PSD și PNL au vrut alegeri locale înainte de termen, dar, culmea, tot aceste două partide trag ponoasele acestei decizii pripite.
Nici o formațiune n-a fost pregătită pentru alegeri locale în iunie, iar asta se vede cu ochiul liber. Credeam însă că PNL și PSD au o strategie bine pusă la punct și că vor defila pe 9 iunie, dar lucrurile nu stau deloc așa. Liberalii și social-democrații s-au aruncat cu capul înainte, forțând comasarea alegerilor. Nu i-a obligat nimeni să ia o asemenea decizie. Ciolacu și Ciucă au calculat că PSD și PNL sunt formațiuni bine structurate, au candidați peste tot și vor zdrobi concurența. Mai ales că pentru opoziție e complicat să găsești mii de candidați în doar câteva săptămâni. Nu degeaba spunea Rareș Bogdan că PSD și PNL vor lua cumulat peste 90% din primării. Se baza pe lipsa de organizare din zona opoziției.
Dar se vede că treaba de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Uitați-vă doar la odiseea de la București, acolo unde PSD și PNL parcă fac tot posibilul pentru a termina bătălia pentru Primărie pe locul trei. Întâi Ciolacu a dinamitat candidatura Gabrielei Firea, pentru că i-a fost frică să nu piardă fotoliul de lider al PSD. Nici liberalii nu s-au arătat mai prejos prezentându-l publicului pe Sebastian Burduja, personaj care ar fi luat cel mult 10%. Apoi s-a decis candidat unic PSD-PNL pentru Capitală și se părea că Alianța Stânga-Dreapta îl va spulbera pe Nicușor Dan.
Numai că bucureștenii nu înghit chiar orice. Sondajele sunt catastrofale pentru Cătălin Cîrstoiu, dar și pentru cei care au moșit această soluție. De săptămâni bune, domnul Cîrstoiu face gafă după gafă, iar rezultatele se văd în măsurători. Candidatul colosului PSD-PNL bate pasul pe loc, e permanent în defensivă. Ba mai mult, din trei în trei zile presa află pe surse că se analizează varianta retragerii lui Cîrstoiu din cursă. La ora la care scriu aceste rânduri, medicul rămâne candidatul PSD-PNL pe București, dar e tot mai clar că se caută de zor un înlocuitor.
Decizia renunțării la Cîrstoiu nu e deloc simplă. Pe cine să pună candidat cele două formațiuni? Timpul e scurt, iar un compromis e dificil de obținut. Electoratul liberal nu o agreează pe Firea, în timp ce Burduja nu ar fi votat de social-democrați.
Pentru PSD și PNL ceea ce se petrece la București aduce serioase prejudicii de imagine la nivel național. Chiar dacă Suceava, Iașul sau Bihorul sunt la distanță mare de București, orice poticneală la centru influențează și campania din județe. Există deja o neliniște în teritoriu, iar activiștii PSD și PNL nu înțeleg cum de s-a ajuns la amatorismul de pe Dâmbovița. Cum e posibil ca două mari partide, cu resurse financiare nelimitate, să aibă un candidat care se dovedește atât de slab?
Bucureștiul e cel care în orice campanie dă tonul, iar lucrurile par să se complice serios pentru alianța care visează să ia peste 50% la scrutinul pentru Parlamentul European. Însă, la poticnelile tot mai vizibile din campania pentru capitală, e aproape imposibil de atins această țintă, mai ales că PSD și PNL nici nu prea își bat capul cu europenele.
Lucrurile nu stau grozav nici pentru AUR. Formațiunea lui George Simion și-a pierdut suflul, pare că se dezintegrează, fiind părăsită de cei care vânau locuri eligibile. Era clar că balonul suveranist se va dezumfla mai devreme sau mai târziu, dar puțini se așteptau ca totul să crape atât de repede.
Decizia PSD și PNL de a aduce localele în ziua cu europarlamentarele îl afectează cel mai tare pe Simion. AUR ar fi defilat la europene și erau voci care spuneau că foarte posibil partidul s-ar fi bătut cu PSD pentru primul loc. Handicapul AUR este că are nevoie de candidați în fiecare oraș sau comună. Iar electoratul începe să vadă că tot felul de traseiști și oportuniști se lipesc de AUR. Iar asta nu are cum să fie pe placul electoratului. Se dovedește că partidul antisistem, care părea că ține cu poporul, nu e tocmai ceea ce visa alegătorul dezamăgit de clasa politică. Consecința? AUR nu mai crește în sondaje, ba dimpotrivă.
Alianța Dreapta Unită este cea care poate profita de ceea ce se petrece pe scena politică. E adevărat că USR rămâne aspirator de voturi în urbanul mare, dar PMP și Forța Dreptei par să aducă un plus la capitolul organizare.
Dar ceea ce se petrece la București, cu bâlbele PSD-PNL, pică mănușă pentru Dreapta Unită la nivel național. E greu de găsit un Nicușor Dan în fiecare localitate, dar pentru USR și aliații mai mici rezultatul din 9 iunie poate fi cu mult peste ceea ce se anticipa în urmă cu doar o lună.