Vineri o mare poetă ne-a părăsit: Angela Marinescu a încetat din viață pe 3 noiembrie, la 82 de ani.
S-a stins una dintre cele mai importante voci nu doar ale poeziei contemporane, ci din cultura română. În 2022, când a primit premiul special Scrisul sau Viața, în cadrul Premiilor „Sofia Nădejde“, Elena Vlădăreanu a numit-o „regina punk“ a literaturii române. La 82 de ani, Angela Marinescu încă arăta că poezia contează cu adevărat, că lumea trebuie să fie poezie.
Născută la Arad cu numele Basaraba-Angela Marcovici, a semnat și cu pseudonimul Basaraba Matei. Este mama criticului și publicistului Alexandru Matei. Până la urmă, legat și de tuberculoza de care a suferit ani buni, a ales să studieze medicina, absolvind în final Facultatea de Psihologie de la Universitatea din București (1972). A debutat cu poeme în revista „Tribuna“ de la Cluj, în 1965, iar editorial în 1969, cu volumul Sânge albastru.
„Nu simțeam că fac parte din literatura română, cum nu simt nici acum. Sunt un hybris pe care o literatură ca a noastră îl elimină, ca pe un corp străin, trupul viu și sănătos“, spunea Angela Marinescu într-un interviu de acum doi ani.
Despre importanța poeziei sale sunt multe de zis. Alina Purcaru spune: „Pentru mine, Angela Marinescu a însemnat întâlnirea cu riscul și cu puterea de a-l asuma, putere care schimbă totul, de fiecare dată. A fost și rămâne marea ei lecție, pe care a încărcat-o cu un talent uriaș, cu o incredibilă forță de deschidere către lume, inclusiv către toate asprimile ei. Unii ar numi asta iubire. Eu așa am simțit-o.“
„Vocea ei a reformat poezia de până la ea și a modificat-o radical și ireversibil pe cea de după ea“, scrie Ștefan Baghiu.