„Suplimentul de cultură“ vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor. Vol. IV. Epoca modernă. De la imperiul victorian la căderea Uniunii Sovietice de Susan Wise Bauer, traducere din limba engleză de Ioana Avădănei, în curs de apariție în colecția Junior – Istorie la Editura Polirom.
— Fragment —
Închipuie-ți pentru o clipă că te pricepi nespus de bine să faci bomboane de ciocolată. În fiecare dimineață te scoli și te apuci de treabă. Amesteci pudră de cacao, zahăr, unt și lapte. Mixezi amestecul pe aragaz până când se îngroașă și devine cremă. Apoi torni amestecul de ciocolată caldă în formele de bomboane. Adaugi în mijloc bezele moi la unele bomboane, alune la altele și caramele în altă tavă. Când bomboanele se răcesc, le înmoi pe unele într-o glazură de ciocolată albă și picuri sirop de caramel peste altele. Apoi scoți bomboanele de ciocolată pe o tavă și mergi prin cartier, strigând: „Bomboane de vânzare!“. Vecinii ies și cumpără bomboane cu 25 de cenți bucata. Când rămâi fără bomboane, te duci acasă și îți numeri banii. Ai suficienți ca să cumperi ingrediente pentru bomboanele de a doua zi – și ți-au rămas destui ca să-ți cumperi de mâncare în ziua aceea. Ba chiar și o pereche de pantofi noi.
Acum închipuie-ți că altcineva construiește o fabrică de ciocolată pe strada ta. Zece muncitori măsoară și varsă ingredientele în zece cuve, unde utilajele le mixează până când ciocolata se îngroașă. Cuvele răstoarnă ciocolata în forme, unde alți zece muncitori adaugă alune, bezele moi și bucăți de caramel. Imediat ce ciocolata se răcește, formele se răstoarnă automat și ciocolatele cad pe un transportor cu bandă. Alți doi muncitori culeg ciocolatele rupte și le pun pe celelalte în niște cutii elegante.
Proprietarul fabricii produce atât de multă ciocolată, încât poate cumpăra cantități uriașe de cacao, zahăr, unt și lapte. Cumpărând cantități uriașe, primește un discount special și plătește mai puțin pentru fiecare ingredient decât tine. Și, fiindcă utilajele fac o parte din muncă, poate să producă mult mai multă ciocolată, fără să trebuiască să plătească prea mulți angajați. De fapt, fabrica sa produce atâtea bomboane de ciocolată, încât își permite să le vândă cu zece cenți bucata și să obțină și profit.
Când mergi pe stradă cu bomboanele tale, descoperi că toți vecinii tăi au cumpărat deja bomboane ieftine de la fabrică. Nu mai apuci să vinzi nici măcar o bomboană! Iar dacă scazi prețul la zece cenți bucata, nu câștigi suficient ca să cumperi alimente și să-ți mai iei și o pereche de pantofi.
Ce poți să faci?
Renunți să mai faci ciocolată și te angajezi la fabrică. Toată ziua adaugi alune în bomboane. Indiferent câte bomboane umpli cu alune, câștigi tot atâția bani pe fiecare oră lucrată. La sfârșitul anului, fabrica s-a ales cu un profit de 7.000 de dolari. Dar tot profitul pentru bomboane ajunge la proprietarul fabricii, nu la tine!
Însă atunci se mai întâmplă și altceva.
Proprietarul fabricii își zice: „Dacă aș mai cumpăra zece cuve și zece transportoare cu bandă, aș putea să fac și mai multe bomboane. M-ar costa 3.000 de dolari. Dar, imediat ce cuvele și transportoarele ar începe să lucreze, aș putea face atâtea bomboane, încât în scurt timp aș obține mult mai mult decât 3.000 de dolari profit! De unde să fac rost de 3.000 de dolari?“.
Proprietarul fabricii decide să discute cu trei prieteni bogați. Le spune că, dacă fiecare dintre ei i-ar da câte o mie de dolari, el le va oferi în schimb o zecime din fabrică. Bineînțeles, nu poate să taie o zecime din fabrică! Dar îi dă fiecărui prieten câte o zecime din profitul fabricii la sfârșitul anului.
Cei trei prieteni sunt de acord. Fiecare îi dă câte o mie de dolari. La sfârșitul anului, fabrica obține un profit de 15.000 de dolari! Fiecare prieten primește o zecime din el – 1.500 de dolari. Proprietarul fabricii rămâne cu 10.500 de dolari. E mai bogat fiindcă fabrica e mai mare – și prietenii lui au obținut 1.500 de dolari în schimbul celor o mie de dolari investiți la începutul anului.
Toată lumea e mulțumită!
Poate doar cu excepția ta. Tu primești tot același salariu ca pe vremea când fabrica avea un profit de numai 7.000 de dolari.
Asta a început să se întâmple în Statele Unite spre anul 1900. Cu două secole în urmă, majoritatea oamenilor își câștigau traiul lucrând acasă și vânzând ceea ce produceau. Dar au apărut fabricile, care produceau aceleași bunuri – dantelă, pânză, pluguri, ciocane, pâine – mai ieftin decât lucrătorii casnici. Aceștia au fost nevoiți să renunțe la munca de acasă și să se angajeze în fabrici.
Apoi, proprietarii fabricilor au vrut tot mai multe utilaje, mai mulți muncitori și clădiri mai mari. Așa că le-au cerut bogaților, numiți „investitori“, să le dea bani pentru a face îmbunătățiri în schimbul unei cote din profitul de la sfârșitul anului. Acea parte de profit se numea „acțiune“ și bogații investitori deveneau „acționari“.
În povestea noastră, fiecare dintre prietenii bogați care i-au dat bani proprietarului fabricii de ciocolată au cumpărat „acțiuni“ ale fabricii. Fiind „acționari“, primeau acum o parte din profit la sfârșit de an. Iar fabrica de ciocolată nu mai era o afacere deținută de un singur om. Era o „corporație“ – o afacere în care mai mult de o persoană are dreptul la o parte din profit.
CARTEA
Cine a fost „bolnavul Europei“? Cum a pornit grăsimea de vacă o revoluție? Cine au fost sufragetele și pentru ce au luptat ele? Ce înseamnă apartheid și segregare? Ce s-a întâmplat în Vinerea Neagră? Dar în Noaptea de cristal? Cum ajung războaiele să se întindă pe tot globul și de ce se împart țările în două? Cine a participat la cursa spațială și cine a câștigat-o? Scrisă într-un stil direct și antrenant, Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor este o serie de patru volume care prezintă istoria omenirii din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Capitolele fiecărui volum sunt centrate pe evenimente și personalități importante din perioada analizată și oferă un mod plăcut și accesibil de a cunoaște și a înțelege istoria. Al patrulea volum, consacrat epocii moderne, cuprinde principalele fapte istorice dintre anii 1850 și 2000. Vom afla că nimic nu este întâmplător și că tot ce s-a petrecut în ultimul secol și jumătate a contribuit la modelarea lumii așa cum o știm astăzi, stabilind granițele țărilor și dictând relațiile dintre popoare.