O declarație făcută recent de europarlamentarul PNL Rareș Bogdan îmi tot revine în minte. Prim-vicele liberal spune că PSD și PNL vor să ia peste 90% din primării și peste 95% din Consiliile Județene. Iar la europene, adaugă Rareș, Alianța PSD-PNL să obțină spre 20 de mandate, nu doar 17, care e mai degrabă ținta pesimistă a șefilor celor două partide.
Asta da victorie. 90% dintre primăriile nației, proclamă Rareș Bogdan. Adică PSD și PNL să radă tot. Vreo 5-6% probabil tot va lua UDMR, iar opoziției îi mai rămân 3-4% din mandatele la primari. Asta cu tot cu eventualii câștigători din postura de independenți. Curată democrație.
Declarația lui Rareș Bogdan arată de fapt care e starea de spirit la vârful celor două partide. Și cum se gândește acolo sus. E o sete de a acapara tot, încât nici nu mai contează că PSD și PNL nu merg împreună la locale. Rareș Bogdan contabilizează totul în același sac. Probabil nu e singurul care gândește în acești termeni. Ce pierde PNL se duce la PSD, iar ce nu poate să câștige PSD merge la PNL. Funcțiile rămân în Marea Familie. Nici măcar nu e blat. E împărțeală pe față, la drumul mare, ca la târg.
Sunt județe în care PSD și PNL nu se înțeleg. Ba chiar sunt la cuțite. Nu din cauză că ar avea viziuni diferite privind administrația. Oamenii din cele două partide gândesc la fel, ba chiar se mută dintr-o parte în alta, după cum o cere interesul local.
Dar funcțiile sunt prea puține, iar acolo jos, gașca de la PNL nu e totuna cu gașca roșie. Că după alegeri interesele sunt comune, iar contractele mai ajung și la oamenii din cealaltă tabără e deja altă poveste.
Alianța PSD-PNL va obține probabil o victorie de genul celei din vremea fostului USL. Sondajele arată un scor mare la europene, iar la locale PSD și PNL vor lua cumulat mult peste 50%.
PSD și PNL se pregătesc însă pentru ce va urma din 10 iunie încolo. Pentru Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă e mai puțin important azi că la Consiliul Județean Timiș e un membru PSD sau PNL. Dacă pentru liberali ar fi fost important, atunci nu ar fi renunțat atât de ușor la actualul șef de CJ, membru PNL. Dar pentru PSD și PNL pare o chestiune de viață și de moarte să piardă useristul Dominic Fritz primăria Timișoara. Ăsta da proiect politic. La fel și la București, principalul proiect PSD-PNL e să piardă Nicușor Dan primăria capitalei. Ghinion. Nicușor e o nucă tare, iar ciocanul pesedisto-liberal arată de fapt ca o biată nuia. Firea ar fi fost OK ca și candidat la București pentru interesul general al PSD, dar cum era s-o sprijine Ciolacu? Doar nu-i fraier să riște șefia PSD în cazul în care Firea ar fi câștigat scaunul de primar al capitalei.
La fel și Ciucă. Nu știe el cum stă treaba cu strategia politică, dar a învățat rapid de la amicul său Ciolacu. Cine iese primar la capitală poate râvni la scaunul de șef la partid, ba chiar are șanse bune la alegerile prezidențiale. Cum Ciolacu și Ciucă n-au avut chef de surprize, l-au găsit pe medicul Cârstoiu.
Doar că domnul doctor nu prea le are cu politica și nu crește mai deloc în sondaje. Așa se face că la București, Nicușor Dan se bate mai degrabă cu Piedone decât cu colosul PSD-PNL.
Apropo, dacă va triumfa Piedone la primăria capitalei, atunci procentul lui Rareș Bogdan de 90% nu va suferi modificări, pentru că Piedone e tot din zona galben-roșie. Poate că pentru PSD și PNL nici n-ar fi așa mare tragedie să piardă capitala, cu condiția să nu iasă din nou primar dușmanul Nicușor de la USR.
Revenind la planul comun PSD-PNL acesta va fi vizibil după 9 iunie. Vom vedea probabil imediat anunțul cu candidatul comun PSD-PNL la prezidențiale și guvernare, împreună pentru binele național. Sunt speculate abil teme precum războiul din Ucraina, dar și pericolul extremismului. N-am auzit un proiect de țară comun, amplu și serios, al celor două partide. În schimb vom asista la noi promisiuni răsunătoare, cu o mie de kilometri de autostradă într-un mandat sau cu spitalele regionale gata.
Când se unesc două partide mari te-ai aștepta la reforme curajoase. De pildă, ar fi interesant să aflăm cum sună proiectul reformării administrației locale și centrale și cum vede PSD-PNL chestiunea regionalizării. Mai are România nevoie de peste 1,2 milioane de bugetari?
Nu vom avea detalii prea curând la temele sensibile, pentru că PSD și PNL sunt ocupate cu „Proiectul 90%“. Este pe cale să se nască așadar partidul unic. Curiozitatea e care va fi răspunsul societății. Este electoratul conștient de ceea ce îl așteaptă?