Săptămâna trecută, iubitorii de muzică rock și genuri alternative s-au bucurat din nou de patru zile de spectacol și relaxare într-un cadru natural la Rocanotherworld.
Festivalul, care s-a desfășurat între 20 și 23 iunie pe malul lacului Aroneanu, a reunit atât trupe cunoscute, cât și artiști aflați la început de carieră, creând o atmosferă plină de viață.
Aveam emoții pentru debutul festivalului pentru că citisem mesajul scris într-o notă nu prea optimistă de Patricia Butucel, cea pe care o asociez mereu cu imaginea festivalului, despre scumpirea biletelor din cauza politicilor fiscale exag e rate din România. Prin urmare, organizatorii se așteptau la o prezență ușor redusă a publicului. Într-adevăr, se observă că prețul abonamentelor crește de la an la an, ceea ce descurajează o parte din publicul care a fost alături încă de la primele ediții și a sprijinit inițiativa de pe vremea când accesul era gratuit și festivalul avea un caracter mai simplu.
În esența sa, Rocanotherworld nu este doar legat de muzică. Este dedicat memoriei lui Ioan Dan Niculescu, cunoscut ca Roca, un om care a încurajat mereu curiozitatea, diversitatea și generozitatea. „Ia cu tine o păturică și vino joi seara să sărbătorim ziua lui Roca așa cum probabil și el și-ar fi dorit: cu muzică și fericire, de la apus până la răsărit. Alături de noi, la acest friendly get-together, vor fi Alternosfera, byron, Fine It’s Pink, FiRMA, Showberry și Techno Wall. Vom cânta, vom povesti amintiri din călătorii, ne vom bucura că suntem împreună pentru a duce numele lui mai departe. Vrem ca an de an, în ziua de 23 iunie, să ne întâlnim pentru a mai marca încă un round-up de lucruri frumoase pe care le putem lăsa în urma noastră“, așa suna invitația la primul eveniment creat pe Facebook în memoria lui Roca pe 23 iunie 2016. Tradiția a continuat și, opt ani mai târziu, o parte din trupele prezente încă de la prima ediție se regăsesc în line-up-ul actual, chiar dacă festivalul între timp și-a schimbat imaginea.
Organizatorii au păstrat ca valori ideea de comunitate și responsabilitate socială, deoarece evenimentul sprijină anual diverse cauze caritabile, promovând legăturile interumane și dezvoltarea comunitară. Totodată, anul acesta s-a pus un accent deosebit pe sustenabilitate și protecția mediului, promovând utilizarea transportului public și reciclarea sau refolosirea paharelor pentru băuturi.
Până la urmă, a fi împreună
Prima seară a festivalului a dat tonul pentru un weekend plin de muzică bună, artă și solidaritate. Astfel, în seara de joi, pe scena principală, au urcat trupe precum Paul Tihan & Andra Andriucă, Fără Zahăr, Sarmalele Reci și au încheiat-o cei de la om la lună.
Festivalul a debutat ușor, lăsând spațiu de simțit și visat pe muzica duoului format din Andra Andriucă și Paul Tihan, artiști ieșeni care încep să capete tot mai multă popularitate în țară. Acordurile lor blânde și romantice au creat atmosfera potrivită pentru îmbrățișări în rândul publicului ce s-a adunat timid la început în fața scenei. Artiștii mi-au spus că deschiderea festivalului a marcat începutul turneului lor de promovare în țară, fiind o sincronizare perfectă.
Una dintre atracțiile speciale ale serii a fost reprezentația trupei Fără Zahăr, foarte îndrăgită printre ieșeni și cunoscută pentru umorul și ironia fină din versurile sale. Băieții au energizat atmosfera şi s-au mișcat în stilul lor bine-cunoscut, îndemnând publicul să se bucure de tot ce are seara de oferit. „Până la urmă, este despre a fi împreună, să nu uităm asta“, a rostit Bobo între două cântece, făcând referire la ideea de la care a pornit povestea Rocanotherworld, aceea de comunitate adunată în memoria unui om care a fost foarte îndrăgit.
Seara a continuat cu prestația trupei Sarmalele Reci, una dintre cele mai apreciate formații de rock alternativ din România. Trupa a adus zâmbete și a pus în mișcare mulțimea nostalgică prin stilul lor specific, cu care și publicul mai tânăr a rezonat.
De altfel, chiar și după ani de la lansare, piesele lor clasice au demonstrat relevanța trupei pe scena muzicală.
Mai avem de cântat și de trăit mult înainte
La finalul serii, trupa om la lună a oferit un spectacol emoționant, care a captivat audiența de la început până la sfârșit, iar melodiile au creat un cadru perfect pentru reflecție și conexiune profundă cu publicul.
De altfel, trupa revine în Iași de fiecare dată când are ocazia, având deja un număr mare de fani în orașul în care s-a înfiripat chiar povestea ei.
La cerere, s-a mai cântat un bis, astfel încât concertul s-a întins după miezul nopți. De asemenea, cea mai așteptată trupă a serii și-a surprins fanii cu cea mai nouă melodie de pe noul album, Pescărușii zboară, o piesă cu influențe electro.
Pe tot parcursul show-ului, Doru, solistul trupei, a creat o legătură și mai strânsă cu publicul, vorbind despre faptul că acest festival are o însemnătate deosebită pentru ei deoarece proiectul a pornit chiar de la o ediție mai veche de Rocanotherworld, prin 2018. „Aici s-a născut primul gând de om la lună.
Festivalul acesta este nașul nostru și acum, câteva joi mai târziu, suntem tot aici împreună“, a rostit acesta pe scenă.
„În noaptea cea mai scurtă de după ziua cea mai lungă din an, noi aici mai avem de cântat și de trăit mult înainte“ a spus artistul, referindu-se la coincidența deschiderii festivalului cu două evenimente astrale semnificative: solstițiul de vară și luna plină, vizibilă în toată splendoarea sa.