Insula Spetsai, continua scriitorul, era bintuita de fantome „mult mai subtile si mai frumoase decit cele create de mine“.
Roman al unei initieri sentimentale, Magicianul este considerat una dintre capodoperele literaturii moderne. Nicholas paraseste Londra pentru a preda pe o insula greceasca necunoscuta. Aici face cunostinta cu un batrin, jumatate grec, jumatate englez, care il antreneaza in tot felul de experiente stranii. Profesorul se lasa fascinat de misteriosul Conchis, magicianul care il va ajuta sa depaseasca granita dintre vis si realitate. Dar cine este acest Conchis? Un om cu puteri supranaturale? Un batrin diabolic care isi pune in scena fantasmele pentru a-i rataci pe cei „saraci cu duhul“?
Un roman baroc, erotic si fantastic, care face parte din rindul acelor carti ce reusesc sa recreeze miturile. Exista mai multe influente in aceasta carte, influente recunoscute de altfel si de catre autor. Pe linga influenta lui Jung, „ale carui teorii ma interesau profund in acea vreme“ – spune Fowles –, mai exista trei romane care au contribuit la scrierea Magicianului: Le Grand Meaulnes (Cararea pierduta) al lui Alain Fournier, Bevis de Richard Jefferies si Marile Sperante, romanul lui Charles Dickens. Aventurile englezului Nicholas Urfe in Grecia ne amintesc desigur si de un alt mare roman, Zorba grecul, de Nikos Kazantzakis: „…era o raritate sa apara straini pe insula, chiar si greci […] Grecia mai pastra la vremea respectiva ceva din atmosfera induiosatoare a unui singur sat in mare“. Phraxos este o insula solitara, un „paradis pierdut“, un spatiu in care realitatea se confunda cu fantasticul si unde bintuie fantomele lui Conchis.
Traducere de Livia Deac si Mariana Chitoran,
cu un cuvint inainte al autorului, editia a II-a revizuita,
colectia „Biblioteca Polirom. Seria de autor «John Fowles»“,
Editura Polirom, 2007, 37.50 lei