Black action hero, versiunea originală
Odată cu dispariția actorului american Richard Roundtree, care a încetat din viață la vârsta de 81 de ani, iese din scenă și primul și adevăratul Shaft, întruchiparea pe marile ecrane și în conștiința populară a unui tip aparte de masculinitate afroamericană.
„Este greu de apreciat din perspectiva zilei de astăzi“, scrie „The Guardian“, „impactul pe care Shaft, persoana și filmul, l-au avut în 1971, iar Roundtree a avut un rol esențial. El nu a fost numai primul action hero negru, ci a introdus și un anume tip de masculinitate black în cinemaul mainstream. În vreme ce staruri de culoare de dinaintea lui, precum Sidney Poitier, jucau personaje cuminți, cu principii, neamenințătoare și asexuale, Shaft, în interpretarea lui Roundtree, era eroic, sexual, spurcat la gură și mândru de identitatea lui afroamericană. Era turnat în tiparele unui detectiv particular tipic romanelor hard-boiled, dar nici măcar nu încerca să își imite predecesorii albi și, cu siguranță, nu privea în sus la albi sau la oricine altcineva.“
Înainte de a da lovitura la Hollywood, Roundtree lucrase ca model și antrenor de fitness și, probabil, nici nu își închipuia că va deveni fața cinemaului numit blaxsploatation, subgen de filme cu eroi de culoare și cu o ambianță construită mai ales pentru un public de culoare care avea să explodeze în America la începutul anilor ’70. Succesul lui Shaft, nu întâmplător, urma să aibă loc la capătului unui deceniu din istoria americană caracterizat de lupta pentru drepturi civile, de scoaterea în evidență a problemei rasiale, la capătul unor ani ce înregistraseră ascensiunea mișcării Black Power și a grupării Black Panthers. Shaft însă nu își propunea să fie militant politic. În film, detectivul Shaft evoluează în New Yorkul „fracturat și volatil“ al epocii, dar mediază între diverse facțiuni, preocupat mai ales să prevină un război rasial. Shaft l-a transformat pe Richard Roundtree într-un star de cinema, în special al unui cinema centrat pe publicul de culoare, deși actorul ura termenul de blaxploitation.
După câteva aventuri ale lui Shaft, a apărut în drama TV de uriaș succes Rădăcini, în Earthquke, în filmul de război Inchon alături de vedete precum Laurence Olivier, Jacqueline Bisset și Toshirô Mifune, într-o mulțime de seriale, de la Magnum PI la Neveste disperate.
Din când în când însă revenea la rolul Shaft, fie în cele două continuări din anii ’70, fie în două încercări de reboot ale seriei, în 2000 și 2019, pentru a preda ștafeta altor interpreți.
Beatles via IA
La 53 de ani de la separarea formației, The Beatles revine cu o nouă piesă, Now and Then, în formula originală. Este o piesă înregistrată de Lennon în 1970, lucrată de restul trupei, dar nepublicată până acum, când capătă viață grație tehnologiilor IA. Piesa a fost completată de ceilalți trei Beatles după ce înregistrarea vocii lui Lennon le-a fost oferită de Yoko Ono după moartea acestuia, în 1994. Tehnologia vremurilor însă nu era suficient de evoluată pentru a extrage vocea fără a pierde din calitate.
Soluția le-a fost oferită de regizorul Stăpânului inelelor, care a reușit, grație noilor tehnologii, să extragă vocea lui Lennon din instrumentație dintr-o înregistrare pe casetă audio, când a realizat documentarul Get Back, în 2021. Au fost adăugate părțile de chitară înregistrate de George Harrison în 1995, iar piesa a fost finalizată anul trecut, într-un studio din Los Angeles. „A fost foarte emoționant, e ca și cum John ar fi încă printre noi“, spune Paul McCartney.
Multe Millenium
Trilogia scrisă de regretatul Stieg Larsson va continua pentru multă vreme, atât în scris (unde ștafeta a fost preluată de alți autori), cât și pe ecrane. Mai nou, Amazon Prime Video a anunțat realizarea unui serial TV Millenium, care adaptează din nou romanele din trilogie. Romanele au mai fost adaptate inițial într-o versiune de mare succes scandinavă, cu Michael Nyqvist și Noomi Rapace (care au reușit astfel să devină, vedete internaționale), apoi prima carte din serie a făcut obiectul unei adaptări la Hollywood semnată de David Fincher, cu Daniel Craig și Rooney Mara.
Freud în Narnia
Un nou film numit Freud’s Last Session, care pornește de la cartea The Question of God (din 2003) scrisă dr. Armand Nicholi, își imaginează o întâlnire fictivă între Sigmund Freud și scriitorul C.S. Lewis în cursul căreia este dezbătută chestiunea existenței lui Dumnezeu. Filmul, care va avea premiera în această toamnă, îl are în rolul principal pe Matthew Goode (Lewis), în vreme ce Sir Anthony Hopkins îl va interpreta pe Sigmund Freud.