Binefacerile cine-turismului
Aproape opt din zece turiști străini au ales să viziteze Parisul după ce au urmărit un film sau un serial turnat în capitala franceză, ceea ce reprezintă o creștere de șase puncte față de anul 2018, arată studiile Centrului Național al Cinematografiei (CNC) privind „cine-turismul“, publicată joi, 18 ianuarie. Pentru unul din zece potențiali turiști, un film sau un serial reprezintă chiar motivul principal al vizitei lor în Franța. Fenomenul nu este nou, dar „a crescut semnificativ“ începând cu anul 2018, în paralel cu explozia platformelor de streaming, explică Cécile Lacoue, directorul studiilor CNC pentru AFP. În opinia ei, „filmele și serialele reprezintă un element foarte interesant pentru dezvoltarea turismului“ și pentru „stimularea notorietății orașelor“. Cele mai motivante producții par a fi Lupin, serialul francez cu Omar Sy în rolul principal, pe locul doi clasându-se Emily in Paris, (foto) serie despre peripețiile unei tinere americane în lumea luxului parizian, vizionată de 44% dintre respondenți. Aceste două seriale sunt produse de platforma americană Netflix și sunt mult mai populare în străinătate decât serialele franceze (Versailles, Marie-Antoinette, Dix pentru cent), conform studiului. Platformele de streaming, de asemenea, asigură o și mai bună vizionare în străinătate a producțiilor franceze, dar, în continuare, pentru turiștii care vin în Franța sunt mai convingătoare blockbustere precum Codul lui DaVinci, Mission Impossible: Fallout sau Diavolul se îmbracă de la Prada.
Pregătit de Megalopolis
Francis Ford Coppola confirmă că noul lui film, Megalopolis, aflat pe moment în post-producție, va fi lansat în acest an. Megalopolis, o poveste SF utopică, este un proiect extrem de ambițios descris drept „o epopee romană în America modernă“ la care autorul Nașului lucrează de decenii și pe care l-a finanțat din propriile buzunare cu peste 120 de milioane de dolari. „Tot ce pot să vă spun acum este că ador actorii care joacă în film“, declară Coppola. „În afară de asta, trebuie să mai așteptați câteva luni ca să-l vedeți.“ Din distribuția lui Megalopolis fac parte Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight, Laurence Fishburne și Dustin Hoffman.
Holo-Delon
În timp ce copiii săi se războiesc în public, Alain Delon continuă să inspire lumea culturii. Piesa de teatru Monsieur Klein, pourquoi pas vous?, adaptată după filmul coprodus și interpretat de actor în 1976, își propune să-l aducă pe marele actor din nou pe scenă sub forma unei holograme. Asta cu condiția ca realizatorii să obțină aprobarea principalului interesat, a cărui sănătate se află în centrul tuturor preocupărilor. La vârsta de 88 de ani, Alain Delon s-a retras în proprietatea sa din Douchy, afectat, pare-se, de grave probleme de sănătate. Pentru a evita orice risc, creatorii piesei de teatru au cerut în justiție acordul lui Delon pentru apariția sa sub forma unei holograme. În filmul original, Monsieur Klein, acțiunea se desfășoară în timpul ocupației germane, iar Delon joacă rolul lui Robert Klein, un negustor de artă fără scrupule care cumpără opere de artă de la evrei pentru o nimica toată, un subiect încă tabuizat în anii ’70. Delon s-a dedicat complet acestui proiect „care îi speria pe toți“ și a jucat un rol complet diferit de cele pe care le interpretase până atunci. În 1977, Monsieur Klein a primit premiul César pentru cel mai bun film.
Duel imobiliar
De mai bine de doi ani castelul Castelmore, locul unde s-a născut, la începutul secolului al XVII-lea, Charles de Batz de Castelmore, cel care a stat la baza celebrului erou al lui Dumas, d’Artagnan, este subiectul unui aprig duel între municipalitate, care vrea să îl transforme în muzeu, și președintele gigantului de distribuție Auchan Retail, Yves Claude, care vrea să îl prefacă într-o „locuință privată“. În 2022, departamentul Gers a vrut să achiziționeze castelul situat la circa 120 de kilometri de Toulouse și evaluat la aproximativ un milion de euro, proiect susținut și de prim-ministrul Jean Castex. Numai că lucrurile s-au complicat datorită unui preț mult mai mare cerut de actuala proprietară, precum și a altor încurcături juridice care, în final, ar putea să-l ajute pe CEO-ul Auchan să cumpere casa. În acest duel, abia spre finalul acestei luni ar putea oferi justiția o decizie.
Crüeseum virtual
Celebra formație hard rock americană Mötley Crüe a deschis un muzeu virtual numit Crüeseum care permite fanilor accesul la arhivele personale ale trupei prin diverse expoziții online. Astfel, Crüeseum este inaugurat cu trei colecții diferite: Shout at the Devil (pentru a marca aniversarea albumului lor omonim), On with the Show, care detaliază viața în turneu a formației, și Home Sweet Home – Los Angeles, un soi de „scrisoare de dragoste murdară“ pe care Mötley Crüe o dedică orașului de baștină.
Grevă în premieră
Pentru prima dată în ultimii 44 de ani, la Opera Națională Engleză se declanșează o grevă prin care cântăreții și muzicienii protestează împotriva reducerii personalului și relocarea unei părți a activităților la Manchester. Cântăreții și muzicienii de la Opera Națională Engleză au decis să nu urce pe scenă în timpul unei reprezentații programate pe 1 februarie. Membrii corului și orchestrei English National Opera (ENO), una dintre principalele companii lirice din țară, au ales să între în grevă chiar în ziua premierei unei producții adaptate din romanul Povestea slujitoarei, probabil ducând la anularea acesteia. Ei se opun, conform sindicatului muzicienilor (MU) și celui al actorilor (Equity), planului de „concediere și reangajare“ gândit de conducerea operei. În aceste condiții, coriștii și muzicienii ar putea fi concediați și apoi reangajați pentru a lucra doar șase luni pe an, în timp ce alții ar primi propunerea de a lucra cu statut de independent.