N-a durat decât câteva zile discuția publică legată de listele comune PSD-PNL. A vorbit mai întâi despre această posibilitate social-democratul Marcel Ciolacu, apoi a recunoscut cu jumătate de gură și liderul PNL Nicolae Ciucă. Mai mulți liberali vocali, precum Rareș Bogdan sau Robert Sighiartău, au exclus soluția listelor comune cu social-democrații, dar întrebarea e câtă putere mai au acești oameni în interiorul PNL. Baza PNL vrea cărnița dulce a puterii, iar la bucate ajungi greu dacă începi bătălia cu PSD.
USL2 e așadar în chinurile facerii, dar întrebarea e cu cine se va bate colosul PSD-PNL la alegerile de anul viitor. Când realizezi o alianță o faci cu un scop, te aliezi împotriva cuiva, dar când ești la putere cu o majoritate atât de clară mutarea e stranie și riști să enervezi.
Ce va fi așadar în 2024 și ce strategie vor adopta principalele formațiuni? Foarte probabil, partidele vor merge pe propriile picioare la alegerile europene, inclusiv PSD și PNL. Acolo va fi adevăratul test. Cifrele nu mint, iar scorul AUR va fi decisiv pentru ceea ce va urma. Cu cifrele în față și cu strategii adunați în jurul mesei, PSD și PNL vor hotărî ce ar trebui să facă mai departe. O clasare a celor de la AUR pe primul loc la europene (crunt scenariu!) va duce aproape sigur la liste comune PSD-PNL. Ba chiar lucrurile vor fi grăbite, pentru că timpul rămas până la parlamentare e mult prea scurt pentru a redresa corăbiile. În ipoteza cu AUR pe primul loc, PSD și PNL nu au de ales, pentru că va fi clar că partidul lui George Simion va prinde aripi, iar fără o strategie pe măsură PSD-PNL, rezultatul AUR de la parlamentare va fi chiar peste cel de la europene.
Varianta 2. PSD se clasează pe prima poziție, iar AUR vine pe locul doi, la câteva puncte distanță. Probabil că va pornit sistemul de alarmă și la PSD, dar și la PNL. PSD își va vedea amenințată prima poziție, iar liberalii nu pot accepta doar bronzul. Alianța PSD-PNL ar fi paravanul ideal, întrucât ar masca eșecul atât pentru PSD, cât și pentru liberali, dar mai important ar fi un semnal în teritoriu că AUR nu e o variantă de luat în calcul. Problema e cine ar candida la prezidențiale din partea colosului: un social-democrat sau un liberal? Acceptă PSD încă cinci sau zece ani de dat ture în jurul Cotroceniului? Ar fi de acord PNL să le cedeze președinția tovarășilor de stânga? Frica de AUR ar ușura probabil negocierile între cele două formațiuni.
Marea surpriză ar putea însă veni din partea USR. Nu pentru că liderii actuali ai formațiuni se mișcă nemaipomenit de bine, ci ar fi reacția alegătorilor de dreapta scârbiți de atitudinea PNL. Dacă acest tip de electorat educat, în special din urban, sună mobilizarea, atunci scorul USR va crește spectaculos pe parcursul anului viitor.
Pe de altă parte, același electorat informat, dar și pretențios, s-ar putea mobiliza la vot și împotriva AUR, ceea ce iarăși ar însemna puncte în plus pentru USR.
Cert este că situația e mult mai fluidă decât în urmă cu un an și probabil că pe măsură ce ne apropiem de alegeri temperatura politică va crește. E posibil ca AUR să ia și 15 la sută, dar și peste 25, cum e posibil ca PSD și PNL să ia scorurile așteptate și să închidă jocul. La fel, cu strategii adecvate (împingerea Elenei Lasconi în prim-plan e o decizie bună!), USR poate spera să treacă binișor de 15 la sută.
Sunt puține certitudini și multe necunoscute în politica românească. Vor urma luni tensionate, cu mutări surpriză, dar și cu decizii halucinante.
Cu siguranță va fi și mult scandal, pentru că miza e uriașă. Vor fi alegeri de jos până sus, adică de la primăria celei mai mici localități până la șefia statului.
Va fi și o iarnă grea la mijloc, cu prețuri mari și cu măsuri dure în special pentru firmele private. Statul nu se poate reforma taman în an electoral pentru a mai aduna ceva bănuți la buget, iar PSD și PNL nu vor risca să își enerveze trupele. Mai degrabă se va merge pe taxarea zonelor economice care produc, ceea ce în mod sigur va duce la nemulțumiri.
Cine va fi profitorul politic nr. 1 rămâne de văzut. Nimeni nu e sigur de nimic, totul se joacă.