Kill Bill are 20 de ani
Pe 10 octombrie, primul film din lăudatul și popularul diptic semnat de Quentin Tarantino serbează zece ani de la premieră. La vremea respectivă, Uma Thurman, interpreta rolului principal, confirma faptul că ideea filmului îi venise ei și lui Quentin Tarantino cu zece ani în urmă, pe vremea când filmau împreună Pulp Fiction. „A fost pentru mine un rol foarte solicitant din punct de vedere fizic, deosebit de dificil“, spunea actrița care povestea cum Tarantino, ca să o pregătească pentru rol, a pus-o să vizioneze o mulțime de filme clasice de arte marțiale și de acțiune asiatice.
De asemenea, Thurman a fost silită să învețe mai multe stiluri de arte marțiale și de luptă cu sabia și cum asta nu a fost suficient pentru Tarantino. „Lucy Liu mi-a explicat că, pentru a nu fi periculoase, coregrafia luptelor cu sabia nu se schimbă niciodată. Dar Quentin nu vedea lucrurile așa. E un realizator care se plictisește repede, care resimte nevoia permanentă de a fi surprins, de a fi impresionat de ceea ce se petrece în fața camerei de luat vederi. Modifică totul în ultimul moment tocmai pentru a te forța să rămâi atent, iar asta îi permite să mențină pe platou acea energie din care se hrănește.“
Catharsis
Salman Rushdie este pe punctul de a lansa o carte de memorii care surprinde atentatul din 2022 ce era să-l în coste viața și care l-a lăsat fără ochiul stâng. Cartea, care va avea 256 de pagini, va fi publicată pe 16 aprilie 2024 și se numește Knife: Meditations After an Attempted Murder. „A fost o carte necesară pentru mine, un mod de a înțelege prin ce am trecut și pentru a răspunde violenței prin artă“, spune scriitorul. „Nu este cea mai simplă carte de scris, dar este ceva ce trebuie să fac înainte de a merge mai departe.“
Domnul Monk se întoarce
Serialul Monk, cu Tony Shaloub în rolul principal, s-a terminat în urmă cu 15 ani, dar un nou film numit Mr. Monk’s Last Case va avea premiera în streaming în decembrie. „Lumea s-a schimbat foarte mult în anii care au trecut, iar Monk 2023 va reflecta această evoluție“, asigură creatorul și scenaristul Andy Brackman. Se știe despre acest film că majoritatea personajelor principale vor reveni, iar dl Monk, la fel de chinuit de OCD-ul lui, este foarte afectat de realitatea lumii post-Covid.
Amélie și maternitatea
Actrița Audrey Tautou, foarte cunoscută după succesul filmului Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001), s-a retras de mai mulți ani de pe platouri, dar săptămâna aceasta a revenit în cinematografe după ce și-a oferit vocea unui personaj din filmul de animație Nina et le secret du hérisson. „Nu am chef să mă reîntorc foarte repede la actorie“, spune discreta actriță. „Nu mă imaginez plecând de acasă la 6 dimineața pentru a reveni la 9 seara, cinci zile din șapte, vreme de trei luni. Să mă lipsesc de copilul meu pentru o filmare, asta nu!“. Dedicată meseriei de mamă, Audrey Tautou preferă acum să se ocupe de fotografie și desen, ilustrând o carte de copii pe care a scris-o.
Blocaj
Spre deosebire de sindicatul scenariștilor, actorii nu par a ieși prea curând din grevă la Hollywood. Reprezentanții lor s-au retras de la negocierile cu marile studiouri după ce acestea le-au făcut o ofertă și mai proastă decât înainte de declanșarea grevei. Studiourile îi acuză pe actori că au revendicări excesive, printre care și o împărțire a venitorilor provenind din difuzarea operelor în streaming, care ar fi mult prea mari. Acest eșec, neașteptat după acordul studiourilor cu scenariștii, va compromite într-o măsură și mai mare realizarea noilor seriale și filme aflate deja în lucru.
Decese concomitente
Cum anunță presa, în aceeași zi, moartea a două personalități cu grade diferite de popularitate? În urmă cu 60 de ani, de exemplu, moartea lui Edith Piaf a umbrit în parte decesul amicului ei, Jean Cocteau. Nu și în paginile lui „Le Figaro“, se laudă celebrul ziar francez. Jurnalul amintește situația din 2017 când, la decesul starului rockului francez Johnny Hallyday, potopul de omagii generat de dispariția acestuia a făcut ca lumea abia să bage de seamă că, în același timp, a încetat din viață și scriitorul și academicianul Jean d’Ormesson. Acesta din urmă avusese parcă premoniția unei astfel de eventualități în 2008, pe platoul unei emisiuni de televiziune: „E foarte rău pentru un scriitor să moară în același timp, de exemplu, cu Edith Piaf“.
Dar, în urmă cu exact 60 de ani, în ediția din 12 octombrie 1963 a cotidianului „Le Figaro“, fotografia lui Jean Cocteau era publicată mai sus de anunțul dispariției popularei cântărețe. La vremea respectivă s-a spus că tocmai moartea lui Piaf i-a provocat lui Cocteau o emoție ce avea să se dovedească fatală. Un lucru negat de actorul Jean Marais. La vremea respectivă, moartea lui Piaf a provocat o vie emoție în rândul francezilor și se spune că s-au strâns 100.000 de persoane în fața casei artistei, pentru a-i aduce un ultim omagiu. Alte 40.000 au participat la înmormântare, pe 14 octombrie. Dar, două zile mai târziu, scrie „Le Figaro“, nu mai puțin de 12.000 de persoane au defilat pe străzile din Milly-la-Forêt unde poetul în vârstă de 74 de ani a fost înhumat în capela Saint-Blaise-des-Simple și că „emoția celor prezenți a fost perceptibilă“.