Greva interminabilă a scenariștilor și actorilor de la Hollywood continuă să facă ravagii, afectând, cum era de așteptat, și calendarul premierelor și noile sezoane ale serialelor. Deși ar putea rezolva situația foarte ușor dacă ar dori cu adevărat să găsească un teren comun de înțelegere cu greviștii, conducerile celor mai mari rețele și studiouri preferă, din motive obscure, să înregistreze pierderi considerabile și o perturbare serioasă a activității.
Președintele Fox Entertainment, Michael Thorn, a anunțat că, pentru ca noile sezoane ale serialelor să revină pe micile ecrane până în 2024, ar trebui ca grevele să înceteze până la începutul lunii octombrie, lucru de neimaginat, fiindcă marii patroni nu vor încă să cedeze. De fapt, încă de la început, atitudinea șefilor divertismentului american în această problemă a fost extrem de cinică, ei dând de înțeles că au suficiente resurse cât să aștepte ca greviștii să își epuizeze energia și, mai ales, fondurile personale. De aceea riscurile pentru profesioniștii greviști, actori și scenariști, sunt uriașe, ei pierzându-și principala sursă de venit, precum și multe avantaje legate de aceasta.
În același timp, și studiourile suferă consecințele aceste situații. Cinci dintre cele mai mari rețele, care ar fi putut încheia grevele găsind puncte comune cu sindicatele, cumulează cele mai multe seriale la care lucrul a încetat.
Fox Entertainment, de exemplu, a încetat lucrul la zece serii, întârziate sau anulate din cauza grevelor. Printre acestea se numără 9-1-1: Lone Star, a cărei sezon 5 a fost amânat, și Family Guy, care a fost forțat să oprească producția de noi sezoane.
Rețeaua NBC este la fel de afectată ca și Fox, mai ales universul extins de seriale polițiste juridice create și produse de Dick Wolf, toate acum amânate. Este vorba despre toate serialele din universul Chicago, dar și Lege și ordine, plus premiera noului serial Extended Family.
Rețeaua ABC numără 11 serii afectate, printre care Anatomia lui Grey și The Rookie.
CBS este și mai afectat, cu 17 producții oprite, serii precum Young Sheldon, Blue Bloods și S.W.A.T., ale căror noi sezoane nu vor mai fi difuzate în această toamnă. Rețeaua a amânat, de asemenea, lansarea de noi serii, precum Elsbeth și Matlock, remake modern (și feminist) al serialului clasic din anii ’90.
Liderul acestui grup de rețele afectate este Netflix, cu un total de 25 de seriale deraiate într-un fel sau altul pe motiv de grevă. Pentru a acoperi golul pe piața americană de TV, platforma de streaming s-a orientat rapid către promovarea conținutului realizat în exteriorul SUA, însă asta nu rezolvă situația ultimului sezon al megahitului Stranger Things, a cărui premieră a fost amânată pentru 2025, și nici a noului sezon din The Sandman, la care au fost, de asemenea, oprite filmările.
Mult mai afectați decât studiourile sunt greviștii, actori și tehnicieni care, de mai multe luni, nu mai muncesc și nu își mai câștigă salariile (care sunt mult mai mici decât își imaginează publicul).
Nu e de mirare că foarte multe dintre starurile divertismentului american, care nu au problemele financiare ale celorlalți, au venit în ajutorul colegilor de grevă, organizând tot felul de activități prin care să strângă fonduri pentru aceștia. Iar regizorul Steven Spielberg și soția lui, actrița Kate Capshaw, au donat suma de 1,5 milioane de dolari pentru a-i susține pe greviști. Gestul lui a fost urmat de altele similare din partea ale altor nume mari care au semnat cecuri generoase, precum George și Amal Clooney, Luciana și Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Dwayne Johnson, Nicole Kidman, Jennifer Lopez și Ben Affleck, Julia Roberts, Arnold Schwarzenegger, Meryl Streep sau Oprah Winfrey.