locuri de muncă și a produs pierderi de 2,1 miliarde de dolari, împingând statul într-o perioadă de recesiune. De data aceasta, spun economiștii, situația e mai periculoasă, fiind ea survine după criza COVID, care deja a fragilizat prea mult economia statului, scrie Reuters.
O toamnă săracă
Presa franceză scrie despre apropiatul sezon de lansări de carte din toamnă, cunoscuta rentrée littéraire, pe care o descrie ca fiind „cea mai puțin prolifică din acest secol“. În această toamnă, astfel, vor fi lansate în Franța numai 321 de romane franceze, dintre care 74 de debut, și 145 de romane traduse. Revista „Livres Hebdo“ spune că, astfel, editorii mizează pe o carte a moderației, în contextul unei piețe de carte „ezitante“. Cifrele anunțate reprezintă o scădere cu 5% față de cele 490 de titluri lansate anul trecut și o reducere foarte puternică față de toamna lui 2010, când sectorul de carte a înregistrat 790 de noutăți. La rentrée littéraire este o tradiție în Franța, sezon în care editorii cei mai renumiți scot pe piață titlurile care vor concura la cele mai prestigioase premii literare ale toamnei (Goncourt, Femina), iar titlurile mai puțin cunoscute profită de frecventarea sporită a librăriilor.
Recordul așteptat
Doamna cu evantai, tabloul lui Gustav Klimt scos la licitație de casa Sotheby’s, a fost un record, așa cum s-a așteptat toată lumea, depășind și cele mai optimiste pronosticuri. El s-a vândut pentru suma de 86 de milioane de euro, detronând astfel precedentul record stabilit de o sculptură de Alberto Giacometti, care s-a vândut pentru 65 de milioane de lire. Identitatea persoanei care a cumpărat tabloul nu a fost dezvăluită.
Vocea din mașină
„Atenție, industriile culturale și creative sunt amenințate de inteligența artificială“, atrag atenția mai multe asociații profesionale din Franța care se adresează public politicienilor, dar cam fără rezultat. Sindicatul actorilor, de exemplu, a adresat o scrisoare deschisă mai multor ministere și președinților Senatului și Adunării Naționale, reclamând vidul legislativ cu care este întâmpinată emergența IA-urilor „creative“. Ei se tem că recursul la aceste tehnologii va elimina artiștii, provocând o bulversare economică și socială, începând prin „dispariția actorilor care dublează filme, a traducerilor și subtitrării în domeniul cinematografiei, a televiziunii, a publicității și a cărții audio“.
Cronica neagră
Julian Sands (65 de ani, foto). Foarte cunoscut actor britanic, a cărui moarte, așteptată din luna februarie, de când actorul a dispărut în decursul unei excursii pe munte, a fost acum oficializată. Sands s-a lansat alături de Helena Bonham-Carter în Room with a View (1986), foarte apreciată adaptare după E.M. Forster semnată de cuplul Ivory-Merchant. Refuzând să devină vedetă tradițională, Julian Sands a ales roluri care i-au permis construirea unei cariere eclectice, apărând în nenumărate producții de cinema, fie horror de serie B, fie semnate de mari regizori, și din 2000 încoace în foarte multe producții și seriale de televiziune. „Nu mi-am dorit să devin star la Hollywood, am căutat ceva exotic, ceva care să vină din mine“, explica Sands într-un interviu din 2018 în „The Guardian“.