Inițiativă politică greu de înțeles. Un proiect de lege depus la Camera Deputaților ridică mari semne de întrebare. Este vorba despre creșterea pragului electoral de la 5 la 7 la sută, dar și de eliminarea așa-numitului prag alternativ care permitea unei formațiuni să intre totuși în Parlament dacă obține minim 20 la sută în patru județe. Proiectul a fost depus de Radu Cristescu (PSD) și de Adrian Cozma (PNL). De unde și până unde un astfel de proiect? Care e nevoia și cum justifică inițiatorii această mutare năstrușnică?
„Rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală. Spre exemplu, numai în ultimele două legislaturi, respectiv 2016-2020 și 2020-2024, Parlamentul României a acordat vot de învestitură pentru un număr de șapte guverne.“
Proiectul a fost rapid îmbrățișat și de alți parlamentari, mulți de la PNL.
În cazul PSD nu e o surpriză că promovează o asemenea idee. Nu e clar dacă întreg partidul susține această variantă, dar PSD nu are de ce să-și facă griji. Ba dimpotrivă, pare avantajat de legea cu pragul ridicat la 7 la sută. Cu mici excepții, PSD a dominat scena politică din 1990 încoace, fiind partidul care a luat cele mai multe voturi. Când a venit din opoziție, PSD și-a spulberat adversarii. După ce a fost la putere, PSD a pierdut alegerile la limită. Atunci când ești mai mereu formațiunea numărul unu normal că accepți, ba chiar votezi cu două mâini proiectul cu ridicarea pragului. Cu cât mai puține partide în Parlament cu atât mai bine.
Posibil ca scopul acestei idei crețe să fie ținerea pe margine a UDMR. Pare o alergie liberală apărută din senin sau poate vreun strateg PNL crede că în acest fel este barată ascensiunea AUR.
Dacă pragul ar crește la 7 la sută, foarte probabil UDMR ar rata intrarea în Parlament. Dar oare ce au în cap acei liberali care susțin acest proiect? Este UDMR singura miză? Ăsta să fie proiectul politic major al liberalilor pentru 2024?
Când nu ești primul partid al țării, care e interesul tău politic? Să lași PSD singur pe scena politică și să-i simplifici misiunea sau să încerci prin diverse formule să coagulezi o majoritate în jurul tău? E straniu modul în care PNL înțelege să facă politică și să-și susțină interesele. Unii din PNL își închipuie probabil că vor fi veșnic la putere, eventual prin alianța cu PSD. La fel au socotit și pe vremea USL, doar că târgul cu Crin Antonescu prezidențiabil s-a rupt, iar fiecare partid a mers pe drumul lui. PSD a încălecat de fiecare dată PNL, iar drept răspuns liberalii oferă ca strategie ridicarea pragului la 7 la sută.
Dacă prin absurd în Parlament ar intra la un moment dat doar PSD și PNL, iar celelalte partide ar avea sub 7 la sută, ce va face PNL? Îi rămâne să se claseze pe primul loc, caz în care PSD trece în opoziție. Dar nu am auzit din gura vreunui liberal ca PNL să aibă ca obiectiv să devină primul partid al țării. Pentru asta e nevoie să pui osul la treabă, dar mai ales să recâștigi electoratul de dreapta pe care l-ai pierdut.
Dacă te duci la o conferință județeană unde se adună primari, consilieri și oameni de partid și scoți orice însemn politic din sala respectivă habar nu ai dacă ai nimerit la o reuniune PSD sau la o ședință PNL. Același comportament, același tip de oameni, aceeași gândire. Funcții și privilegii cât mai multe, strategie ioc. Nici o idee clară de dreapta, nici un principiu orientat către oamenii de afaceri. Aici pare să fi pierdut masiv PNL. Dar nici nu le prea pasă liberalilor că acel segment electoral activ e dezorientat și mai degrabă ar sta acasă decât s-ar duce la vot. În loc să ofere mai multă democrație și să meargă pe varianta ca alegătorul să aibă dreptul la cât mai multe opțiuni fără ca acea persoană să aibă sentimentul că votul său e inutil, oamenii din PNL ating penibilul. La modul cum se mișcă liberalii, cu greu mai pot evita dezastrul la europarlamentare.