Importanța reală a alegerilor locale în România este băgată de seamă doar în cazul alegerilor pentru primarul general al Capitalei. Ea generează știri, generează controverse, telenovelă urmărită seară de seară cu sufletul la gură. Localele sunt cele mai importante alegeri, pentru că îi privesc direct pe toți românii din fiecare localitate a patriei, dar, în același timp, sunt alegerile (cu excepția europarlamentarelor) la care se prezintă cei mai puțini români.
Primarul capitalei, fiind al doilea cel mai important depozitar de voturi acordate uninominal, după președintele României, este adevăratul al doilea om în stat. Prin dimensiunea sa, Bucureștiul domină dezbaterea de la locale, în vreme ce restul orașelor beneficiază de o acoperire mediatică foarte slabă.
Locuiesc în București din 2017, dar am rămas foarte ancorat în continuare în legătură cu tot ce mișcă pe scena publică și mai ales politică din Iași. Din păcate, fie că vorbim de Cluj sau de Iași, cu părere de rău o spun, atât comportamentul electoratului, cât și al politicienilor, este unul eminamente provincial.
Diferențele în alegerile locale dintre nivelul de la Găești și cel de la Iași nu sunt uluitoare, câtă vreme oamenii se simt foarte bine guvernați cam pe aceleași principii ale unei gubernii. Bucureștiul e spectaculos în anii cu alegeri locale pe drept cuvânt, pentru că aici pot avea loc mari surprize, răsturnări de situație și, da, și un matematician șters, fără nici un fel de carismă, poate să obțină cele mai multe voturi și să detroneze un primar în funcție precum șarpele cu clopoței Gabriela Firea.
Tot la București poate apărea și un Piedone care să tragă aproape toate voturile din zona care nu l-ar vota nici sub amenințarea tăierii unei mâini pe matematicianul șters. Și un Nicușor, și un Piedone sunt capabili să trimită la plimbare ditamai coaliția PSD-PNL, ba chiar să o pulverizeze.
La Cluj, mândrii locuitori de pe Feleac par dispuși să-l voteze pe Boc pentru mandate consecutive de primar și de pe lumea cealaltă dacă e cazul. 20 de ani nu-s suficienți, să-i mai dăm 20. Și încă se mai poate opina că Boc a mai
făcut câte ceva, deși a ajuns clar într-un punct în care este incapabil să mai inventeze altceva decât să-și vadă de mica gospodărire. Stați liniștiți, că nu face metroul prea curând.
La Iași, Chirica, cu două picioare, o mână și o ureche deja în pușcărie, continuă să fie cotat în sondajele de opinie drept favorit. După decenii de stat în primărie și fără nici un proiect mare dus la bun sfârșit din orice calitate a deținut, de la director tehnic la viceprimar ori primar, ieșenii se mulțumesc să-i ciugulească din palmă. Am citit că face din gură Aquapark cu prilejul acestei campanii. S-or bălăci în el nepoții ieșenilor care vor vedea lumina zilei la maternitate în toamnă.
Trimis în judecată deja în trei dosare, deci cu potențiale condamnări cu executare în fața sa în timpul următorului mandat și cu alte multe dosare în care este cercetat penal, încă se bucură de simpatia celor mai mulți ieșeni.
Varianta că nu există alternativă este pur și simplu, iertați-mi expresia, o vrăjeală ieftină. Adică Nicușor de la București era vreun sfânt pogorât din ceruri? Sau poate că sunt prea multe variante pe un singur tur de scrutin. E drept și asta, actualul sistem de alegeri locale îl favorizează pe cel în funcție, care are prima șansă să își păstreze mandatul. Dar și în cazul Gabrielei Firea se aplica aceeași logică. Iașul a avut și în 2020 una dintre cele mai rușinoase prezențe la nivel național în alegerile locale. Pe cei mai mulți dintre ieșeni pur și simplu îi doare în cot de cine le este primar. Or, cine nu se prezintă nici nu poate să aibă vreo pretenție să se rezolve problema traficului sufocant, de exemplu. Absența la vot înseamnă, de fapt, un vot pentru primarul în funcție. Și dacă lumea nu vine la vot, înseamnă că îi place de Chirica. Pretențiile pe care le au ieșenii de la ei înșiși ar trebui să mai scadă un pic în fața evidenței de a vota în continuare un primar sau un președinte de Consiliu Județean de gâtul cărora atârnă dosare grele de corupție. Și vorbim de grup infracțional organizat, luare de mită, falsuri în documente urbanistice pentru ca niște șmecheri să câștige zeci de milioane de euro, nu simplu abuz în serviciu sau vreo neglijență administrativă.
Iașule, fii ca Bucureștiul, nu ca Găeștiul! Mândra cetate cu cei mai penali lideri din țară.