Vești bune pentru creatorii interesați și terifiante pentru editori: supereroii DC nu vor mai fi protejați de drepturile de autor începând din 2034, o problemă majoră care preocupă atât faimoasa editură, cât și studiourile Warner Bros.
În mai puțin de 10 ani, Superman, creat n martie 1933 de către scenaristul Jerry Siegel și desenatorul Joe Shuster, va împlini o sută de ani de existență și, odată cu această aniversare, cel mai vechi supererou de la Hollywood va trece printr-un moment crucial: va intra de facto, conform legislației americane, în domeniul public.
Ce înseamnă asta? Că orice regizor va putea să preia, fără a plăti nimic, personajul Clark Kent – și chiar Lois Lane (creat în același an la DC Comics) – și să facă exact ceea ce dorește cu el!, explică revista „Premiere“.
Disney a pierdut deja drepturile asupra primei versiuni a lui Mickey, cel din desenul animat Steamboat Willie, în ianuarie și în decurs de numai 24 de ore au fost anunțate două comedii de groază cu Mickey Mouse în rol principal. Superman va deveni, la rândul său, public începând cu 1 ianuarie 2034, urmat de Batman la 1 ianuarie 2035, apoi Joker în 2036 și Wonder Woman în 2037.
Chris Sims, autor de benzi desenate și expert în Batman, se așteaptă ca un val de producții editoriale „neautorizate“ să apară imediat ce expiră dreptul de autor. „Vor fi sute de proiecte!“, spune el. „Le vor avea gata, numai să fie lansate pe piață“. Producătorii de filme vor putea, de asemenea, să-și facă propriile versiuni – așa cum o fac deja cu personaje din domeniul public precum Dracula și Robin Hood –, deși la început vor trebui să se limiteze la versiunile originale ale personajelor.
Astfel, nu totul va fi posibil: „Veți avea Batman în 2035, dar nu veți avea Robin“, explică Sims, subliniind că personajul a fost inventat abia în 1940. „Veți avea Superman, dar nu veți putea utiliza kryptonita (imaginată în 1943 în benzile desenate)“. În plus, „Variety“ notează că Supermanul inițial nu putea zbura, ci doar sări. Toate caracteristicile sale însă vor deveni publice treptat, iar DC Comics se pregătește de acest lucru de ani de zile.
De fapt, studioul care deține DC și, implicit, licențele în jurul personajelor sale, a modificat aspectele vizuale și caracteristicile supereroilor săi. Supermanul sau Batmanul pe care publicul îi cunoaște astăzi nu mai sunt exact cei din anii 1930. Și aceste evoluții vor fi întotdeauna protejate de drepturile de autor. Ele nu vor intra în domeniul public, iar utilizarea imaginii lui Superman va fi încă foarte limitată în 2034. „Cu toate acestea, asta nu ar trebui să ne priveze de câteva proiecte excentrice și utilizări improbabile ale lui Clark Kent. Un Superman horror? Un Superman împotriva zombilor? Un sitcom cu Superman? Un Superman în costum la curtea lui Ludovic al XIV-lea? Totul va fi posibil!“, crede „Premiere“.
DC Comics se pregătește de acest moment de ani buni. La un eveniment de presă în 2023, noul șef al supereroilor DC, regizorul James Gunn, a remarcat că următorul film Superman va introduce personaje din „The Authority“, o serie de benzi desenate care a debutat în 1999, în parte tocmai pentru că dreptul de autor al lui Superman este pe cale să expire.
Jay Kogan, adjunctul consilierului general al DC, a expus și o strategie pentru a proteja personajele care cad în domeniul public, într-un articol din 2001. Deoarece doar versiunile mai vechi pierd protecția, el a atras atenția: „Păstrați aceste personaje proaspete și la zi! Schimbând treptat caracteristicile literare și vizuale ale unui personaj în timp, proprietarul personajului poate menține ceea ce este imaginea de facto a personajului în conștiința publică la momentul respectiv“, scria el.
Din acest punct de vedere, șefii de la DC se consideră, totuși, la adăpost. „Pentru publicul de azi, Superman este versiunea lui actuală, aspect care oferă multă protecție mărcii“, spune Steven Beer, un avocat specializat în probleme de proprietăți intelectuale.
Din toate aceste motive, viitoarele producții cu supereroi în domeniul public vor trebuie să aibă mare grijă pentru a nu încălca, totuși, un drept de autor.
„Se vor putea face, de exemplu, fie un film horror cu Superman sau un film horror Batman“, spune avocatul Jonathan Steinsapir. „Trebuie doar să fii atent la modul în care îl promovezi și cum folosești imaginile lui Superman protejate de marcă.“
De aceea, de la mijlocul anilor 2030, scrie „Variety“, toată lumea se așteaptă la o avalanșă de producții „neoficiale“ cu supereroi, mai ales fiindcă, dincolo de fascinația pe care aceste personaje o exercită, „se pot face mulți bani din așa ceva“.
Acum zece ani, amintește „Variety“, Zack Snyder, care pe vremea aceea gestiona universul filmelor cu supereroi DC, a creat o poveste în care Batman avea o aventură cu iubita lui Superman, Lois Lane, și aceasta rămânea însărcinată. Povestea ar fi trebuit spusă într-unul din filmele Justice League în care, de asemenea, Zack Snyder avea o viziune cel puțin ciudată legată de Wonder Woman care, într-o scenă, purta cu ea capetele tăiate ale dușmanilor.
La vremea respectivă, șefii de la Warner Bros. și DC Studios au respins ideile lui Snyder, considerate a fi „super ciudate“, după cum spun surse din culise. Peste zece ani însă, artiștii și studiourile rivale nu vor mai avea nevoie de permisiunea nimănui pentru a crea propria interpretare a personajelor.
„Zack Snyder ar putea turna acum această poveste fără ca nimeni să-l împiedice. Nu va avea voie însă să îi pună titlul Justice League“, explică Jonathan Steinsapir.