In batalia pentru stapinirea pamintului din stepa, neamul juanjuanilor se purta salbatic cu robii luati prizonieri. Acestia erau supusi urmatoarei cazne: capul lor era ras, firele de par ramase dupa radere erau smulse, pe cap fiind aplicata piele de camila batrina, proaspat injunghiata. Prizonierii erau apoi expusi la soarele torid, astfel incit pielea de camila sa actioneze ca o menghina, ca o casca schingiuitoare. Majoritatea victimelor nu rezistau supliciului si mureau.
Cei care supravietuiau isi pierdeau identitatea si memoria, robotizindu-se si devenind robii perfecti ai juanjuanilor. Singurul lucru de care avea nevoie mankurtul era o hrana minima, in rest nimic nu mai conta. Pielea de camila, numita siri, stringea capul ca o coroana de fier; sub aceasta piele firele de par se chirceau la crestere si impungeau capul, de parca victimei i-ar fi fost batute cuie in crestet. Robii mankurtizati deveneau oameni-obiecte, pierzindu-si complet memoria, uitindu-si numele si chiar uitind sa vorbeasca. Uitindu-si numele si identitatea, robii supravietuitori torturii considerau ca au un singur nume si ca fac parte dintr-o singura familie, aceea a mankurtului.
Legenda narata de Aitmatov mai spune ca Naiman-Ana (mama) a vrut sa ii redea fiului sau Jolaman identitatea pierduta in urma mankurtizarii, dar acesta, nemaistiind cine este, si-a ucis mama. El a ucis-o mecanic, fara a mai constientiza matricidul, intrucit constiinta si identitatea ii fusesera demolate prin mankurtizare. Pielea de camila siri poate fi inrudita cu alte citeva instrumente de tortura: coroana de fier (folosita de Inchizitie) si picatura chinezeasca.
Mankurtizarea este echivalentul fizic al spalarii creierului: odata mankurtizata, victima nu mai trebuia supravegheata, pentru ca indeplinea cu o supunere totala tot ceea ce i se pretindea.
Sugestia lui Cinghiz Aitmatov este aceea ca in societatea comunista individul este un mankurt depersonalizat, la comanda autoritatilor. Dar mankurti exista, din pacate, si in postcomunism, destui si cu diferite nuante. Iar matricea nu este neaparat politica: exista mankurti media, mankurti showbiz, ba chiar si mankurti cititori, desi acestia sint mai greu de detectat…