Municipiul Iași se numără printre cele 55 de orașe care se alătură Rețelei UNESCO de orașe creative (UCCN), în urma desemnării lor de către directorul general al organizației, Audrey Azoulay. Orașul a fost inclus la categoria „Literatură“, în semn de recunoaștere a importanței Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT).
Conform paginii UNESCO, aceste orașe au fost integrate în rețea datorită valorificării culturii și creativității ca parte a strategiilor de dezvoltare și felurilor noi de planificare urbană centrată pe om. Iașul a fost inclus la categoria „Literatură“, ca recunoaștere a importanței FILIT, ce tocmai și-a încheiat a unsprezecea ediție, un proiect ce reunește sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri culturali și jurnaliști. FILIT este un proiect al Muzeului Literaturii Române Iași, finanțat de Consiliul Județean și organizat sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene.
Rețeaua orașelor creative cuprinde șapte domenii creative: Meșteșuguri și Artă Populară, Design, Film, Gastronomie, Literatură, Arte media și Muzică. La scurt timp după anunțul făcut de UNESCO, Simona Mirela Miculescu, ambasadorul Delegației Permanente a României la UNESCO, a scris pe Facebook un mesaj pe care îl redăm: „Salutăm cu mare bucurie includerea orașului Iași în Rețeaua orașelor creative a UNESCO! Această inițiativă a UNESCO urmărește consolidarea parteneriatelor între orașele membre ale rețelei, care numără în prezent 350 de orașe, din peste 100 de țări, domeniile creative repertoriate fiind: artizanatul și artele populare, artele media, designul, filmul, gastronomia, literatura și muzica. Includerea în listă, în domeniul literaturii, vine și ca o recunoaștere a importanței Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT Iași, a cărui ediție recent încheiată a fost, de altfel, plasată sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Iași devine al doilea oraș din România, după Cluj-Napoca (2021 – Film), care devine membru al acestei prestigioase rețele a orașelor creative. Adresăm calde felicitări tuturor celor implicați în prezentarea acestei candidaturi și urăm mult succes ieșenilor în activitatea în cadrul Rețelei“, transmite Simona Mirela Miculescu.
Reprezentanții FILIT transmit, la rândul lor: „Suntem fericiți că am putut contribui la această candidatură și ne bucurăm mult pentru desemnarea orașului nostru drept Orașul Creativ al Literaturii! Mulțumim primăriei municipiului Iași, care și-a asumat ferm valorificarea literaturii ca parte a strategiei de dezvoltare a orașului. Mulțumim și Consiliului Județean Iași, pentru finanțarea și încrederea oferite an de an și pentru continuitatea acestui proiect important pentru oraș și județ!“.
Dintre inițiatorii festivalului FILIT, Dan Lungu spune: „Veste minunată: Iașiul în Rețeaua orașelor creative UNESCO, grație FILIT“.
La rândul său, Lucian Dan Teodorovici declară: „Știrea are maximă nevoie și de o mențiune în plus, anume: le mulțumesc colegilor mei de la Muzeul Național al Literaturii Române Iași pentru toată implicarea din ultimii ani în FILIT și în toate activitățile de la Muzeu, iar în contextul dat, anume includerea orașului Iași în Rețeaua UNESCO a orașelor creative, țin să o amintesc în primul rând pe Amelia Gheorghiță, căci, pe lângă ceea ce a însemnat pentru această candidatură FILIT Iași în întregul lui, contribuția ei directă la dosarul propriu-zis a fost esențială. La fel cum e, an de an, implicarea ei în FILIT.“
Cum a fost la FILIT 2023
În perioada 18-22 octombrie 2023 a avut loc cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. La cele 130 de evenimente cuprinse în program au luat parte peste 250 de invitați, din 25 de țări. Întâlnirile cu scriitori din orașul și din județul Iași, atelierele pentru tineri, dezbaterile, expozițiile și întâlnirile profesionale s-au bucurat de peste 30.000 de spectatori.
Declarații ale invitaților
„Sunt foarte încântată să fiu alături de voi, un public atât de frumos care a fost atent și a avut întrebări atât de pertinente. M-am simțit atât de bine! Este unul dintre cele mai bune momente din viața mea.“ (Guzel Iahina)
„În fiecare săptămână merg într-o altă țară pentru festivaluri și conferințe. Acesta e unul dintre puținele festivaluri care m-au impresionat.“ (Burhan Sönmez, președinte PEN International)
„Așa cum am spus și publicului, este punctul culminant al carierei mele. Merită să călătorești întreaga lume pentru FILIT și mă bucur să fac parte din festival.“ (Markus Zusak)
„Pentru mine, a fost o întâlnire de mare calitate: calitatea întrebărilor, disponibilitatea și atenția publicului. M-am simțit de-a dreptul îndemnat să spun esențialul. Dacă simțim că suntem ascultați cu atenție, dăruim ce avem mai bun.“ (Eric Emanuel Schmitt)
„Este un mare festival, fără îndoială, cu o mare atmosferă. Oamenii sunt extraordinari, publicul și participanții se molipsesc de entuziasmul organizatorilor, iar ăsta mi se pare un câștig formidabil. FILIT este o ființă miraculoasă.“ (Mircea Cărtărescu)
„Oamenii sunt foarte primitori, au multă sensibilitate și este minunat. Vezi o audiență care are întrebări foarte bune și un simț al valorii literaturii. Literatura face parte din ADN-ul acestui oraș frumos. Iubesc felul în care acest eveniment este organizat, cu scriitori, traducători și cititori care se bucură de literatură.“ (Ana Merino)
„Sunt impresionată de cititorii tineri, de pasiunea pentru literatură, de curiozitatea intelectuală care există. Pe lângă faptul că orașul este foarte frumos. E cu adevărat o bucurie să fiu aici, bucuria că am avut norocul să particip la acest festival.“ (Karina Sainz Borgo)
„Atunci când apare câte un fenomen cum e FILIT, care nu mai e un festival, e un fenomen, care aduce atâtea diferențe laolaltă și le celebrează, aduce în fața cititorilor voci dintre cele mai relevante din literatura de azi, asta poate să-ți dea încredere că nu suntem doar specia care produce războaie, ci suntem și specia care produce frumusețe și fenomene precum FILIT care aduce frumusețea către lume.“ (Radu Vancu)
„E plăcut să vezi atât de mulți tineri și asta mă bucură mult. De obicei, la evenimentele literare vezi mai puțini tineri decât aici. E o atmosferă minunată!“ (Petra Hůlová)
„Forța logistică a festivalului e cu totul impresionantă, la fel ca resursele de toate felurile. Le mulțumesc cu emoție celor care fac posibil FILIT an de an. Și mă înclin în fața armatei de voluntari entuziaști care au avut grijă de noi.“ (Radu Paraschivescu)
FILIT este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Consiliul Județean Iași. În anul 2023, s-a desfășurat sub patronajul UNESCO și al Reprezentanței Comisiei Europene în România și a beneficiat de o finanțare din partea Ministerului Culturii.