Cine ar fi crezut că anul 2023 va aduce o nouă piesă The Beatles? Sigur că adjectivul „nou“ ar trebui încadrat de ghilimelele de rigoare, pentru că piesa se bazează pe un demo înregistrat de John Lennon în 1978, însă la fel de bine ar putea rămâne și fără ghilimele, căci, pentru marele public, single-ul Now and Then este o apariție discografică absolut inedită.
Bineînțeles că fanii Beatles cunosc înregistrarea lui Lennon încă din anii ’90, atunci când demo-ul a scăpat, nu se știe cum, din studioul lui Paul McCartney, unde cei trei Beatleși rămași în viață se reuniseră pentru a lucra la proiectul The Beatles Anthology și, implicit, la trei piese inedite cu John Lennon la voce.
Totul plecase de la o casetă audio pe care Yoko Ono i-o dăduse lui George Harrison – o serie de demo-uri înregistrate de John acasă, cu un casetofon așezat pe pian. Cu ajutorul producătorului Jeff Lynne (liderul trupei Electric Light Orchestra și colaborator al lui Harrison în anii ’80), cei trei reușesc să transforme două dintre demo-uri în două sensibile piese The Beatles, Free as a Bird și Real Love. Unii dintre noi poate că-și mai amintesc valul de emoție pe care aceste piese, excelent orchestrate și miraculos produse, l-au iscat în rândul iubitorilor muzicii la jumătatea anilor ’90 – un val de emoție comparabil cu cel creat acum de Now and Then, care ar fi trebuit să apară tot atunci, în 1996, pe al treilea (și ultimul) volum din The Beatles Anthology.
Din motive nu foarte clare (ba că a fost vorba de probleme tehnice, ba că George Harrison nu considera piesa îndeajuns de bună), Now and Then a fost lăsată deoparte… până de curând, când Paul McCartney, inspirat de tehnica AI folosită de Peter Jackson pentru documentarul Get Back, cu scopul de a separa diverse track-uri audio, s-a hotărât să reia, împreună cu Ringo Starr, lucrul la ultima piesă The Beatles – căci, în fond, separarea pianului de vocea lui John fusese principala problemă în cazul tuturor celor trei demo-uri pe care lucraseră în anii ‘90.
Din punct de vedere tehnic, rezultatul la care cei doi Beatleși și echipa lor au ajuns este uimitor, iar din punct de vedere muzical cât se poate de emoționant. Desigur, emoția e transmisă și de povestea din jurul acestei piese, ca și de faptul că John și George nu mai sunt printre noi (Harrison e însă prezent pe înregistrare cu o chitară ritmică imprimată în 1995), dar și de partitură în sine, căci linia melodică imaginată de Lennon te învăluie în melancolie și, pentru patru minute, te face să te oprești din drum și să te întrebi dacă nu cumva viteza acestei lumi te-a făcut să uiți că, dincolo de trenduri și vânzări, creația artistică sinceră este posibilă – a fost atunci, este acum și va fi mereu. E ultimul mesaj al celor de la The Beatles – unul pe măsura rolului uriaș pe care l-au jucat în istoria muzicii contemporane și pe care, iată, încă îl mai joacă în 2023.