Temnicerii si ceilalti oameni ai legii il antreneaza intr-un joc sadic: i se spune ca va fi vizitat de catre sotia sa, insa aceasta nu va veni niciodata, apoi i se spune ca ar putea fi eliberat in curind. In asteptarea angoasanta a mortii, Cincinnatus rememoreaza principalele evenimente care i-au marcat existenta. Invitatie la esafod ne trimite cu gindul la romanul lui Frantz Kafka, in care Joseph K. infrunta si el Legea, asteptind in zadar ajutorul „justitiei invizibile“.
Este foarte dificil sa rezumi un astfel de roman, mai ales cind autorul este Vladimir Nabokov. Nu este o carte pe care sa o citesti in tren, fiindca necesita o concentrare maxima din partea cititorului. Invitatie la esafod este povestea unui om, victima a unei lumi careia nu-i apartine. Actiunea romanului se petrece intr-o inchisoare, deloc obisnuita, un spatiu inchis in care individul este condamnat la dezumanizare. Conducerea inchisorii este cel putin bizara, iar regulamentul de ordine interioara le interzice condamnatilor sa viseze. Acest lucru ne aminteste de romanul lui Ismail Kadare, Palatul viselor, in care visele sint cenzurate de un dictator diabolic.
Cincinnatus C. este condamnat la decapitare pentru taina pe care o poarta cu sine, „taina predestinarii“. Izolarea in sine, pare sa spuna Nabokov, este pentru om singura modalitate de cunoastere. In centrul cartii se afla problema alteritatii. Cincinnatus C. trebuie sa moara doar fiindca este diferit de ceilalti. O tara fara nume, un regim totalitar, o lege absurda, un vinovat fara vina. Invitatie la esafod nu este altceva decit „Procesul“ lui Vladimir Nabokov.
Traducere, prefata si note
de Livia Cotorcea,
colectia „Biblioteca Polirom.
Seria de autor «Vladimir Nabokov»“, Editura Polirom, 2008, 32.95 lei
2 comentarii
Invitație la eșafod trebuie citita ca o carte religioasă. Cincinnatus este modelul christic, un om de pe alta lume care nu și cunoaște tatăl și care își așteaptă moartea (răstignirea) fără a fi vinovat. Îl executa cel care a vrut să se împrietenească cu el (fariseul), citește povestea stejarului ( predestinare) din care primește și el o ghinda, nu judeca păcatele soției lui ci o iubește necondiționat. Sunt enorm de multe simboluri este cea mai criptata carte a autorului.
Dar la sfârșit moare cu adevărat sau da peste cap lumea în care a trăit?