Pe Serban Foarta dind autografe pe Mic tratat de pisicologie, la standul Editurii Humanitas, vesel, jucaus, intrebind fiecare cumparator al cartii cine este, ce sa ii scrie lui anume in carte. Discutind cu cei multi si rabdatori de la coada, care se uita unul peste umarul altuia, ca la un spectacol. M-am ales cu o dedicatie pisiceasca personalizata si-o fotografie cu autograf strecurata cu grija in volum.
Apoi pe Radu Pavel Gheo si pe Adela Greceanu, la standul Polirom, semnind pentru cititori pe Numele mierlei si Mireasa cu sosete rosii. Tot aici, pe Florin Iaru prezentind Seria de autor „Vladimir Nabokov“, in timp ce in public o zarim pe Cecilia Stefanescu. Horia-Florian Popescu, explicind cum cauta cu migala sensul potrivit al unui cuvint din limba engleza, confruntind textul si cu editiile rusesti ale volumelor lui Nabokov.
Pe Dan C. Mihailescu cutreierind etajul circular, in cautare de comori demne de-a fi prezentate in cinci minute dense la Pro TV, pe Augustin Buzura plimbindu-se pe linga standul Univers Enciclopedic, pe Marius Chivu tragindu-si sufletul intre doua prezentari de carte. Pe Gabriel Liiceanu aplecat deasupra primei pagini din Scrisori catre fiul meu, pentru autografe, si pe Lucian Dan Teodorovici, chiar la intrarea in Romexpo, dind interviu, cu editia cartonata a cartii Circul nostru va prezinta:, si pe Radu Aldulescu, povestindu-i lui Emil Brumaru cum a fost la Viena.
Recorduri ale editiei
Frenezia tirgului s-a vazut foarte bine la standurile editurilor mari, de la Polirom, Cartea Romaneasca si Humanitas, la RAO, Nemira, Curtea Veche, Art, sau All, Tritonic, Trei, Corint. Editura Paralela 45 a trebuit sa faca fata asediului de cumparatori care, din a treia zi a tirgului, nu au mai gasit ceea ce cautau: O istorie critica a literaturii romane, de Nicolae Manolescu. Cartea s-a epuizat rapid, iar doritorii aflau la stand ca au doua optiuni daca doresc cartea: ori sa pindeasca un anumit moment, pe la prinz, cind aveau sa se mai aduca circa o suta de exemplare proaspat tiparite in fiecare zi, fie sa completeze un formular de comanda si sa primeasca acasa cartea, la pretul de tirg, cu reducere. Aceasta a fost cartea care a facut ca la Gaudeamus sa se inregistreze un record: peste trei mii de exemplare din carte vindute. Al doilea record al tirgului a fost numarul de vizitatori: peste o suta de mii, in cinci zile.
La Editura Polirom, in topul vinzarilor s-au situat Memoriile lui Valeriu Anania, 1.100 de exemplare vindute, dar si volumele semnate de Filip Florian, Ernest Hemingway sau Octavian Paler si Dictionarul comunismului, in timp ce la Editura Humanitas cel mai bine s-a vindut cartea Scrisori catre fiul meu, de Gabriel Liiceanu, 1.400 de exemplare.
Tirgul in cifre
» O parte din sumele rezultate din vinzarea biletelor de intrare, cu un pret de 3,5 lei, sint destinate finantarii partiale a proiectului „Un Nobel pentru literatura romana“, initiat de Radio Romania cu prilejul editiei din 2006 a Tirgului Gaudeamus. Aceste fonduri sint utilizate pentru finantarea unor debuturi literare, traducerea lucrarilor unor scriitori romani in limbi de circulatie internationala si promovarea literaturii romane peste hotare. Obiectivul campaniei, pe termen mediu si lung, este obtinerea unui Premiu Nobel de catre un scriitor roman.
» Fondurile obtinute prin vinzarea biletelor la editia precedenta a Tirgului International Gaudeamus, circa 8.000 de lei, vor fi utilizate pentru finantarea partiala a aparitiei volumului Cel mai bun roman al tuturor timpurilor, de Daniel Banulescu, care va fi publicat de Editura Cartea Romaneasca si care este in curs de traducere in limba germana.
» Revista tirgului a fost realizata intr-un tiraj de 10.000 de exemplare, distribuite gratuit atit in incinta tirgului, cit si in zone cu trafic pietonal intens din Bucuresti.
» Programul de manifestari a cuprins peste 400 de evenimente, organizate in mai multe locatii special amenajate in incinta pavilionului si in cadrul standurilor expozantilor. Mai mult de jumatate – 57,5% – au fost lansari sau prezentari de volume ale unor autori romani, completate de lansari de titluri apartinind unor autori straini tradusi in limba romana, in proportie de 21,25%, si de evenimente profesionale (dezbateri, seminarii, mese rotunde), care au reprezentat 12,5% din totalul evenimentelor.
Un musuroi exploziv
Asemenea celui dintii hipermarket deschis la periferia unui mare oras, chiar in ajun de Craciun, asa mi s-a parut Tirgul Gaudeamus – un musuroi exploziv, supraaglomerat, unde clinchetul sticlelor de vin si stralucirea globurilor erau inlocuite de fosnetul paginilor si de bannerele colorate ce anuntau reduceri de pret. N-ar fi stricat carucioare pentru cumparaturile voluminoase, insa asta ar fi sporit aglomeratia. Am pornit din Sibiu chiar in ziua in care urma sa se deschida Carrefour si m-am intors odata cu prima ninsoare. La Predeal, Brasov, Fagaras, nametii de pe marginea strazilor erau cam cit teancurile de carti duse in brate de cei mai frenetici dintre cumparatori. Cine inca mai spune ca nu se citeste ar face bine sa se mai gindeasca o data. Afirmatia e rupta in coate. Tabloul tirgului, vazut fie in ansamblu, fie in detalii, o contrazice.