Aceste spatii alternative, a caror aparitie nu e coordonata, sint o zona de tranzitie intre privat si public urmarind scopuri deloc comerciale.
Pe 24 octombrie, la Apartamentul 17 (galerie independenta initiata de Vlad Nanca si Mircea Nicolae intr-o garsoniera parasita dintr-un imobil din centrul Bucurestiului) a fost vernisata o expozitie-raport a cinci artisti romani si moldoveni care s-au imprietenit la Chisinau, cu ocazia Festivalului Interventii 3. Numita ironic Zarea/Made in Republica Moldova, expozitia prezinta in fata unui public atent selectat rezultatul unor colaborari transfrontaliere :).
Lucrarile au abordat spatiul public din Chisinau deconspirind aerul tulbure al postcomunismului si nationalismului liric „moldovenesc”. Au fost documentate doua performance-uri: Podul de flori (Nicoleta Esinencu, Vlad Nanca si Mircea Nicolae punind de-o parte si de alta a unui riu din parcul Valea Morilor steagurile Moldovei si Uniunii Europene, ca un remake ironic al extazului nationalistic din anii ’90) si Coroane Funerare (pe care Mircea Nicolae si Vlad Nanca le-au purtat in spate intre statuile lui Stefan cel Mare si Lenin).
Alaturi de acestea au fost prezentate lucrari de Michele Bressan si Larisa Sitar.
Zahar, pamint, parizer
Vineri, 31 octombrie, la ParadisGaraj (spatiu independent aflat in centrul Bucurestiului intr-un garaj, initiat de Claudiu Cobilanschi, aerobix.blogspot.com, si Stefan Tiron), artistul Razvan Botis si-a prezentat lucrari mai vechi (botisrazvan.blogspot.com), ca o incalzire pentru vernisajul si performance-ul de pe 1 noiembrie de la Galeria 29 (aflata intr-un bloc dintr-un cartier popular, in sufrageria apartamentului lui Mircea Nicolae). La Galeria 29 (mircea-nicolae.blogspot.com), ajunsa la al patrulea eveniment, Razvan Botis si curatorul Stefan Tiron au propus doua serii: Pamint romanesc (borcane cu pamint autohton pentru export) si Acadele „Ne duc cu zaharelul” din zahar ars in forma Romaniei, alaturi de un performance numit ironic-realist Masa tacerii. Din parizer si bucatele de crenvursti Razvan Botis a reconstruit, la o alta scara, lucrarea lui Brancusi, un omagiu adus artistului specializat in praz si brinza. La final, borcanele si acadele au fost cistigate de public printr-o tombola, iar Masa tacerii a fost mincata.
Aparitia acestor spatii independente va (re)aduce in circuit o serie de artisti neafiliati si nesustinuti institutional prin crearea unei zone de emergenta neconditionata economic. Artisti pentru care cultura DIY e o realitate asumata si pe care contextul romanesc in egala masura ii incita si i-a marginalizat. Pina acum.