Verdele e culoarea celor de la Celtic Glasgow, iar „The Celtics” sint, de cind lumea si fotbalul, trupa catolicilor. Tinarul cu nume de serial TV, MacLeod, are un arbore genealogic la fel de incurcat ca iedera care creste pe casele vechi. O ramura a familiei sale e cea a „anti-verzilor”.
Dar cealalta isi are originile in Irlanda de Nord. Si e catolica. Un strabunic a luptat, cu arme si munitii si tot arsenalul politic si militar, impotriva protestantilor. Mare drama i-a zguduit familia in urma cu vreo saizeci de ani, atunci cind bunica tinarului s-a maritat cu un catolic. Camera de filmat urmareste reactiile omului: protestant din Scotia, afla acum, cu stupoare, ca o parte din rudele sale sint ceea ce n-a tolerat el toata viata – fundamentalisti care lupta impotriva celor ca el. A venit acolo, in Ulster, sa-si caute rudele si a trait ceea ce britanicii numesc „a rude awakening”.
Scenariul de mai sus nu face parte din sinopsis-ul unui film. E o poveste de viata cit se poate de reala. O poveste cit istoria a doua popoare, reconstruita si repovestita prin ochii unui om de treizeci si ceva de ani, din zilele noastre. Un documentar cit se poate de dramatic, care reface o istorie a unui conflict niciodata incheiat. Aventura tinarului ce-si recompune trecutul marcat de schisme a fost difuzata de canalul de documentare Viasat History si e produs de BBC.
M-am oprit astazi asupra acestei istorisiri, pentru ca documentarul, de televiziune sau radio, a ajuns o pasare rara in media romanesti. Si mi-a amintit aceasta poveste, tesuta atit de inteligent de echipa BBC, de istoria noastra, la fel de zbuciumata in conflicte. Si de lipsa noastra de umor si de degajare, atit de necesara atunci cind trebuie sa-ti privesti onest trecutul in fata. Documentarul in cauza poate fi, cred, revazut pe canalul de televiziune amintit.Vi-l recomand cu toata caldura, pentru ca veti descoperi o cale din ce in ce mai uitata pe la noi, de a spune, simplu, un episod de viata. Mai ales in perioada asta, in care nu criza economica pare sa puna stapinire pe tot ce ne-nconjoara, ci ignoranta celor care ies in fata poporului. Da, documentarul te duce cumva cu gindul si-nspre premierul Tariceanu: un om ce-are grija, in clipurile electorale, sa spuna ca este, citez, profesor universitar, am incheiat citatul; dar care, prin tot discursul produs, contrazice aceasta latura a existentei sale. In termenii povestii din Insula, e chiar dramatic sa te dai mai catolic decit Papa, in timp ce te porti si actionezi ca un protestant veritabil.