Prin intermediul unei scrisori deschise semnate de Horia-Roman Patapievici, presa afla in urma cu o saptamina ca primul ministru al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, a decis sa reduca bugetul ICR pe anul 2009 cu 40%, desi Ministerul Economiei si Finantelor il aprobase in varianta initiala. „Prin decizia dvs. de a ne reduce bugetul cu 40%, impingeti Institutul din subfinantare in desfiintare”, a declarat Patapievici, precizind si de unde vot fi taiate fondurile: 75% de la Directia Arte Vizuale, 60% de la Directia de Relatii Internationale si 33% de la Directia Romani din Afara Tarii. Practic, din cele 13 milioane de euro prognozate, in buget vor ramine doar 8. „Evenimentul Zilei” a speculat pe marginea faptului ca premierul Tariceanu a micsorat suma destinata ICR in urma celebrului scandal al „poneiului roz”, insa pina la inchiderea editiei Guvernul Romaniei nu a dat publicitatii nici un punct de vedere in aceasta chestiune.
„Satrapul in valuri liberale”
Parte a „Senatului EVZ”, atit presedintele, cit si vicepresedintele ICR au abordat subiectul reducerii bugetului in editorialele lor din 30 octombrie, respectiv 3 noiembrie. In textul „Despre patriotism, pe exemple concrete. Cazul ICR”, Horia-Roman Patapievici arata ca „mutilarea bugetului ICR ruineaza perspectiva ca ICR sa isi mai poata consolida pozitia pe care a dobindit-o pe pietele culturale occidentale. Aceasta pozitie a fost cistigata prin eforturile pline de imaginatie si inteligenta ale angajatilor ICR si nu a fost obtinuta nici in folosul lor, nici spre profitul ICR, ci pentru Romania si in beneficiul imaginii ei. In fond, aceasta mutilare este in mod irational si iresponsabil indreptata impotriva intereselor Romaniei. Decizia primului ministru de a distruge pozitia cistigata de ICR pentru cultura romana in strainatate arata ca in Romania, pentru unii politicieni, nici un bine nu trebuie sa ramina nepedepsit”.
La rindul sau, Mircea Mihaies il descrie pe Tariceanu drept „Satrapul in valuri liberale”: „Din 2005 incoace, peste o mie de artisti romani, orchestre si grupuri, sute de oameni de cultura au putut, prin intermediul ICR, sa prezinte in strainatate o Romanie diferita de aceea indeobste cunoscuta din jurnalele televiziunilor occidentale. Au avut loc 900 de proiectii de filme, s-au deschis 460 de expozitii, s-au dat 700 de concerte, s-au tinut 390 de conferinte si multe, multe altele. Iar acum? Acum, ne vom petrece citeva luni bune explicind partenerilor straini de ce nu vom folosi salile de concerte deja rezervate, de ce scriitorii romani nu vor mai fi tradusi cu intensitatea din anii 2007 si 2008, de ce pictorii, sculptorii, autorii de instalatii vor ramine cu ele in ateliere, de ce campaniile pentru cinematografia romaneasca se vor opri brusc. Toate acestea au un nume: Tariceanu. Omul resentimentului, atitatorul la ura intre clasele sociale din Romania. Tariceanu, omul care confunda motocicleta cu o biblioteca si masinile de lux cu identitatea nationala”.
Scrisoare deschisa semnata de Bogdan Ghiu
In aceeasi zi cu aparitia editorialului semnat de Mircea Mihaies in „Evenimentul Zilei”, la redactie ne-a sosit o scrisoare deschisa, pe aceeasi tema, semnata de scriitorul Bogdan Ghiu si adresata premierului Tariceanu.
„Va rog sa nu izolati cultural (adica esential) Romania de restul lumii, ci sa procedati in spiritul liberalismului cu adevarat actual si, in loc sa taiati 40% din bugetul Institutului Cultural Roman (care tocmai cu globalizarea culturala a Romaniei incearca sa se ocupe, cu integrarea ei in globalizare), nu doar sa restituiti in integrum banii pentru export cultural viu (care, de fapt, nu este decit productie culturala romaneasca delocalizata), ci sa suplimentati cu cel putin 40% acest buget”, scrie Bogdan Ghiu.
Reactia lui Dinu Patriciu
Chestiunea reducerii bugetului ICR a fost abordata si de omul de afaceri Dinu Patriciu, in cadrul unei conferinte cu studentii, intitulata „Creativitatea in afaceri”, in Rectoratul Politehnicii Bucuresti, insa mai degraba sub forma unui atac la persoana. „Romania libera” l-a citat pe Patriciu: „Patapievici e psihopat, nu are dram de minte (…) E pitigoi, nu stie ca dintr-un euro trebuie sa pastreze doar citiva centi”.
Patapievici s-a aratat consternat ca omul de afaceri face asemenea afirmatii si a precizat ca „nu am nici un conflict personal cu domnul Patriciu, pe care l-am intilnit doar de trei ori in viata”. Patriciu considera ca, desi noua conducere a ICR a redus cheltuielile administrative de la 52 la 30%, proportia nu este inca una corecta.
Andrei Plesu, directorul fondator al „Dilemei Vechi”, publicatie finantata de Dinu Patriciu, a declarat pentru „Cotidianul” ca exprimarea celui mai bogat om din Romania (conform clasamentului „Adevarul”) este inacceptabila („E cel putin ofensator”), indiferent de cit de bine ar cunoaste cineva mecanismele de functionare ale unei institutii. „Credeam ca acest tip de limbaj va disparea de pe scena publica romaneasca odata cu iesirea din Parlament a Partidului Romania Mare. Regret ce-am auzit, atit pentru dl Patapievici, cit si pentru dl Patriciu.”