Andrei Terian a explicat ca in Fantoma din moara exista trei mize. In primul rind, avem de-a face cu un metaroman, unul dintre personaje, Adela, ajungind sa citeasca un roman in care e vorba chiar de viata ei. In al doilea rind, avem o tema istorica – „modul in care ne gestionam memoria epocii comuniste“ –, iar cel de-a treilea, spune criticul sibian, este un plan miraculos, fantomatic. Fantoma din moara, spune Andrei Terian, este o carte extrem de ambitioasa, iar „marea reusita a Doinei Rusti este ca a compatibilizat aceste planuri“. „Cred ca prin Fantoma din moara avem un nominalizat la premiile USR din 2009, daca nu chiar un cistigator“, a concluzionat criticul.
Un pariu si intilnirea cu „Dumnezeu“
„Este un roman care a constituit, de fapt, un pariu. As fi vrut sa citesc in 2006 o carte despre comunism. Eram la USR si toti spuneau ca nu se poate scrie o carte despre comunism, ca este prea devreme, este un pariu deja pierdut“, a marturisit autoarea. Pe de alta parte, „exista momente in viata cind vrei sa te intorci la origini“. Pe fondul acestor doua chestiuni a fost scris romanul. La baza sta si o intimplare din adolescenta, petrecuta la moara de caramida din satul copilariei, din sudul tarii, pe care autoarea a povestit-o la lansare. A intilnit acolo, in moara parasita, despre care circulau fel si fel de povesti inspaimintatoare, un baiat in uniforma de liceu. Baiatul i-a spus ca el este Dumnezeu. „Intrind in joc, i-am cerut sa-mi indeplineasca trei dorinte. El a fost de acord, insa numai una singura. L-am rugat sa imi spuna ce ma asteapta, care imi este viitorul. Baiatul a zis ca in noaptea aceea aveam sa visez toata viata mea.“ Si a visat, iar cele mai multe dintre acele lucruri chiar urmau sa se petreaca. Isi notase toate acele intimplari inca neintimplate, iar in timp revenea mereu la acele pagini, confruntind realitatea cu prezicerile visului. „Mai tirziu, tot urmarind insemnarile, aproape ca am uitat sa traiesc“, a marturisit scriitoarea, vorbind despre acel eveniment din trecut ca despre „intimplari care te indruma spre o usa pe care poate nu ai avea de gind sa o deschizi. Iti canalizezi toata energia spre anumite lucruri, dar lucrurile se intimpla, de fapt, pentru ca tu vrei, pentru ca tu esti constructorul visului tau.“ Lansarea de la Sibiu a fost urmata de o lectura publica, la Biblioteca Astra.
Viena, Sibiu, Bucuresti
Romanul Fantoma din moara este cel de-al doilea volum al Doinei Rusti ce apare in colectia „Ego. Proza“, dupa Zogru, in 2006, tradus de curind in bulgara (de Vasilka Alexova) la Editura Balkani din Sofia. Romanul a fost lansat, la finalul lunii septembrie, si la Viena. Iar pe 9 octombrie, cartea a avut lansarea la Libraria Carturesti, din Bucuresti.
In deschidere, actrita Laura Vasiliu a citit un fragment, iar prezentarea cartii a fost facuta de criticii literari Paul Cernat si Daniel Cristea-Enache.