Vor fi patru rânduri de alegeri anul viitor, dar interesul cel mare va fi legat de scrutinul pentru Cotroceni.
N-ar trebui să se întâmple astfel, dar ăștia suntem, ne plac confruntările personalizate, iar bătăliile de la prezidențiale ne-au oferit mai mereu momente palpitante.
Dar la fel de important este să stabilim pe cine trimitem la Bruxelles în Parlamentul European. E de urmărit dacă AUR se va izola în PE alături de alte forțe extremiste sau va încerca o afiliere la un grup politic european onorabil pentru a încerca ulterior să intre la guvernare în țară. Alegerile europene vor reprezenta primul examen important pentru partide, iar din acest punct de vedere competiția din iunie 20245 nu va fi doar un sondaj cu public.
În funcție de ceea ce se va întâmpla la europene, partidele își vor ajusta strategiile. Un scor neașteptat de mare al AUR va pune pe tapet problema alianței PSD-PNL și va duce probabil și la schimbări de candidați în competiția pentru președinte.
Nu doar prezidențialele ar trebui să stârnească interesul publicului, ci și alegerile locale. Cum ieși din scara blocului totul e legat de politică. Orice decizie luată de primar sau de Consiliul Local e decizie politică. Cine spune că nu este interesat de alegerile locale înseamnă că nu este interesat dacă orașul în care trăiește progresează sau bate pasul pe loc.
O prezență scăzută se înregistrează din păcate și la scrutinul pentru parlament. Din nou e greșită abordarea, pentru că aceste alegeri hotărăsc soarta țării pentru următorii patru ani. Nu e doar despre cine face guvernul, ci și despre investiții și locuri de muncă.
Din păcate, orice explicații ar primi electoratul privind importanța anului politic 2024, tot prezidențialele vor suscita cel mai mare interes și vor consemna probabil din nou cea mai mare prezență la vot.
Cum arată așadar tabloul pentru Cotroceni cu mai bine de un an înaintea marii confruntări? Un sondaj realizat recent de INSCOP ne oferă câteva indicii. Pe prima poziție apare în mod surprinzător independentul Mircea Geoană, cu 24,6 la sută. Pe locul doi se situează liderul PSD Marcel Ciolacu, cu 21,4, apoi George Simion (AUR) cu 18,5 la sută. Șeful liberalilor Nicolae Ciucă adună 12.8 puncte, în timp ce Diana Șoșoacă 8.4 la sută. Liderul USR Cătălin Drulă înregistrează 5,4 la sută, în timp ce Dacian Cioloș are numai 3,4 puncte.
Sunt surprinzătoare cifrele acestui sondaj? Cam da, pe toată linia. Mircea Geoană conduce plutonul, dar nu detașat, bătălia pentru podium fiind extrem de strânsă.
Dar își dorește Mircea Geoană o nouă candidatură la Cotroceni? Cu siguranță. Are atuul funcției de adjunct la NATO, ceea ce contează în plan intern. Întrebarea este dacă îl mai vrea partidul care l-a crescut. Unii din PSD l-ar dori, dar cei mai mulți nu. Nici Ciolacu n-ar avea încredere că Geoană va reprezenta interesele PSD dacă acesta din urmă ajunge la Cotroceni. În plus, Ciolacu se teme că scaunul său de șef la PSD ar putea fi în pericol, câtă vreme deasupra sa va exista un om care să aibă un cuvânt important de spus în interiorul PSD. Dacă spre exemplu un președinte ca Geoană nu l-ar desemna pe Ciolacu premier, ci va alege un personaj fidel din zona stângii? Odată ajuns la Cotroceni, Geoană ar deveni imprevizibil pentru Marcel Ciolacu, iar liderul PSD știe câtă influență are șeful statului, mai ales în prima parte a mandatului său.
Geoană are și varianta unei candidaturi ca independent, dar e greu de crezut că va rezista asaltului politic din toate părțile. Rămâne așadar neclar ce se va întâmpla cu desemnarea prezidențiabilului în zona stângii. Ar putea intra în cursă însuși Marcel Ciolacu, dar întrebarea care-l macină pe șeful PSD e dacă și el va pierde așa cum s-a întâmplat cu foștii lideri Năstase, Ponta, Geoană sau Dăncilă. PSD l-ar da jos pe Ciolacu imediat de la șefia partidului, iar actualul șef PSD știe că îl paște mazilirea dacă nu câștigă funcția supremă în stat. Șansa lui Ciolacu ar fi să intre în turul doi cu George Simion, caz în care s-ar repeta scenariul din 2000, când Iliescu a fost votat inclusiv de alegătorii dreptei pentru a nu câștiga Vadim.
Un sondaj pentru prezidențiale realizat acum, cu un an înaintea scrutinului pare neconcludent. Nu știm câți dintre cei măsurați acum vor și intra în cursă. Chiar va risca PNL să-l arunce în bătălie pe Nicolae Ciucă? Va rămâne Cătălin Drulă la USR sau va candida Elena Lasconi? Despre șansele dreptei vom discuta într-un comentariu viitor.