Schimbarea pe cale să se producă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași este una colosală. Profesorul Liviu Maha a triumfat în primul tur al alegerilor pentru funcția de rector în fața lui Tudorel Toader, un om uns cu toate alifiile, considerat favorit al acestei confruntări.
Victoria este chiar mai clară decât o arată scorul (222 la 191), iar asta se va vedea probabil în turul doi, când profesorul Liviu Maha se va baza pe sprijinul următorilor clasați, ceea ce teoretic îi va aduce un plus de aproximativ 300 de voturi.
Rezultatul este spectaculos, dacă luăm în considerare tot ce s-a petrecut în ultimele luni la celelalte universități ieșene la alegerile pentru postul de rector. Putem extinde povestea și la nivel național, unde actualii rectori și-au păstrat mai toți funcțiile fără probleme.
Habar nu am dacă Liviu Maha este omul potrivit la locul potrivit. Se va vedea în timp. Cert este că universitatea din Copou are nevoie de o schimbare. Tudorel Toader are deja două mandate la activ, iar dincolo de reușitele sale pe care nu le prea vedem, omul e plin de pete. Un trecut încărcat de controverse, cum a fost și mandatul său execrabil de la Ministerul Justiției din epoca Dragnea.
Dacă aș fi fost Tudorel Toader, în secunda doi după aflarea rezultatului din turul unu aș fi anunțat că mă retrag din cursă. Ar fi fost un semnal că Toader a înțeles mesajul dat de colegii săi universitari. Dar oamenii de genul lui TT nu acceptă înfrângerea cu una cu două. Nici măcar atunci când primesc rezultatul votului nu înțeleg că este cazul să strângă mâna și să facă un pas în spate. Sunt personaje care ajung să creadă că fără ei instituția se prăbușește și că doar ei o mai pot salva.
E adevărat că și cei din jurul lor contribuie din plin la această situație. „Tu ești cel mai tare“, „Nu-i băga în seamă, mergi înainte șefu’“ sau „Uite la ăștia cum vor să-ți ia funcția“, sunt vorbe auzite probabil inclusiv în cabinetul de rector al lui Tudorel Toader.
Întrebarea e cum de s-a putut petrece cutremurul de la Cuza? Cine sunt artizanii înfrângerii lui Toader din primul tur și cine a gândit strategia? Faptul că s-au înscris în cursă șase candidați arată nu doar o deschidere și un interes major pentru alegeri, ci faptul că a existat un ferment care a dus la acest rezultat. Tudorel Toader părea greu de bătut, iar pentru asta camarila din jurul său trebuia fisurată. S-au înscris în bătălie nume cu greutate (și bravo lor pentru curaj), iar trei dintre pretendenți (în afară de TT) au luat peste 100 de voturi.
Rezultatul final se va ști după numărarea voturilor din turul doi, dar mi-e greu să cred că Tudorel Toader mai poate schimba soarta alegerilor.
Bătălia de la universitatea ieșeană arată că se poate. E adevărat că ai nevoie și de candidat sau candidați puternici, dar mai e nevoie și de tact și de o strategie adecvată.
Anul 2024 se anunță unul plin de bătălii politice. Se scot la mezat toate funcțiile posibile. Prima bătălie, pe 9 iunie, va fi pentru funcțiile de consilier, de primar sau de șef de consiliu județean.
În multe comunități domnesc dezamăgirea, neîncrederea, dar mai ales lehamitea. Un asemenea context servește interesului celor aflați în funcție. La Iași, spre exemplu, tot aud de ceva timp povestea că nu are cine să-l bată pe Mihai Chirica. Ba chiar am auzit acest enunț încă din vremea când nici nu se știa cine îl va înfrunta pe cel mai iubit fiu din Palatul Roznovanu.
Comoditate? Sau interesul de a nu se schimba nimic? Probabil că e vorba fie de una, fie de cealaltă, de la caz la caz. E ca și în viață. Dacă nu te apuci de un lucru nu are cum să îți și iasă.
Principiul în politică e simplu: funcțiile nu sunt date pe viață, iar votul ne oferă posibilitate să-i sancționăm pe cei care ne trădează încrederea. De multe ori, votul nostru nu este suficient, pentru că alții, ceva mai ignoranți, n-au avut chef să se ducă la urne sau nu au avut destulă încredere că pot face schimbarea.
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași prezența la vot a fost de aproape 90%. Oamenii chiar au crezut că votul lor contează, iar rezultatele au apărut imediat.
La alegerile pentru Primărie, în urmă cu patru ani, doar un ieșean din trei a venit la vot, iar Chirica a câștigat scrutinul prin absenteismul celor scârbiți și dezamăgiți de politică. De noi depinde dacă scenariul se va repeta sau nu pe 9 iunie.