Cu mai mulți ani în urmă, regizorul american Henry Selick a tranșat o problemă care îi chinuia pe fanii lui Tim Burton încă din 1993, de când avusese premiera filmul de animație Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas: este acesta un film de Crăciun sau unul de Halloween? În ciuda titlului, este un film de Halloween, a explicat Henry Selick. Este adevărat, a detaliat el, personajul principal, Jack Skellington, și acoliții lui descoperă lumea Crăciunului, care este colorată și fericită. Dar, în final, Jack rămâne o creatură a propriului univers și nu poate decât „să pervertească“ sărbătoarea de Crăciun, să o umple de schelete și stafii, să semene cât mai mult cu propria lui lume.
Astfel, Nightmare Before Christmas, este un film de Halloween, ba chiar mai mult: este cel mai potrivit film pentru populara sărbătoare de pe 31 octombrie, fiindcă are un mare avantaj față de concurenții la acest titlu (mai ales față de celebrul Halloween al lui John Carpenter) și anume capacitatea de a aduce în fața aceluiași ecran întreaga familie.
Interesant cum, aproape peste noapte, Nightmare Before Christmas s-a transformat într-o producție de animație clasică, unul dintre acele filme fără de care nu poți să îți închipui o sărbătoare anume. Unul dintre filmele cu care Disney se laudă astăzi. Fiindcă inițial în regatul colorat al celebrului șoarece filmul acesta și universul lui bizar și gotic a părut un intrus cu care nimeni nu prea știe ce să facă.
De fapt, povestea lui Jack Skellington, încă de la început, reflectă sentimentele de singurătate și respingere pe care le simțea „ciudatul“ Tim Burton încă din copilărie, în însorita Californie. Aceleași sentimente care îl încercau pe viitorul regizor și la începutul anilor ’80, când încerca să își facă un loc în armata de animatori de la studiourile Disney. „După doi ani acolo, mă simțeam ca Rapunzel, închis în turn, fără șanse să scap. Nici una dintre ideile mele nu părea bine primită“, povestea Burton mai târziu. După ce a reușit să realizeze un scurtmetraj animat, Vincent (despre un băiețel care, aidoma lui Burton, este fascinat de celebrul actor de filme horror Vincent Price), Tim Burton scrie un poem de trei pagini despre aventura lui Jack Skellington, o replică morbid-gotică la Rudolph the Red Nosed Reindeer, How the Grinch Stole Christmas! și la poemul A Visit from St. Nicholas. Ajutat de decoratorul Rick Heinrichs, unul dintre frecvenții lui colaboratori, dă o formă vizuală lumii lui Jack, dar nu reușește să facă filmul, prevăzut inițial ca o producție de 30 de minute pentru TV.
Va fi nevoie ca Burton să părăsească studioul de animație și să își construiască un statut de regizor de succes grație filmelor Beetlejuice și primelor două Batman pentru ca Nightmare Before Christmas să devină realitate. În ecuație a contat succesul lui Burton ca regizor, dar și faptul că șefii de atunci ai Disney Studios (care dețineau drepturile asupra poemului) erau dispuși, spre deosebire de cei de astăzi, să își asume riscuri numai de amorul artei. „Ar putea fi o reușită creativă care să aducă beneficii imaginii noastre. Ar dovedi că putem face lucruri deosebite și neobișnuite“, explica David Hoberman, președintele Walt Disney Pictures.
În mod ironic, Burton, prins până peste cap cu Batman Returns, nu a reușit să regizeze efectiv filmul, doar să pună tot proiectul la punct alături de Rick Heinrichs și de celebrul compozitor Danny Elfman. Nightmare Before Christmas își datorează existența efectivă geniului regizorului Henry Selick, un specialist al animației cu păpuși animate fotogramă cu fotogramă, iar rezultatul îl știe toată lumea.
Astăzi, Nigthmare Before Christmas este iar lansat în cinematografele americane, la aniversarea a 30 de ani de la premieră, și este una dintre cele mai importante mărci populare pe care, culmea, studiourile n-au avut curaj să o exploateze comercial cu continuări neinspirate și reformulări. Henry Selick a ajuns un respectat regizor de filme de animație stop-motion, foarte apreciat pentru James și piersica uriașă (1996), Coraline (2009) și, mai recent, Wendell & Wild (2022), realizat pentru Netflix.
Iar Tim Burton, acest regizor cu totul deosebit pentru Hollywood, a devenit fără drept de apel „Regele Halloweenului“. Chiar cu câteva zile în urmă, un fermier britanic a intrat în Cartea Recordurilor realizând cel mai mare mozaic, cu peste 10.000 de dovleci, construind din aceștia o imensă imagine a lui Jack Skellington dansând sub clar de lună.