Anul 2024 începe în forță. Nici bine nu s-au terminat sărbătorile, că au și început protestele. Și ce proteste! Sute de fermieri și transportatori au ieșit în stradă cu tot cu mașini. O mișcare de protest surprinzătoare prin amploare, cum România n-a mai cunoscut în ultimii ani. Sunt blocate vămile cu Ucraina, iar șiruri de tractoare au ocupat bulevardele marilor orașe.
E situația atât de gravă acum pe început de an? Ce s-a schimbat în rău față de sfârșitul lui 2023? Cine sunt cei care protestează și ce interese politice vedem în spatele lor? E greu să formulezi răspunsuri clare la aceste întrebări. Cert însă că s-a adunat multă furie și frustrare în această țară. Românii nu o duc neapărat mai rău ca în urmă cu câțiva ani, cu toate acestea presiunea care apasă pe umerii lor e tot mai mare. Inclusiv cei care au afaceri spun că banii se fac tot mai greu, cu mai mult efort și mai multe piedici. Iar asta nu neapărat pentru că piața ar fi potrivnică, ci pentru că tot felul de măsuri venite din zona statului îi încurcă și enervează în același timp.
În cazul fermierilor sau al transportatorilor lucrurile sunt amestecate. Subvențiile de la Uniunea Europeană pentru agricultori înseamnă bani frumoși, dar oamenii reclamă că au intrat în țară produse ieftine și de proastă calitate din Ucraina care i-au adus în pragul falimentului. Ce te faci când prețurile la RCA, dar și la motorină sunt uriașe și când tu ca antreprenor ești presat de șoferii pe care îi ai să le mărești lefurile că altfel pleacă la muncă în Occident? Nemulțumirile s-au tot adunat, iar cazanul este pe punctul să explodeze. E greu să discuți rațional, să vii cu argumente și să explici tu ca guvern că vei lua măsuri și vei încerca să rezolvi problemele oamenilor. De ce n-ai făcut-o până acum? De ce nu te-a preocupat până acum soarta lor?
Există și multă neîncredere. Dovadă că una se negociază la București, iar cu totul altceva se petrece în stradă, unde protestatarii nu dau semne că ar înceta acțiunile în forță.
De ani buni, politicienii par decuplați de la realitate. În întreaga Europă vedem proteste, dar și mișcări politice ciudate. În Austria Partidul Berii scoate din nou capul înaintea alegerilor, iar în Olanda o formațiune apărută de nicăieri a încurcat planurile partidelor consacrate.
Și la noi succesul partidelor-mamut cu sute de mii de membri pare să apună. Posibil ca 2024 să fie ultimul an în care organizarea să fie condiție esențială pentru a mai câștiga un scrutin. Partea proastă e că există teren fertil pentru curentele extremiste. Cu cât ești mai gălăgios, cu atât dai senzația că ești mai aproape de oameni. Este exact rețeta pe care o aplică George Simion și Diana Șoșoacă. Ambii s-au dus în mijlocul protestatarilor și, chiar dacă au fost fugăriți, și-au atins scopul. În mintea celor care sprijină tacit protestele, Simion și Șoșoacă sunt cei interesați de viața omului simplu. Restul doar mimează că ascultă nemulțumirile.
Nu-i mai puțin adevărat că, în preajma alegerilor, guvernele sunt prinse la înghesuială. Atunci speri că poți obține maximul. 2024 e un an complicat pentru toată lumea. Economia n-a mers grozav în anul care tocmai s-a încheiat, iar pretențiile sunt mari. Pe de altă parte, guvernul are nevoie de bani mai mulți la buget, iar de aici și tot felul de măsuri care se iau de la o zi la alta.
De suferit are de suferit tot cel care trage, prin taxele și impozitele pe care le plătește lună de lună. Senzația omului de pe stradă e că povara nu e uniform distribuită. Că marea majoritate trage, adică produce și achită tot mai greu birurile (în creștere), iar alții, adică politicienii și apropiații lor, huzuresc și nu mai pot de bine. Se tot vorbește de ani buni de tăierea pensiilor speciale. Dar nu se face nimic, doar povești care se tot repetă. Ni se promit autostrăzi, dar deocamdată avem kilometri de documente, care se tot învârt între ministere.
România se va face bine atunci când va câștiga alegerile partidul care va promite puțin, dar va face mult după ce se termină campania. Până una-alta, alegerile seamănă cu un concurs național dominat de promisiuni cât mai frumos ambalate.
Sigur că nemulțumirile din aceste zile sunt exploatate politic. La fel s-a întâmplat și în epoca Dragnea, la fel se petrece peste tot în lume. Cerem mereu responsabilitate și chibzuință celor care ies în stradă. Dar politicieni responsabili și chibzuiți când vom avea?