Întoarcerea proscrișilor
Cineaști care în ultimii ani au fost ținte predilecte ale furiei #MeToo au revenit în lumina reflectoarelor la Festivalul de film de la Veneția. Roman Polanski (90 de ani) a prezentat la Mostra The Palace, noul lui lungmetraj, în afara competiției, film care se pare că nu prea a reușit să convingă publicul și ziariștii. Alt cineast proscris de Hollywood, Woody Allen (87 de ani), a prezentat și el ultimul film, Coup de chance, tot în afara competiției, film turnat în întregime în Franța și în limba franceză. „Toată această poveste cu cancel culture e o idioție, nici nu înțeleg prea bine ce înseamnă“, a comentat Allen. „Totul a rămas neschimbat pentru mine de-a lungul anilor. Îmi fac filmele ca de obicei, iar ce s-a modificat este doar maniera în care oamenii îmi prezintă azi filmele.“ Un al treilea cineast acuzat în ultimii ani de agresiune sexuală, Luc Besson, a revenit și el, după patru ani de absență, cu un nou film, drama psihologică Dogman. În același timp, trebuie menționat și faptul că tot mai multe personalități, încriminate pentru presupuse abuzuri sexuale, reușesc să dovedească netemeinicia acuzațiilor. Una dintre acestea este și Till Lindeman, vocea formației Rammstein, care răsuflă ușurat după ce procurorii germani au anunțat suspendarea anchetei în privința faptelor de care era acuzat. De asemenea, în această vară, Kevin Spacey a reuși să fie declarat nevinovat la capătul unui alt proces, o poveste care i-a deraiat de foarte mulți ani cariera celebrului actor american.
De la scenă la cinema
Megastarul Taylor Swift are un imens succes, mai ales în SUA. Swift a demarat în martie un turneu internațional de 150 de concerte, atât de prizat de public, încât s-a luat decizia ca spectacolele să fie transformate într-un film, The Era Tour, care să fie difuzat la cinema în această toamnă, în Statele Unite și Mexic. Biletele la film sunt deja puse în vânzare la un preț de 20 de dolari pentru un spectator adult. Taylor Swift acumulează recorduri. Pe 29 august ea a devenit „prima artistă care a atins cifra de 100 de milioane de ascultări lunar“ pe platforma Spotify. În clasamentul general, ea ocupă locul 2 după The Weekend, dar înaintea lui Bad Bunny, Ed Sheeran, Dua Lipa și Drake. Rămâne artista feminină cu cele mai multe albume ajunse pe locul 1 în clasamentul Billboard 200, depășind-o pe Barbra Streisand.
Relansări
Pentru a marca 30 de ani de la lansare, albumul In Utero al formației Nirvana va ajunge de nou pe piață cu un supliment de 53 de piese nelansate până acum, inclusiv două concerte din 1993 și 1994. Pe 13 octombrie, Pink Floyd va lansa o versiune remasterizată aniversară a popularului album The Dark Side of the Moon, la doar o săptămână după anunțata lansare a lui The Dark Side of the Moon Redux, o reînregistrare a albumului semnată de celebrul fost component al formației, controversatul Roger Waters.
Lisbeth Salander, noua versiune
Deși autorul original al trilogiei Millenium, Stieg Larsson, a decedat din 2004, succesul cărților a făcut ca editorii să continue postum seria apelând la serviciile jurnalistului David Lagercrantz, care a mai scris trei romane. Acum, o nouă carte, The Girl in the Eagle’s Talons, prima dintr-o altă serie de trei, apare sub semnătura autoarei suedeze Karin Smirnoff. În roman își face apariția un nou personaj, Svala, spărgătoare de coduri și nepoată adolescentă a protagonistei Lisbeth Salander. Smirnoff crede că în primele șase cărți Salander „a fost o adolescentă și acum a sosit vremea să se maturizeze“. Romanele din seria Millenium, cel mai mare export literar suedez, s-au vândut până acum în peste 100 de milioane de exemplare în întreaga lume.
Relicve pop
Pentru mai multe milioane de euro, amatorii au avut șansa în ultimii ani să achiziționeze la licitație câteva obiecte care au aparținut unor mari vedete. Șase relicve pop, printre care pianul lui Freddie Mercury, rochia purtată de Marilyn Monroe când a cântat Happy Birthday, Mr. President, mănușa purtată de Michael Jackson când a interpretat pentru prima oară celebrul lui Moonwalk în 1983. De asemenea, s-au vândut și chitara folosită de Kurt Cobain când a înregistrat legendarul concert Unplugged în 1993 și un tricou purtat de Michael Jordan, care a fost achiziționat pentru suma de 10,1 milioane de dolari în septembrie 2022. Pianul pe care Mercury a compus piesele Queen s-a vândut recent pentru suma de două milioane de euro.
Cronica neagră
– Jimmy Buffett (76 de ani) – Cantautor de country extrem de popular în SUA, recunoscut mai ales pentru succesul piesei Margaritaville, dar, în același timp, și romancier de succes. Succesul l-a făcut să adune o avere estimată la 1 miliard de dolari.
– Jack Sonni (68 de ani) – Muzician rock american cunoscut drept „celălalt chitarist“ al popularei formații Dire Straits după ce l-a înlocuit, la mijlocul anilor ’80, pe Hal Lindes, înainte de realizarea albumului Brothers in Arms.
– Steve Harwell (56 de ani) – Muzician cunoscut ca lider al formației Smash Mouth, interpret al melodiei All Star de pe coloana sonoră a filmului Shrek.
– Faye Fantarrow (21 de ani) – Interpretă britanică în plină ascensiune, susținută de Dave Stewart de la Eurythmics, răpusă de o tumoare cerebrală agresivă.
– Ebrahim Golestan (100 de ani) – Scriitor și cineast avangardist, un pionier al cinemaului iranian și autor influențat de Hemingway și Faulkner. Retras la Londra după Revoluția Islamică din 1979.