Marea reformă a administrației publice a început în 2028, odată cu modificarea Codului Penal. Pedepsele pentru dare sau luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu au fost majorate, ajungând să însemne închisoare între 15 și 20 de ani. Evident, fără posibilitate de a fi condamnat cu suspendare. Motivarea legiuitorului a constat în nevoia de a asigura cetățeanului servicii publice corecte, transparente și la costuri juste. Legat de costuri, legislația penală a fost coroborată cu Legea nr. 104/2028 privind modificarea Codului Fiscal, al cărei articol unic statua faptul că salarizarea în sistemul public nu poate depăși nivelul salariului mediu al economiei private.
Nici o reformă de o asemenea anvergură nu s-a implementat vreodată fără dificultăți. A fost necesară o fază de tranziție, de câțiva ani, cu destul de mulți funcționari condamnați penal și cu și mai mulți care și-au dat demisia, lăsând loc unei noi generații, a cărei mentalitate era bazată pe ideea că zâmbetul unui cetățean mulțumit de serviciile tale este mult mai valoros decât fluturașul de leafă. Un salariu care, deși nu depășea media din privat, te ajuta să plătești rata la casă, utilitățile, mâncarea și hainele, plus vacanța în Zakynthos.
Condica de reclamații a rămas un timp goală, apoi din ce în ce mai mulți oameni, parcă stârniți de un nou trend, au început să scrie cuvinte de laudă și să deseneze inimioare la adresa anumitor funcționari. Devenise un obicei foarte plăcut ca, la final de program, angajații să își numere, comparativ, menționările laudative, apoi plecau spre case navigând pe valuri de endorfine.
Scânteia a fost dată de către un cetățean care a scris în condică: ar trebui să fiți mult mai bine plătiți pentru felul exemplar în care vă faceți treaba. Nu s-a adresat unui lucrător anume, ci întregului corp de funcționari. Un jurnalist care venise pentru o adeverință a văzut și fotografiat mesajul, apoi a postat imaginea în mediul online, cu mesajul: voi ce credeți?. Zecile de mii de reacții, toate pozitive, plus mii de comentarii aprobative, au dus la lansarea unei petiții online prin care se cerea dublarea salariilor bugetare.
Numărul de semnatari a depășit repede suta de mii, de ajuns pentru ca cetățenii să declanșeze procedura de inițiativă legislativă. Senatul a fost for decizional și, dacă funcționarii publici nu ar fi organizat protestul din vara lui 2035, cerând insistent neaprobarea proiectului de lege, ar fi ajuns să aibă rate la câte două case și să facă două vacanțe anuale în Zakynthos.