PSD și PNL au decis să facă nunta mai devreme, dar s-au poticnit la dansul mirilor. Ba chiar l-au ratat complet. N-a mai rămas mult timp până la marea petrecere din iunie, iar nitam-nisam partenerii s-au trezit că mai bine repetă separat, că împreună se încurcă unul pe altul și că nu iese mare lucru. Iar ca lucrurile să iasă chipurile bine, au schimbat și muzica, pentru că melodia veche nu era pe placul rudelor. E un talmeș-balmeș de nedescris.
Cam așa și cu marea nuntă politică de la București dintre PSD și PNL. Ciolacu și Ciucă au întârziat nepermis de mult cu stabilirea candidatului la Primăria Capitalei. Asta pentru că șeful PSD a avut mult de lucru în partid pentru a închide varianta Firea. Însă nici soluția Cătălin Cîrstoiu n-a venit de la sine.
Au fost discuții intense și într-un partid, și în celălalt, iar unii spun că s-a dus muncă serioasă de lămurire inclusiv cu candidatul pentru a-l convinge să intre în cursă. Însă politica presupune și multă emoție, nu poți impune nimic cu forța. PSD și PNL au crezut că îl plimbă pe Cîrstoiu prin București, îi pun figura pe toate gardurile, îi programează câteva interviuri și gata, victoria e asigurată. Săptămânile treceau, iar doctorul ales de PSD-PNL nu convingea deloc. Ba mai rău, în loc să crească, se prăbușea în sondaje.
Renunțarea la Cătălin Cîrstoiu a venit aproape de la sine, pentru că Alianța PSD-PNL risca să se facă de râs în București. Candidatul minune cuteza să termine în cel mai bun caz pe locul trei.
Orice s-ar spune, pentru Ciolacu și Ciucă e o mare înfrângere. Ei au decis candidat comun la capitală, tot ei au aprobat primii candidatura. Marcel Ciolacu a crezut că va da lovitura și că nu doar Nicușor Dan va fi învins, ci o elimină din joc, ca un mare maestru, și pe Gabriela Firea. Însă Marcel Ciolacu și-a făcut singur viața grea. În actuala conjunctură, decizia ca PSD și PNL să meargă cu candidați separați în București e cea corectă, dar vine mult prea târziu. Electoratul vede și e greu să uite până pe 9 iunie.
Foarte probabil, Nicușor Dan nu va avea probleme să recâștige primăria. Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone se bat pe același electorat, iar cu 35 la sută Nicușor rămâne primar. Bazinul din care se înfruptă Piedone și Firea nu trece de 50 la sută și este greu de crezut că unul dintre ei va lua 40, iar celălalt doar 10 la sută. Prima măsurătoare (apărută, culmea, la Antena 3) indică un echilibru între Piedone și Firea, astfel că Nicușor Dan se instalează comod în fotoliul de lider.
Piedone nu riscă mare lucru în cazul unei înfrângeri în Capitală. Nu e un lider de anvergură, nu are un partid mare în spate care să piardă puncte. Nici măcar Gabriela Firea nu va ieși șifonată pe 9 iunie. A intrat târziu în cursă și va considera că a fost candidatul de sacrificiu pentru a salva din voturile PSD la București.
Cel care va deconta în povestea asta va fi Marcel Ciolacu. Aripa adversă din PSD nu va uita de gafa cu Cîrstoiu. Sunt șanse minime ca PSD și PNL să mai aibă candidat comun la prezidențiale, după eșecul candidaturii comune de la Primăria Capitalei.
Întrebarea nu e dacă Marcel Ciolacu va mai fi nominalizat candidatul PSD la prezidențiale, ci dacă Marcel va mai fi păstrat în fotoliul de lider al partidului. Posibil ca tot ce se petrece în această perioadă să îl coste zdravăn pe Ciolacu și să asistăm la începutul sfârșitului pentru actualul lider al PSD.
Aici nu e vorba doar de Firea, care sigur nu va uita umilința prin care a trecut. În PSD există oameni influenți care îl așteaptă pe Marcel la cotitură și vor acționa la momentul potrivit.
Marcel Ciolacu este un lider de conjunctură al PSD, agreat de taberele din partid. A fost o soluție de compromis, dar trebuie să recunoaștem că are meritul să fi dus stânga românească într-o direcție corectă.
PSD a ajuns un partid pro-european și pro-NATO, iar aici e și meritul liderului său, care a reușit să mai curețe de buruieni filialele județene.
Însă pentru activul de partid, dar și pentru mulți lideri încă influenți din PSD, acestea sunt chestiuni mărunte. Nu reforma internă îi interesează, ci accesul la putere. Adică la resurse. PSD nu s-a schimbat în profunzime și nici nu se va schimba prea curând. Ciolacu are totuși un avantaj, care contează încă în interiorul PSD. E legat de Ciucă, iar asta le asigură ambilor guvernarea și implicit supremația în interiorul partidelor pe care le conduc.
Dar urmează o perioadă complicată. Cei doi se poticnesc la dansul mirilor, iar nunta se anunță una cu scântei.