Beatles toujours
Cu o anumită doză de malițiozitate, unii au fost de părere că, dacă nu ești atent, ai zice că te-ai întors în timp la sfârșitul anilor ’60, din moment ce ultimul album Rolling Stones și noul single The Beatles sunt amândouă prezente în fruntea topurilor muzicale. Căci, în ceea ce privește Beatles, la 53 de ani de la desființare, înscrie un nou record britanic după ce Now And Then, cel de-al 18-lea single ajuns pe locul I, transformă trupa din Anglia în cea cu cele mai multe piese din istorie pe acest prim loc, întrecută doar de americanul Elvis Presley, care are trecut în palmares 21 de piese de locul I. De asemenea, Now And Then este și discul single cu cele mai rapide vânzări din 2023. S-a vândut, în total, în 78.200 de exemplare, dintre care 38.000 de vânzări în format fizic, dintre care 19.400 pe vinil, și acesta un record în sine. Acest șir de triumfuri Beatles probabil va continua cu relansările compilațiilor Red și Blue, un pachet care va domina și el, mai mult ca sigur, clasamentele de vânzări. Now And Then este o piesă nouă creată cu ajutorul IA-urilor pornind de la o înregistrare uitată a lui John Lennon. Sunt posibile și alte asemenea surprize în viitor. Celebrul regizor Peter Jackson, care a realizat și ultimul clip al trupei, dă de înțeles că ar fi posibil. Jackson este cel căruia i se datorează în mare parte apariția Now And Then, fiindcă el este cel care a reușit să recupereze vocea lui Lennon după ce a urmărit 60 de ore de imagini inedite și 150 de ore de înregistrări audio pentru documentarul The Beatles: Get Back (2021). Într-un interviu pentru „Sunday Times“, Jackson a confirmat că și alte extrase din seria lui documentară ar putea fi folosite pentru a crea noi cântece. „Am putea, de exemplu, să recuperăm o înregistrare a Get Back pentru a separa vocile lui John și George, și le-am putea cere apoi lui Paul și Ringo să adauge un refren sau armonii pentru a obține o nouă piesă. Nu i-am spus nimic lui Paul McCartney încă, poate e doar o fantezie de fan, dar este un lucru realmente fezabil“, a explicat Jackson.
Ștafeta rock
Într-un nou interviu acordat revistei „Rolling Stone“, Gene Simmons a confirmat că viitorul concert, ce va avea loc pe 2 decembrie la Madison Square Garden, va fi cu adevărat „The End“ pentru formația KISS, dar a pomenit un scenariu în care povestea formației ar putea continua. „Concertul din 2 decembrie este finalul, cel puțin pentru noi, fiindcă nu o să ne mai putem prezenta drept cea mai dată dracului formației când o să fiu dus pe scenă într-un scaun cu rotile, împins de o infirmieră sexy“, a explicat basistul. Simmons nu este însă împotriva unei idei despre care s-a mai vorbit până acum, și anume scenariul în care KISS va continua să evolueze cu alți muzicieni. „Sunt total deschis la așa ceva, de ce să nu predăm ștafeta, coroana unor alți patru artiști de valoare?“, spune Simmons.
O decepție regală
Noul sezon, ultimul, din populara serie The Crown, a provocat apariția unor cronici extrem de dezamăgite în Marea Britanie, reproșurile vizând mai ales cum este portretizată în serie prințesa Diana, în special scene în care fantoma acesteia intră în dialog cu prințul Charles. „E atât de prost că e ca o experiență extra-corporală“, comentează ziarul „The Guardian“, în vreme ce BBC este de părere că acest sezon al șaselea reprezintă „un final neîndemânatic și previzibil“ al popularei drame regale. Interesant, de partea cealaltă a Canalului Mânecii, cronicarii francezi s-au declarat destul de încântați de aceste noi episoade în care rolurile principale sunt jucate de Elizabeth Debicki (Diana) și Dominic West (Charles).
Un actor dedicat
Actorul Bradley Cooper, care realizează și interpretează rolul principal în Maestro, filmul dedicat compozitorului Leonard Bernstein care va fi lansat curând pe Netflix, a explicat că s-a pregătit puternic vreme de șase ani pentru rol, antrenându-se să dirijeze perfect o orchestră vreme de șase minute. Acest antrenament i-a permis să filmeze live secvența pentru o scenă-cheie din film, anume cea a concertului ținut la catedrala Ely în 1976 de către Orchestra Simfonică din Londra. „Am reușit să găsesc o înregistrare a concertului pe care m-am pus să o studiez cu ajutorul unor profesori minunați“, spune Cooper.
Italo-politică și Tolkien
Primul ministru al Italiei, Georgia Meloni, a inaugurat, miercuri, la Roma, o expoziție dedicată lui J.R.R. Tolkien, autorul Stăpânului inelelor, marcând cea de a 50-a aniversare a decesului autorului și a apariției cărții Hobbitul în limba italiană. Expoziția a fost concepută și organizată de către ministerul italian al Culturii, cu susținerea directă a Georgiei Meloni. Opera lui Tolkien, care și-a descris cărțile drept profund catolice, este deseori revendicată de partea dreaptă a spectrului politic, ceea ce presa majoritar de stânga declară a fi „extrema dreaptă“. Meloni, la fel ca mulți dintre reprezentanții partidului ei, este o mare fană Tolkien și a literaturii și filmelor fantasy. „Cred că Tolkien poate vorbi mai bine decât noi despre valorile în care cred conservatorii“, spunea Meloni într-un interviu din 2022 pentru „New York Times“. Mulți autori, scrie „Le Figaro“, s-au aplecat asupra acestei atracții exercitate de universul Stăpânului inelelor, care susține tradițiile și identitățile, asupra „extremei drepte“. „Tolkien era un catolic convins care a slăvit valorile tradiției, ale comunității și a istoriei, un adevărat conservator“, a declarat, în septembrie, Gennaro Sangiuliani, ministrul Culturii.